Gebitsreiniging uitgebreid, Tweevlaksvulling

Author:
Wilfred
Posted:
do, 10/04/2012 - 21:45
Ik ben een tijdje terug naar de tandarts geweest, hij was zeer tevreden over mijn gebit, 'erg mooi!' zo zei hij. Hij zag alleen één klein gaatje waar iets aan gedaan moest worden en die hij eventjes heeft gevuld en daarna eventjes snel mijn gebit 'gereinigd'. Binnen 5 minuten stond ik weer buiten.

nu kreeg ik vandaag de factuur, en ik schrok me een hoedje!!

- Gebitsreiniging UITGEBREID, 49 euro
- Tweevlaksvulling, 72 euro
en nog de bijdrage voor de periodieke controle.
Totaal een kleine 150 euro voor een kleine 5 minuten (en ik overdrijf nu echt niet)!!

Nu zocht ik op internet wat een een uitgebreide gebitsreiniging inhoudt, en daar spreken ze over minimaal 20 minuten! En qua beschrijving lijkt een 'erg mooi gebit' niet echt een uitgebreide reiniging nodig te hebben!
Ook vraag ik me af wat een tweevlaksvulling inhoudt en of dit mogelijk is dat hij dat in een minuutje eventjes deed en zoiets voor een 'klein gaatje' wel nodig is?

Wie kan me in deze situatie een advies geven?

En nogmaals, ik overdrijf niet over de tijd. Het vullen van het gaatje was nog géén minuut en ik was binnen 5 minuten de deur weer uit.
Het probleem is dus vooral dat ik het idee heb dat de tandarts een duurdere behandeling rekent dan dat hij werkelijk heeft uitgevoerd.

Alvast bedankt voor uw advies!
mecánico para …

Kanniet en hoef je ook niet in mee tegaan

Uitgebreid tandateen = meerdan 20 minuten en dat weet je danecht zelf
2 vlaks kan wel,maar niet in 5 minuten. Want je moet minstens twe lagen composiet aanbrengen, een bandje tussen de tanden plaatsen enafwerken. Alleenal de etsprocedureduurt minstens een minuut en decomposiet aanbrengen ookals je normaal uithard eenanderhalve minuut. Dusz.......

Klacht overnota en danok meteen even melden dat voorbedragenboven de 150euro eenofferte verplicht is.
do, 10/04/2012 - 21:53 Permalink
advies

Met MPB ben ik het eens. Al zou mijn woordkeuze zijn: wat een onzin.
Aan de andere kant is er ook wat voor te zeggen om in korte krachtige bewoording te laten blijken hoe je er over denkt…

On topic, je zou een brief kunnen sturen waarin je bezwaar maakt tegen de hoogte van de nota. Daarin zeker vermelden dat C214 gebitsreiniging uitgebreid alleen maar kan worden gedeclareerd als de behandelduur minimaal 20 minuten is geweest.

Op de brief zal de praktijk toch moeten reageren. Ze staan namelijk niet zo sterk als er geen antwoord komt. Mocht je er met de praktijk niet uitkomen, dan zou je gebruik kunnen maken van de klachtenprocedure. Verloopt waarschijnlijk via NMT of ANT. Maar goed, stuur eerst maar eens een brief naar de betreffende praktijk met je klacht. Daarna zie je wel verder.
vr, 10/05/2012 - 15:51 Permalink
Raaff1986

Dit probleem had ik dus laatst ook bij de tandarts. Ik zat nog geen 5 minuten op die stoel en dan declareert hij gewoon gebitsreiniging uitgebreid. Hij heeft mij niet eens de keuze aan geboden om dit door een mondhygiëniste te laten doen, omdat hun alles zelf doen. Hij heeft uiteraard wel wat schoon geschraapt maar dat was in mijn beleving heel snel. Ik denk dat een mondhygiëniste beter werk had verricht.
za, 12/01/2012 - 23:44 Permalink
Lieneke

Neem volgend jaar maar een stopwatch mee want dan moeten we per vijf minuten gaan declareren. 5 minuten tandsteen verwijderen kost 12.10 euro (zo uit mn hoofd) en 10 minuten 24,10 euro enzovoorts.
Het valt mij trouwens wel op dat mensen onder tandsteen verwijderen ook enkel echt enkel het tandsteen verwijderen zien. Maar als je bij mij komt voor tandsteen verwijderen dan hoort het praatje vooraf (anamnese, vragen naar klachten etc), het sonderen, uitleg wat ik zie e.d. er ook bij. Iemand kan 25 minuten bij mij binnen zijn en daarvan een kwartier werkelijk tandsteen verwijderd hebben. Dan declareer ik ook echt 25 minuten. En bedenk dat er ook voorbereiding vooraf gaat en opruimen/desinfecteren/documenteren etc als u weer de deur uit bent. Hetzelfde geldt voor instructie: mensen kunnen denken ja, je hebt me maar twee minuten in de spiegel die stoker laten zien, maar het vraag-gesprek om men te motiveren tot daadwerkelijk doen en het beantwoorden van vragen en uitleggen welk merk/soort men moet hebben en waar ze te krijgen zijn etc etc hoort er ook bij.
zo, 12/02/2012 - 09:34 Permalink
mecánico para …

Dat opruimen hoort niet bij de behandeltijd Lieneke, dat kan ik je nu vast zeggen. Utleggen mag je als instructie een consult benoemen, dus je moet even goed je keuze maken welke code je gebruiken wil. Ik zit in dezelfde spagaat. Voor volgend jaar g aik ook echt uit van eenheden van 15 minuten, 2 delen tst verwijderen, 1 deel controle. Bij weinig tst ga ik terug naar 10 minuten, bij veel naar 20 of meer. Steeds meer ind. Planning dus. En als iemand dan voor 10 minuten in het boek staat ( computer uiteraard) en het is ongemerkt veel meer, dan is het aangeven op dat moment, goh d'r zit er veel. Meer dan ik had gedacht/ gezien de vorige keer. En duidelijk meteen een langere afspraak geven. Ik zeg, beter vooraf duidelijk dan achteraf recht Moeten praten. In dat laatste geval zijn er alleen maar verliezers. Du snoem ook echt hoeveel maal iets betaald gaat worden. Gebitsreinigen per tijdseenheid is iets nieuws dus als iemand dan tweemaal die code ziet staan gaan ze waarschijnlijk sneller bellen. Ik overweeg een klein blaadje met uitleg. Want het zal ongetwijfeld gezeur worden en ik vertik het om er op te gaan toeleggen. Als die mensen die zeuren dan terug komen, dan laat ik ze ook terugkomen voor tandsteen verwijderen. Aparte sessie. Zeker als het richting 20. Minuten reiniging gaat lopen.
zo, 12/02/2012 - 12:16 Permalink
Lieneke

Nee, die reken ik er ook niet bij. Vandaar 30 inplannen en 25 declareren. Nu met die 10-minuten-regel kan ik een beetje uitleg (hier is wat onsteking, hier plak, daar gaat het wel goed etc, gaat trouwens vaak tijdens het sonderen) niet gaan declareren als instructie/informatie. Denk ook dat je dan op weerstand stuit. Als de planning niet klopt, dan is het of beetje uitlopen of als het veel langer gaat duren, keertje terugkomen. Ja, communicatie is de sleutel.
zo, 12/02/2012 - 13:17 Permalink