Garantie of betalen?

Author:
lot10
Posted:
di, 01/05/2010 - 14:59
L.S.

Nadat ik al vele jaren een gewoon kunstgebit had, heeft een nieuwe tandarts me ervan overtuigd dat mijn leven aan kwaliteit zou winnen als ik implantaten zou nemen.
In 2008 dus 2 implantaten in de onderkaak laten zetten, met daarover een beugel,waarop de onderprothese vast geklikt kon worden.
Daags voor kerstmis 2008 werden de bijbehorende prothesen (onder en boven) geleverd.
Na enig geharrewar werd een bedrag gedeclareerd dat geheel binnen de begroting van mijn verzekering viel.
Na enige tijd zat de onderprothese los, deze kantelde om de clips en er was ruimte tussen gebit en kaak, waar veel etensresten achterbleven.
Blijkbaar was herstel niet mogelijk, want er werd een nieuwe prothese (onder en boven) gemaakt en afgeleverd in maart of april 2009.
Hiervoor werd geen rekening ingediend.
Tot zover niets aan de hand.
Echter ook deze tweede onderprothese zat na enkele maanden weer los. De clips klikten niet meer en met mijn wangen kon ik het gebit optillen.
Opnieuw naar de tandarts en weer werd besloten een nieuwe prothese te maken (ditmaal alleen onder).
Afgeleverd in oktober 2009 en tot heden ben ik zeer tevreden over deze derde constructie.
Groot was echter mijn verbazing toen ik in november een rekening ontving van € 136,30 voor periodiek onderzoek en rebasen (C11, P02 rebasen VP 1* en P02 techniekkosten).
Telefonisch gereclameerd, waarbij de tandarts beweerde dat een rebase na 1 jaar normaal was en mijn verzekering dat wel zou accepteren. Toen ik zei dat ik dat niet accepteerde werd hij zeer boos, verweet mij ondankbaarheid en gooide de hoorn neer.
Ik heb vervolgens in een brief nogmaals betoogd dat ik vond dat ik recht meende te hebben op garantie en hem verzocht de rekening in te trekken.
Niets meer gehoord totdat ik onlangs een aanmaning ontving van zijn incassobedrijf.
Vragen aan het forum:
Heb ik inderdaad recht op een gratis behandeling of moet ik deze geconstrueerde rekening betalen?
Als U het met me eens bent, wat zouden mijn volgende stappen moeten zijn?

Bij voorbaat dank voor Uw gewaardeerde mening.

lot10
TechniekerJeetje

Ik zeg garantie.
De rekening die je gekregen hebt, die is voor een rebasing. Deze is niet gedaan, teminste, ik maak op uit je verhaal dat je een nieuwe prothese hebt gekregen.
Dat er een nieuwe prothese is gemaakt betekend dat de oude niet goed was. Dat er dan een (geconstrueerde) rekening wordt geschreven door de behandelaar om er toch nog iets aan over te houden vind ik dan ook zeer kinderachtig. Dit riekt imo zelfs naar fraude.
Persoonlijk zou ik dit aanvechten.

Groet en zo!
di, 01/05/2010 - 17:43 Permalink
mecánico para …

ik hink op twee gedachten. als de kaak al langer tandeloos was (voor de implantaten) zou ik zeggen, die man kan geen protheses maken. zekre op een implantaat stelt dat qua randen en aansluiting en houvast weinig voor.
Als de tanden er eind 2008 uit zijn gegaan en de implantaten direct zijn geplaatst dan zeg ik: krimp van de kaak, kan de tandarts niet voorzien en voorkomen dus rekening naar patiënt.

Maar zijn er in de afgelopen periode ook andere zaken geweest die problemen gaven? droge mond, medicijnen, ziektes?? want soms werp zoiets toch nog wel wat extra licht op de zaak.
di, 01/05/2010 - 20:00 Permalink
TechniekerJeetje

Waarom moet alles gratis?


Nou, waarom dan een nieuwe prothese???? Als het geholpen zou hebben om de prothese te rebasen dan was dat denk ik wel de eerste keuze geweest. Wat dan dus ook normaal berekend kan worden. Ik maak uit het verhaaltje op dat de tandarts er geen heil in zag en dus uit coulance een nieuwe prothese heeft laten maken...... Garantie dus... Dus gratis.....
di, 01/05/2010 - 20:42 Permalink
TechniekerJeetje

ik hink op twee gedachten. als de kaak al langer tandeloos was (voor de implantaten) zou ik zeggen, die man kan geen protheses maken. zekre op een implantaat stelt dat qua randen en aansluiting en houvast weinig voor.
Als de tanden er eind 2008 uit zijn gegaan en de implantaten direct zijn geplaatst dan zeg ik: krimp van de kaak, kan de tandarts niet voorzien en voorkomen dus rekening naar patiënt.

Maar zijn er in de afgelopen periode ook andere zaken geweest die problemen gaven? droge mond, medicijnen, ziektes?? want soms werp zoiets toch nog wel wat extra licht op de zaak.


Topicstarter geeft al aan dat ze al jaren tandeloos was....
Ik denk dat TA er een beetje moeite mee heeft, gezien de prothese 3 keer over is gedaan... Òf de technieker is een prutser..... Die zijn er natuurlijk ook......
di, 01/05/2010 - 20:47 Permalink
mecánico para …

Ik nam ook een slag om de arm omdat ik van huis uit best uitga van het goede in de mensz. als ik namelijk meteen roep wat een kneus, zullen er vast mensen denken, ja, nee..........jij dan. kan jij het wel dan?
En dan moet ik bekennen dat het maken van protheses iets is dat ik heel goed kon, (niet gewoon goed, maar heel heel goed) maar nooit meer doe, omdat ik er geen zin in heb. jahaa. kan ook nog eens gebeuren.
di, 01/05/2010 - 21:04 Permalink
vV

die C11 heb ik geen problemen mee, dat er regelmatig gecontroleerd moet worden mn voor de implantaten vind ik logisch. Dat veel pateineten daar niet aan mee werken is een ander verhaal.

Wij lezen hier alleen de versie van de patient, wederhoor van de tandarts is niet mogelijk, wij weten dus niet wat er aan de mislukkingen ten grondslag lag. dat er geheel nieuwe protheses gemaakt zijn verbaasd mij zeer, meestal kan daadwerkelijk met rebasing volstaan worden. Ik ga niet gelijk uit van wanprestatie van de tandarts. Op een prothese moet men 2 maanden nazorg verlenen. Dat de clips het niet houden kan door veel oorzaken komen, en bij herhaald voorkomen is dat veeleer iets wat in het gebruik zit (wellicht knarsen, gaat ie er snachts wel uit etc etc, veel zaken die onvoorzien een negatieve invloed kunnen hebben) en daar ben ik met name benieuwd naar. Ik vind een beperkte nota wel op zijn plaats, mede omdat totaal vervangen van de prothese zoals gezegd wel erg ver gaat, zeker 2 keer achter elkaar.

Dus ik begrijp de nota wel ja, binnen wat ik nu weet . Voor een andere mening is meer info nodig.
wo, 01/06/2010 - 08:25 Permalink
robinson

Een rebase van beide prothesen( onder incl. stegdemontage) met een goede beetbepaling met een extra pas in was geeft meestal een goed resultaat binnen 2 dagen.
Vraag aan de topicstarter, Hoe lang heeft u op die nieuwe prothese moeten wachten, hoeveel afspraken heeft u gemaakt?

Kan namelijk goed zijn dat er dus gerebased is en dat er aan de patiente verteld is dat er een nieuwe VP gemaakt is??
wo, 01/06/2010 - 11:50 Permalink
lot10

Hallo forumleden,
Dank voor de ontvangen reakties.

Eerst nog enkele aanvullingen op mijn oorspronkelijke post:

Ergens midden jaren negentig zijn al mijn tanden en kiezen getrokken, behalve 2 hoektanden in de onderkaak. Deze hebben toen een wkb ondergaan en zijn afgeslepen tot kaakhoogte. Destijds een niet ongebruikelijke methode om de kaak enig volume te laten behouden. Daar overheen is de onderprothese geplaatst.
Mijn nieuwe TA, waar deze draad over gaat, heeft in maart 2008 deze hoektanden verwijderd en in aug. 2008 de implantaten geplaatst, ongeveer daar waar voorheen de hoektanden stonden, waarna in dec 2008 de prothesen zijn aangemeten en geleverd.
Het maken van de afdrukken werd overwegend uitgevoerd door een assistent, ik ga ervan uit dat deze voldoende gekwalificeerd was. De prothesen zijn gemaakt in een ver buitenland en duurde 1 à 2 weken.
Overigens is mij niet duidelijk waarom er ook tot 2* toe een nieuw bovengebit moest worden gemaakt. Ik gebruik nu nog steeds mijn oude bovengebit, dat in elk geval beter past dan de 2 nieuwe, die in het emmertje met reservegebitten liggen. Volgens mijn TA was dit echter noodzakelijk omdat de beide prothesen nauwkeurig op elkaar moesten passen. (Waarom dan niet bij de derde OP??)

Mijn commentaar op Uw reakties:

TechniekerJeetje:

Er is niet gerebased, Zou ook weinig zin hebben gehad, want het gebrek zat in de clips die totaal geen grip meer hadden, een metalen clip in het midden en 2 kunststof? (gele) opzij. Volgens mij een kwaliteitsprobleem van het gebruikte materiaal.
Of de technieker een prutser is..., ik zou het werkelijk niet weten, ik heb hem/haar nooit gezien. ik ken alleen zijn werk en daarmee was ik niet tevreden, maar ligt dat dan aan de technieker?

Terzijde: Ik heb vroeger wel eens een rebase laten doen bij een technieker en was daar buitengewoon content mee, alleen de rekening ging via een tandart die ik voor deze zaak nooit gezien had en was toen plotseling 2* zo hoog!!


Robinson:

Hoezo "waarom moet alles gratis". Deze hele grap heeft ruim 4000 euro gekost, dan mag je toch verwachten dat er deugdelijk werk afgeleverd wordt.
Voor de laatste nieuwe prothese heb ik 3 afspraken gemaakt. De eerste om te constateren wat er aan de hand was, vervolgens een om een nieuwe afdruk te maken en nog een voor de aflevering. tussen 2de en 3de ca 1 week, (zie ook mijn aanvulling hierboven)
Er is zeker niet gerebased, ik heb zelfs het tweede gebit teruggekregen, weliswaar zonder de clips,die waren eruit gesloopt. Dit ligt nu ook in mijn emmertje. (Je weet maar nooit!)


vV
Waarom is het zo logisch dat implantaten regelmatig gecontroleerd moeten worden en hoe frequent zou dat dan moeten gebeuren?
De versie van de TA zou ik ook wel interessant vinden. Ik zal hem in elk geval vertellen, dat hij die hier kwijt kan. Gebeurt dit overigens vaker dat betrokken behandelaars in de discussie meedoen?
Mijn prothesen gaan er 's nachts altijd uit, en ook nog 2* maal daags om te poetsen.


mecánico para bicicletas:
Zie mijn aanvulling hierboven.
Ik heb geen andere problemen gehad, geen droge mond, ik gebruik geen medicijnen en ben niet ziek geweest in het afgelopen jaar.
Ik noem mijn TA ook geen kneus, integendeel het is een zeer charmante man met kennelijk een mediterraan temperament. Helaas ging er bij mij iets mis en de vraag is dan wie daarvoor moet opdraaien.
wo, 01/06/2010 - 16:12 Permalink
mecánico para …

een hele nieuwe prothese met 1 afdruk? Ik weet het niet hoor, maar je hebt echt 3 zittingen nodig, minimaal.
eerst een afdruk van de mond, dan de individueel gemaakte afdruk.........lastig zonder implantaten deze over te slaan, want die bepaalt in heel hoge mate de pasvorm. vervolgens moet je ook de beethoogte vastleggen..........en die voor het geperst wordt ook even controleren. Dan ga ik nog voorbij aan of je de stappen voor houvast aan de implantaten apart moet doen.
Dat de afdrukken door de assistent werden gemaakt geeft mij wel een idee hoe de prothese deugt...........niet dus.
Capabel of niet, een assistente kan gewoonweg niet met 1 afdruk een nieuwe prothese laten braaien. Kan die man charmant wezen...........mijn temperament is meer dan mediterraan, charmant....overgewaardeerde eigenschap. dus ik denk, dat ie gewoon een niet zo'n beste prothese heeft gemaakt. en dat drie keer!! maar wel charmant zijn.

vroegah kregen zulke studenten gewoon een onvoldoende en konden ze opnieuw beginnen, blijkbaar is ie er tussen doorgeglipt.

Anyway, mijn statement staat nog steeds...........een prothese op implantaten moet gewoon makkelijker zijn dan eentje zonder, en ik ben bang dat uw tandarts, met al zijn temperament, eerst eens moet kijken hoe je d'r eentje maakt voor ie een grote mond uitdeelt en de hoorn erop kwakt.

tis toch wat he.
wo, 01/06/2010 - 16:30 Permalink
vV

dat is duidelijk. en implantaten kan net als met eigen tanden iets mis gaan, gaan ontsteken, tandsteen op afzetten en noem maar op. of dacht u implantaten erin en ik hoef pas over 6 of 8 jaar terug als de prothese vervangen moet worden wegens slijtage?
Dus daarom minimaal 1x liefst 2x pj controle, en ook af en toe eens een foto.
wo, 01/06/2010 - 16:51 Permalink