fout van de tandarts/ortho?

Author:
appeltje
Posted:
do, 04/21/2005 - 21:10
:smt006
carabelli

Als ik het goed begrijp (correct me if I'm wrong :) ) is er in je gebit sprake het volgende: 1) Naar voren staan van een voortand
2) Mediaanlijngverschuiving van 4/5 mm


1) Het afslijpen van de zijkant van tanden (het zog. slicen) wordt in de orthodontie toegepast om elementen die naar buiten of naar binnen staan met weinig poespas weer in de rij te krijgen. De kant en de mate waarin jouw tandarts heeft gesliced duidt erop dat hij probeert om de naar buiten staande tand weer naar binnen te krijgen.

2) Verder beschrijf je een mediaanlijnverschuiving van 4/5 mm. Mediaanlijnverschuivingen kunnen heel moeilijk te corrigeren zijn, omdat aan de voor jou simpele afwijking (nl. de mediaanlijn ligt niet 'in het midden') een veel moeilijker oorzaak ligt, nl hoe je kiezen op elkaar komen. Verder moet je dan ook uitzoeken of de oorzaak van de verschuiving in de bovenkaak dan wel in de onderkaak ligt. Behandeling van een mediaanlijnverschuiving vergt derhalve wel een gedegen vooronderzoek.

Het oplossen van een mediaanlijnverschuiving van 4/5 mmm doormiddel van enkel slicen in het front zou inhouden dat je aan de zijde waar je de mediaanlijn naar toe wilt verplaatsen de elementen gaat slicen waardoor je ruimte krijgt om de elementen die kant op de schuiven, alleen zal dan aan de kant waar je niet gesliced hebt een ruimte tussen de tanden ontstaan, deze ruimte zou je dan moeten sluiten met composiet, dat kan allemaal nog wel, maar aan de kant waar de mediaanlijn naar toe moest verhuizen zullen nu ineens je tanden dunner zijn dan aan de andere kant (er is immers tandweefsel weggehaald aan maar 1 zijde). Slicetherapie voor mediaanlijnverschuivingen is eigenlijk gewoon kunst en vliegwerk met een niet voorspelbaar resultaat, de verhoudingen tussen je frontelementen kunnen verstoord raken (met een slicetherapie in deze context corrigeer je overigens niet de onderliggende problematiek, dus aan de occlusie van de kiezen ga je dan niet morrelen dus die blijven staan).


Als je dan nu kijkt naar wat je tandarts gedaan heeft en welke elementen hij gesliced heeft lijkt zijn therapie vooralsnog gericht enkel op het in de rij brengen van het element dat naar buiten staat. Het kan best zijn dat hij nog verder gaat en de mediaanverschuiving ook gaat behandelen, maar dat weet ik niet. Ik denk dat je het beste met je verhaal naar hem terug kan gaan (print de vraag die je hier gesteld hebt uit, je legt je probleem en je verwachtingen er duidelijk in uit) en hem vragen wat hij verder van plan is, of dat hij het hierbij wil laten. Het is nu gewoon nog te vroeg om te zeggen of jouw tandarts iets fout heeft gedaan. Of hij is van plan om verder te ortho-en of zijn intentie was alleen het in de rij zetten van de naar buiten staande tand.

Kortom ga de dialoog met je tandarts aan, mocht je er met hem niet uit komen kun je je altijd door laten verwijzen voor een second opinion bij een orthodontist.

Succes! :smt006
vr, 04/22/2005 - 00:31 Permalink
appeltje

hallo, ik heb gister de stoute schoenen aan getrokken, en het met mijn tandarts overlegd. hij heeft mij beloofd dat het allemaal goed komt.
dat wilde ik jullie even laten weten!
dus loop ik binnekort Niet zo rond------> :smt001
allemaal bedankt voor het advies!
groetjes appeltje
vr, 04/22/2005 - 11:12 Permalink
de digitale tandarts

Het is heel moeilijk, zo niet onmogelijk om middels dit forum te kunnen beoordelen of er iets mis is gegaan tijdens een behandeling.

Ik denk dat het verstandiger is dat je bijv. een second opionion aanvraagt bij een orthodontist en aan de hand van zijn/haar verslag kan je je tandarts mogelijk aanspreken op de wijze hoe de behandeling verlopen is.

Met vriendelijke groet.
vr, 04/22/2005 - 11:22 Permalink