Fout in de rekening?

Author:
MarijnP
Posted:
ma, 03/28/2011 - 19:29
Goedeavond,

Een aantal maanden geleden kreeg ik last van een kies. Er bleek een flink gat in te zitten, en dat is netjes door de tandarts gevuld (zie voor dit verhaal elders op het forum).

Het leek me verstandig om voor de zekerheid heel mijn gebit te laten controleren. De tandarts heeft vorige week dan ook mijn hele gebit bekeken en foto's gemaakt. Ik bleek nog een flink gat te hebben in een kies aan de andere kant van mijn gebit. Hij wist niet zeker of het alleen gevuld moest worden of dat er een wortelkanaalbehandeling nodig was; dat zou pas bij de daadwerkelijke behandeling duidelijk zijn.

Vandaag was de vervolgafspraak. De kies is uitgeboord en de tandarts constateerde (gelukkig) dat een wkb niet nodig was. Wel had hij in de tand daarnaast een gaatje opgemerkt dat hij bij de controle over het hoofd had gezien. Hij bekeek de foto's van de afspraak daarvoor nog een keer zorgvuldig en er bleek inderdaad een klein gaatje te zitten. Geen probleem verder, dat gaatje kon, samen met de kies, dezelfde behandeling nog gevuld worden.

Hij ging aan de slag en niet veel later stond ik met 2 gevulde kiezen weer buiten. Aangezien ik niet verzekerd ben moest ik direct afrekenen. Ik kreeg een nota mee, en toen ik die bestudeerde viel me op dat er 3 maal een vulling op vermeld stond. Kan dat, of is dit een evidente fout?

Voor de duidelijkheid, dit is de rekening:

Meervlaks composiet 61,99 V14
Etstechn. etsbare onderlaag 20,66 V21
Indirecte pulpa-overkapping 15,50 V60
2 vlaks composiet 33,58 V12
Etstechn. etsbare onderlaag 20,66 V21
Geleidings / infiltratie anesth. 12,92 A10
Indirecte pulpa-overkapping 15,50 V60
2 vlaks composiet 33,58 V12
Etstechn. etsbare onderlaag 20,66 V21

Totaal 235,05

Ook valt het me op dat code V60 2 keer in rekening is gebracht. Die overkapping hoeft, als ik het goed begrepen heb, enkel te worden aangebracht indien er tot vlakbij de wortel is uitgeboord en voor zover ik weet was dat maar bij 1 kies het geval. En V21, kan die ook 2 keer in 1 behandeling in rekening worden gebracht?

Alvast bedankt voor de reacties.
Spiegeltje

Op de rekening staan normaal ook de elementen aangegeven waarop bepaalde behandelingen zijn uitgevoerd. U vermeldt die echter niet. Het lijkt erop dat er inderdaad drie elementen zijn behandeld, althans in rekening gebracht. V12/V21 is een normale vulling, die combinatie zie je altijd terug. Met soms een V60 als het om diepe caries gaat. Gelet op uw verhaal zou dit een maal terecht opgevoerd kunnen zijn. Eigenlijk hoort naast V60 geen V21 te worden opgevoerd, maar als het gedaan is kan het wel.

Het belangrijkste is - denk ik - te achterhalen hoe het zit met dat zogenaamde derde gaatje. Is er inderdaad - zonder dat u het wist - een derde gaatje gevuld? Zo niet, dan is dat deel van de rekening uiteraard onterecht. Zo ja, dan kan de rekening kloppen maar verdient de gang van zaken niet de schoonheidsprijs.
ma, 03/28/2011 - 20:45 Permalink
mecánico para …

ik denk ook dat het een foute, dubbel ingevoerde actie is.

overigens: Aangezien ik niet verzekerd ben moest ik direct afrekenen snap ik niet.want er zijn betalingsvoorwaar den en die zijn voor wel/niet verzekerd voor tandheelkunde identiek. meestal gewoon 30 dagen
ma, 03/28/2011 - 20:50 Permalink
MarijnP

@Spiegeltje: u heeft gelijk, er staan nummers van 3 verschillende elementen op de rekening. Ik zal morgen even bellen om het recht te zetten.

@mecánico para bicicletas: toen ik patient werd bij die kliniek is me verteld dat ze willen dat ik als niet-verzekerde direct afreken. Dat heb ik dan ook na elke behandeling gedaan. Het is ook geen probleem voor me, dus het maakt me niet zoveel uit.
ma, 03/28/2011 - 21:12 Permalink
MarijnP

Even iets van een andere orde: een kies die 'tegenover' de gevulde kiezen zit is een paar uur wat gevoelig, is dat normaal? Het gaat dus om een kies in de onderkaak, terwijl de gevulde kiezen in de bovenkaak zitten.

Mocht dat niet zo zijn: de tandarts heeft een koud watje tegen de te vullen kies gehouden om te kijken hoe ik daar op reageerde. Ik voelde amper wat, en om te testen of ik bij de rest van mn tanden wel wat voelde heeft hij toen het watje tegen een kies in de onderkaak gehouden. Dat voelde ik wel. Zou het daar door kunnen komen en zo ja, binnen welke termijn zou het op moeten houden?
di, 03/29/2011 - 02:14 Permalink
mecánico para …

waarschijnlijk is de vulling die gemaakt is dan te hoog. naast een groot toeval kan er best iets loos zijn met die keis, maar was daar wel sprake van op een foto vooraf? lijkt me niet, want daar was goed naar gekeken. Meestal is de hoogte van de vulling even een probleem als je verdoofd bent bij de behandeling
di, 03/29/2011 - 12:24 Permalink
MarijnP

Gek genoeg verschoof het gekke gevoel even na het plaatsen van mijn vorige bericht naar de kies die gevuld is. Misschien heb ik het verkeerd gevoeld.

Er zijn foto's gemaakt van heel mijn gebit, dus als er iets aan de hand was geweest was dat wel ontdekt, denk ik.

Wat betreft de rekening: ik heb zojuist gebeld. De receptioniste zag maar 2 vullingen op de rekening (???). Toen ik bleef protesteren heeft ze toegezegd de tandarts terug te laten bellen vandaag. Ik hou jullie op de hoopte.
di, 03/29/2011 - 12:54 Permalink
MarijnP

De tandarts heeft me gistermiddag teruggebeld en gaf aan dat er wel degelijk 3 gaatjes zijn gevuld. Hij dacht dat hij het goed gecommuniceerd had, maar vond het alsnog jammer dat het blijkbaar niet goed over is gekomen.

Hij gaf ook aan dat hij het goed vond dat ik belde omdat iets me niet duidelijk was.

Vooral die laatste opmerking vond ik fijn om te horen.

Maar goed, al met al was er dus sprake van een misverstand. Geen probleem verder.

Bedankt voor jullie reacties in het topic.
wo, 03/30/2011 - 15:44 Permalink