Fout bij behandeling. Hoe zit het met de kosten?

Author:
Pietjepuk
Posted:
do, 11/20/2008 - 11:58
Hallo allen,

Op 1 van mijn kiezen in de bovenkaak is een paar jaar geleden een wortelkanaalbehandling uitgevoerd. Doordat de kies door de behandeling minder sterk is geworden, werd geadviseerd om een kroon te nemen.
Tijdens de kroon-behandeling kwam naar voren dat er een ontsteking bij de wortels zat en pus in het cement van de kies. Dus hij kon geen kroon laten zetten. Hij gaf aan dat er tijdens de wortelkanaalbehandeling (door een andere tandarts, vakantievervanger) een fout was gemaakt doordat niet het juiste kanaal was gevolgd. Ik ben doorverwezen naar de kaakchirurg, omdat de tandarts niet zeker wist wat te doen.
De kaakchirurg gaf eveneens aan dat de wortelkanaalbehandeling verkeerd is uitgevoerd en dat de kies niet gered kan worden, omdat de ontsteking te hoog bij de 'kop' zit. De kaakchirurg concludeerde:
- De kies moet eruit
- Ipv van een kroon moet er nu een brug komen
- Door de brug moeten de kiezen ervoor en erachter worden afgeslepen om de brug te kunnen bevestigen.

Kortom door een fout in de behandeling, krijg ik nu ipv 1 kroon op een bestaande kies:
- Een brug
- Een missende kies
- 2 extra, normale kiezen die bewerkt gaan worden (wat ik nog het ergste vind...)
- Extra kosten doordat ik naar de kaakchirurg moet en een duurdere behandeling krijg (kroon a +- 500euro, brug a +- 1500 euro)

Natuurlijk vergoedt mijn verzekering een groot gedeelte, maar toch 25% is voor eigen rekening, dus +- 400 euro voor mijzelf.

Ik ben benieuwd of iemand hier eerder mee te maken heeft gehad en wat hiermee te doen is.
Ik hoor het graag, alvast bedankt!
vV

in dit soort gevallen: spreek degeen die naar uw mening verantwoordelijk is erop aan. De kaakchirurg brengt geen kosten met zich mee tenzij uw eigen risico nog niet opgebruikt was, en er is altijd een kansje dat die behandeling toch nodig zou zijn geweest. Ga een sin overleg met d ebehandelaar die de endo heeft gedaan, en afhankelijk van de reactie kunnen wij weer verder zien. Als er inderdaad een verkeerde weg in de wortel is gemaakt, dus naast het eigenlijke kanaal, had hij dat moeten melden. Of het een verwijtbare aangelegenheid is is een tweede, soms is de anatomie van een kies dusdanig dat er zoiets gebeurt (oftwel of het een verwijtbare zaak is, is nog een tweede.). Maar goede communicatie is dan essentieel.
do, 11/20/2008 - 12:58 Permalink