Foto's betalen?

Author:
arnopolo
Posted:
do, 09/22/2005 - 23:59
Sinds mijn tandarts de praktijk overgedaan heeft aan een andere tandarts heb ik al twijfels bij deze nieuwe man. Ik had geen klachten over de vorige maar deze nieuwe hoor ik enkel klagen over zijn voorganger. Dit klagen resulteert ook in het veelvuldig vinden van gaatjes, die mijn vorige tandarts dus nooit vond.

Ik word dus een beetje achterdochtig. Maar mijn vraag/ discussie is als volgt. Als de beste man zijn werk gedaan heeft, maakt hij het liefst nog een aantal foto's om ZIJN werk te controleren. De laatste keer ging dit gepaard met een "daar ben ik niet zo tevreden over". Ik krijg maar 2 foto's per jaar vergoed en vind deze foto's een beetje onzin nu ik zelf 13 euro per foto moet betalen. Hij maakt ze om ZIJN eigen werk te controleren. Het apparaat zal ongetwijfeld erg duur zijn maar toch heb ik het idee dat zo'n foto een mooie manier is om nog een paar euro's extra binnen te slepen. De patient heeft er namelijk toch geen controle over/ op.

Wat ik jullie idee hierover?
carabelli

Ligt eraan waar hij die controle foto precies voor maakt.

Bij wortelkanaalbehandeling wordt het wel gedaan om de kanaalvulling te controleren, zo wordt het op de opleidingen ook geleerd. Maar verder zijn er niet echt veel redenen te bedenken om standaard een foto te maken om je werk te controleren.
vr, 09/23/2005 - 00:18 Permalink
arnopolo

Het gaat dus om het vullen van een gaatje. Dat is ook mijn 'probleem'. Ik neem aan dat hij zijn vak verstaat, waarom zou ik dan die foto moeten betalen waarop hij zijn eigen werk checkt.
vr, 09/23/2005 - 00:24 Permalink
carabelli

Ik vind dat je ueberhaupt niet moet toestaan dat continu foto's om deze reden gemaakt worden, maar waarom is het geen probleem dat jouw verzekering voor dat soort foto's moet betalen en op het moment dat het je eigen portemonnee raakt dat er dan pas vraagtekens komen?

Het maken van foto's voor het controleren van je randaansluiting is geen usance en je kunt je afvragen of het wel binnen het ALARA-principe valt (stralingsbelasting As Low As Reasonably Achievable) als je dat na elke vulling gaat doen.
vr, 09/23/2005 - 00:39 Permalink
arnopolo

Waarom het wel vraagtekens oproept wanneer je je eigen portefeuille moet opentrekken? Tja, ik kan daar wel een tijdje over uitwijden denk ik...

Woon net op mezelf, ga me nu pas realiseren wat alles echt kost dus dan ga je over dit soort dingen nadenken. Maar bedankt voor je antwoord!
vr, 09/23/2005 - 00:44 Permalink
vV

1. linksom of rechtsom je betaalt er toch voor, wanneer het wel in de polis was opgenomen zou je namelijk meer premie betalen!

2. ,m.i. moet een tandarts zijn/haar behandelingen/behandelmethodes niet aanpassen aan verzekeringsvoorwaarden...
er zijn 2 relaties : tandarts-patient en patient-verzekering .
Bij volwassenen staat de tandarts buiten de relatie patient - verzekering, en dat moet vooral zo blijven!

In dit geval mag hij inderdaad wel uitleggen waarom na het leggen van vullingen nog een keer foto`s worden gemaakt... zowel voor stralenbelasting als behandeltechnisch. Als het alleen voor zelfcontrole is komen de kosten inderdaad niet voor uw rekening..

Bitewingfoto`s worden in de regel 1x per 2 jaar gemaakt, vaker indien er een duidelijke reden voor is (snelle cariesactiviteit, gebitsontwikkeling bij kinderen bv), of minder vaak wanneer daar aanleiding toe is (volwassenen met een zeer goed gebit en geen cariesactiviteit doe ik 1x per 3 jaar). Solofoto`s wanneer daar aanleiding toe is, dus bij kanaalbehandelingen voor startsituatie, lengtebepaling (dit kunnen meerdere foto`s zijn) eindfoto ter controle afsluiting, en een tijd later controle op genezing van een peri-apicale ontsteking. Voor kronen bij start van de behandeling ter controle van de situatie rond de wortels, bij parodontale problemen voor beoordeling van het bot rond de wortels, bij veel grote vullingen kan eens een keer de situatie rond de wortels beoordeeld worden indien de vitaliteit van de zenuw suspect is, en zo kan ik er nog wel een paar bedenken.

Bij een verzekering die maar 2 foto`s par jaar vergoed komt er dus heel gauw een situatie dat je er in aantal overheen gaat. Dan heb je 3 opties: een andere verzekering nemen (tegen hogere premie), een andere tandarts nemen die minder foto`s maakt (met alle gevolgen voor de gezondheid...) of het incidenteel gewoon betalen.. O.ja ik verhgeet er 1: niet meer naar de tandarts gaan (zie voor de gevolgen optie 2, met meestal wanneer er problemen zijn ook nog fors hogere kosten..)

suc6 met de beslissing!
vr, 09/23/2005 - 10:12 Permalink