foto's

Author:
Eva83
Posted:
wo, 07/23/2008 - 17:12
Vraagje: mijn vriend is op 10 maart jl. voor een controle bij de tandarts geweest. Er is toen o.a. een intra orale foto gemaakt (X10) van elementnummer 26.
Vervolgens bleek dat hij een wortelkanaalbehandeling nodig had.

Uiteindelijk heeft hiervoor de behandeling op 13 juni jl. plaatsgevonden. Echter toen ik hiervoor de rekening kreeg, bleek dat de tandarts wederom drie keer een intra orale foto heeft gemaakt van elementnummer 26.

Mijn vraag: was het nodig geweest om wederom foto's te maken, aangezien ze van hetzelfde elementnummer op 10 maart ook al een foto hadden gemaakt?

Daarnaast is mijn vraag: ligt elementnummer 26 naast nummer 27? Betreft het hier twee kiezen?

Alvast bedankt voor de reactie(s).

M.v.g. Eva
hermina

Ja, dat zijn twee kiezen, de 26 ligt naast de 27, links boven zesde en zevende element vanaf het midden geteld. Maar ik snap dat deel van je vraag niet.
De rest laat ik graag aan deskundigen over.
wo, 07/23/2008 - 17:47 Permalink
Spiegeltje

Mijn vraag: was het nodig geweest om wederom foto's te maken, aangezien ze van hetzelfde elementnummer op 10 maart ook al een foto hadden gemaakt?


Zie http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…

Uit het vermelde kostenplaatje blijkt dat rekening wordt gehouden met vier foto's bij een wortelkanaalbehandeling. Op zich is het aantal van vier (inclusief diagnose) dus nog niet abnormaal. Als ook elektronische lengtebepalen (code E85) is gedaan, wat tegenwoordig gebruikelijk is, zijn wellicht minder foto's nodig maar dat hoeft niet. Waarschijnlijk wilde de tandarts wat meer duidelijkheid hebben en is vanuit meerdere richtingen een foto gemaakt.

Dit topic staat in het forum 'Meningsverschil met de tandarts' maar ik hoop dat het nog niet zo ver is gekomen om een paar foto's. :D
wo, 07/23/2008 - 18:51 Permalink
Eva83

Hmm...ik wist eerlijk gezegd niet waar ik dit onderwerp anders had moeten plaatsen, maar goed. Eigenlijk wendde ik dit onderwerp aan om te voorkomen dat ik een discussie met mijn tandarts zou hebben, haha..

Gezien de bijlage van je laatste mail ben ik er wel van overtuigd dat de foto's niet overbodig zijn geweest. Ik dank je voor je reactie.

M.i. kan dit onderwerp worden gesloten!

M.v.g. Eva
do, 07/24/2008 - 00:22 Permalink
vV

Als ook elektronische lengtebepalen (code E85) is gedaan, wat tegenwoordig gebruikelijk is,


electronische lengtebepaling sluit foto niet uit, sterker nog de nauwkeurigheid van electronische lengtebepaling is groter wanneer dat vergezelf wordt van 1 liever meer (vanuit andere hoek) foto`s.

En zo gebruikelijk is een lectronische lengtebepaling nog niet. Ik zou geen cijfers weten in ieder geval.
do, 07/24/2008 - 10:26 Permalink
Spiegeltje

Wanneer moet een elektronische lengtemeter gebruikt worden?

Een elektronische lengtemeter (of lengtebepaler) meet nauwkeurig de positie van het foramen apicale of de plaats waar het pulpalumen overgaat in de periradiculaire ruimte.
Hiermee kan dan exact de preparatielengte worden bepaald of de positie van een perforatie worden aangetoond. Bij goed gebruik werkt een lengtemeter handiger, sneller en nauwkeuriger dan röntgenfoto's. In principe dus altijd gebruiken (onderstreping Spiegeltje)

Zijn er minder röntgenfoto's nodig?

Een beginfoto is onmisbaar, omdat die een indicatie geeft van de lengte en bovendien inzicht geeft in de vorm van het wortelkanaal. Voor ervaren gebruikers, die de beperkingen kennen, kan de lengtemeter belangrijker worden dan röntgenfoto's. Het maken van röntgenfoto's kan dan drastisch verminderen, en daarmee de stralingsbelasting voor de patiënt reduceren. Bij de geringste twijfel over de nauwkeurigheid van de lengte is het wel noodzakelijk een extra lengtefoto te maken.

Bron: NVvE-verenigingsblad "Het kanaal" nr. 4 december 2005

NVvE: de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie, de "wortelkanaalspecialisten".
do, 07/24/2008 - 20:03 Permalink
sandra---

en hoe kan je weten of de tandarts ook echt electronisch lengtebepaling heeft gedaan? Want dit staat wel op de rekening maar ik heb niks gemerkt. Hoe gaat dit dan in zijn werk?
do, 07/24/2008 - 21:22 Permalink
sandra---

dat apparaatje heb ik dus niet gezien en die lipklem is zeker niet gebruikt. Ik herken het wel van mijn vroegere tandarts.

en waarom zou ik alles zomaar moeten vertrouwen? En wat een vergelijking met een garagist. Alsof die geen mensen oplichten. Dan ben je wel heel goed van vertrouwen!
do, 07/24/2008 - 22:14 Permalink
rixt

Je hebt gelijk, Maja. Sandra zou haar tandarts gewoon moeten vertrouwen. Maar toch, maar toch.

Ik heb anderhalf jaar geleden ook een wortelkanaalbehandeling gehad waarbij ik later op de rekening zag dat er een electronische lengtebepaling gedaan zou zijn. (Geen foto, alleen vooraf). Toen dacht ik ook: wat vreemd, helemaal niets van gemerkt. (En ik ben niet iemand die met z'n ogen dicht ligt te wachten tot alles achter de rug is, ik wil alles zien).
Ik wil mensen graag vertrouwen tot zeker is dat dat niet terecht is geweest, maar dit bleef wel zitten in een klein hoekje bij mijn herinneringen.
En die herinnering komt dan weer boven als ik van een andere tandarts hoor dat die wortelkanaalbehandeling niet goed gedaan zou zijn en opnieuw gedaan moet worden.
Als ik hier dan lees over het gebruik van een lipklem: is bij mij echt niet gebruikt. En van een licht- of geluidssignaal heb ik ook helemaal niets waargenomen.

Ik ben dus wel heel benieuwd of je zo'n lengtebepaling kan doen zonder dat je er iets van merkt.
vr, 07/25/2008 - 08:24 Permalink
Spiegeltje

Als je er verder niet van bewust ben misschien. Na lezing van de informatie op dit topic moet de verdoving wel heel zwaar doorwerken om niet te merken dat elektronisch lengtebepalen plaatsvindt als je daar ook op let.

Maar er gebeurt zoveel rond de tandartsstoel,die "lipklem" stelt ook weinig voor, dus ik kan me goed voorstellen dat je het niet hebt gemerkt/of kan herinneren als patient als je er ook niet speciaal op hebt gelet.
vr, 07/25/2008 - 11:38 Permalink
vV

er bestaat een behoorlijk aantal verschillende electronische lengtemeters, ook steeds meer die zijn ingebouwd in een electromotortje waarmee de tandarts de kanalen van de kies schoonmaakt. Dan kan ik mij helemaal voorstellen dat het niet opvalt, want het is in 1 apparaat verwerkt.
Overignes heb ik nog steeds moeite met de opmerking dat iemand die niet zo`n apparaat gebruikt dus niet goed bezig kan zijn, want daar komen dergelijke uitspraken wel op neer. Aanwezigheid van zo`n apparaat in de praktijk is ook niet opgenomen in bv de eisen voor het KRT. Ken echt tandartsen die ook zonder een dergelijk apparaat echt heel goede endo`s doen, en andersom is ook bekend.. En ook al zit je prima op lengte, met of zonder, waar het meestal juist fout gaat is de kwaliteit van de afsluiting. En daar geeft ook zo`n apparaat geen garantie voor.
vr, 07/25/2008 - 16:29 Permalink
sandra---

o maar mij ga je niet horen vertellen dat de tandarts niet goed zijn werk heeft gedaan hoor. Want ik ben 3 keer terug moeten gaan omdat hij 1 kanaal niet open kreeg, en daar heeft hij echt heel erg goed naar lopen zoeken, en veel geduld gehad, helaas niet kunnen vinden. Maar ik vroeg me alleen af hoe zo'n electronische bepaling in zijn werk ging.
vr, 07/25/2008 - 20:31 Permalink