factuur:is combinatie V13/V21 +V11/V21 op 1 kies toegestaan?

Author:
Joyyy
Posted:
za, 04/17/2010 - 01:14
ik heb een kies laten vullen, deze is gedeclareerd als V13/V21 en V11/V21,

Mag dit? Of moet dit gedeclareerd worden als een V14/V21 meervlaksvulling?

Volgens secretariaat tandarts kan je een 4vlaks composiet niet factureren, vandaar dat zij het uitsplitsen in een 3 vlaks en een 1 vlaks composiet (plus 2x etsen, voor "1 klein gaatje").

Mag dit inderdaad?

bedankt !
vV

een 4 vlaks kan je wel declareren idd. maar als het 2 aparte gaatjes zijn , en het vullen is ook apart gedaan (komt vaker voor, de grote eerst, en dan zit het bandje in de weg voor de kleine aan de zijkant en dan moet alles opnieuw). Ja dat kan gewoon, en levert ook bij afhandeling declaratie eventueel door zorgverz. geen problemen op.

Als het 1 grote vulling was en niet 2 aparte is het gewoon een V14.
za, 04/17/2010 - 09:31 Permalink
vV

kan ik zonder het gezien te hebben niet bevestigen. 1 klein gaatje betwijfel ik, want een V13 is al niet klein.
dus het was of een V13 met apart een V11 (wat als ze langer bezig waren best zou kunnen) of gewoon een V14.

gaat dit echt om een paar tientjes?? als het goed gedaan is zou mij dat pweeoonlijk wordt wezen, gaat dan vele jaren mee. dan schrijf je die 20 verschil af over een jaar of 5 of zo. 4,= per jaar...
de meeste mensen gooien om even te shoppen zonder blikken of blozen meer dan dit per week in de parkeermeter of besteden het aan buskaarten voor shoppen/uitgaan whatever..

sorry beetje cynisch misschien, maar toch.. het is onder de streep heel relatief, en dan staat kwaliteit voor mij bovenaan.
za, 04/17/2010 - 13:33 Permalink
Spiegeltje

Als het nu zo was dat alleen "de betere tandarts" af en toe iets creatief declareert om recht te doen aan de kwaliteit van het werk, zou ik daar als patiënt ook wel in meegaan. Maar de vraag is of die relatie wel aanwezig is. Evengoed zijn het de matige vakbroeders die het declareren tot kunst hebben verheven.

Als het wordt gedaan om een uitgelopen behandeling te compenseren, bijvoorbeeld vanwege gebrek aan ervaring van de tandarts, is dat m.i. niet juist. Ook niet als het een keer tegenzat. Want de volgende keer heb je weer een meevaller. Dan gaat het ook om het principe dat een tandarts correct moet declareren. Het is voor de gemiddelde patiënt allemaal ook lastig te beoordelen of de rekening een beetje klopt en dan moet je eigenlijk gewoon op de rekening kunnen vertrouwen. De meeste patiënten doen dit gelukkig ook en hebben geen reden om er anders tegenaan te kijken.

In dit geval weten we natuurlijk niet hoe de vork exact in de steel zit (wat is er precies gedaan?). Is ook lastig achteraf te bepalen of de moeite niet waard gelet op het bedrag. Nu de combinatie op zichzelf declarabel is, wordt het gewoon betalen! :D
za, 04/17/2010 - 16:30 Permalink
Joyyy

Het is idd een principekwestie (geld is sowieso relatief :)

ik heb daar een uur in de stoel gelegen, ze zijn bezig geweest met 1 gaatje omdat ik geen verdoving had genomen, was dat nogal een gehannes, ze hadden veel last van mn speeksel waardoor ze het de hele tijd niet droog kregen. Na de behandeling dan ook het advies gekregen volgende keer een verdoving te nemen.
za, 04/17/2010 - 16:51 Permalink
vV

een uur in de stoel gelegen?? ok, een 300,=... ..

als het tegenzat, is het niet een beetje maar heeeeel heel erg fors. een V13 met een kleine V11 is een 20-30 minuten. Dan ga je het denk ik neit meer over pricipes hebben bij een zeer klein verschil in verwachtte declaratie...
Evengoed zijn het de matige vakbroeders die het declareren tot kunst hebben verheven.
dit vind ik een wel heel erg kort door de bocht stelling, toon die eens aan met cijfers?
za, 04/17/2010 - 19:27 Permalink
Spiegeltje

Het zat tegen doordat het niet droog was te krijgen en het was een beginnende tandarts .... (inside info).

evengoed zijn het de matige vakbroeders die het declareren tot kunst hebben verheven.
Dat is niet de claim die ik wil maken. Wat ik wil zeggen is: als je een verband legt tussen een hogere rekeningen en betere kwaliteit, en dat deed je volgens mij als ik het goed heb begrepen, kun je dat ook niet aantonen.
En dan kun je dus net zo goed beweren (vandaar "evengoed") wat hierboven is aangehaald, is van eenzelfde niveau.

Overigens: het tarievensysteem is grotendeels onafhankelijk van de kwaliteit van het werk nu uitsluitend per verrichting wordt betaald. Dat is nu net een van de nadelen, kwaliteit wordt niet beloond. In eerste instantie is het dus niet zo vreemd om er vanuit te gaan dat er géén verband is tussen de hoogte van de rekening en de kwaliteit van het werk. Met andere woorden: het zou dan wel vreemd zijn als er onder groep met hogere declaraties dan gemiddeld alleen de betere tandartsen zouden zijn.

Ik heb hier geen cijfers paraat, maar uit de ziekenfondstijd werd het declaratiegedrag wel bijgehouden en dan had je er bij die hogere rekeningen schreven dan gemiddeld (genormeerd op aantal PC's). Bij een bepaalde (grote) afwijking werden die 'opgezocht'. Nooit ergens gelezen dat dit de betere tandartsen waren, maar dat was waarschijnlijk ook niet onderzocht als daar al maatstaven voor zijn.
za, 04/17/2010 - 20:20 Permalink
de digitale tandarts

Het declararatiegedrag wordt door verzekeraars nu ook veel nota's digitaal verwerkt worden, zeker nog bijgehouden.

Overigens is het vaak wel zo dat een tandarts die alles uit de kast haalt om het beste resultaat te bereiken ook meer zal declareren.

Echter het omgekeerde is ook waar... een hoge rekening garandeert niet dat er kwaliteit geleverd is

(discussie over kostenefficiëntie daargelaten)
za, 04/17/2010 - 23:51 Permalink
Spiegeltje

Overigens is het vaak wel zo dat een tandarts die alles uit de kast haalt om het beste resultaat te bereiken ook meer zal declareren.

Maar bij een vulling heeft de tandarts, volgens mij, niet zo veel mogelijkheden, anders dan foutief te declareren. Dus bijvoorbeeld 3-vlaksrestauraties als in het in werkelijkheid een 2-vlaks was. Ik ga er maar vanuit dat dit niet of incidenteel gebeurt. Je ziet wel af en toe de bekende combinatie V60/V21 opduiken bij grotere restauraties. Zie ik regelmatig op het forum, rekeningen van kennissen én jawel, mijn eigen recente rekening bij mijn nieuwe tandarts. Mag, als het gedaan is maar niet structureel. Of het in alle gevallen ook echt gedaan is.....en van de PTBC mag het ook niet geloof ik.

Ik ben het in zoverre wel met vV eens dat, als je als patiënt erg tevreden bent met de behandeling/tandarts, dat gegeven belangrijker is dan een relatief beperkte ophoging van de rekening. Je leest hier bijvoorbeeld vaak op het forum over patienten met pijn na een grote witte vulling. Door zorgvuldig werken, wat uiteraard iets meer tijd kost, kan de kans daarop aanzienlijk verminderd worden. Moet je dan gaan klagen over die V60/V21 combinatie? Moet iedereen zelf maar weten natuurlijk.

Een wortelkanaalbehandeling kent wel diverse tarieven om recht te doen aan een 'meer geavanceerde' behandeling. Zo mag bijvoorbeeld het gebruik van de behandelmicroscoop worden gedeclareerd. Maar gek genoeg niet in andere gevallen waar dit nuttig kan zijn. Als mijn tandarts voor een bepaalde andere behandeling het - uit oogpunt van kwaliteit - zinvol vindt deze te gebruiken ga ik persoonlijk niet klagen over de rekening. En dan gaat het zelfs om meer dan een paar tientjes.
zo, 04/18/2010 - 08:58 Permalink