factuur onduidelijk

Author:
harry4
Posted:
do, 01/20/2011 - 13:56
Ik ben hier tamelijk nieuw en hoop dat iemand hier antwoord op heeft. Ik heb wel vaker vraagtekens bij de facturen van mijn tandarts maar elke keer komt er weer een heel verhaal en begrijp ik het blijkbaar niet goed.

Ik heb een factuur gekregen waarvan ik me afvraag of er niet wat veel posten opstaan.

Ik heb een uitgebreide gebitsreiniging gekregen. M59. Daar heb ik al eens met de tandarts over gepraat. Maar die stelt dat een ouder iemand (boven 45 jaar) meestal wat meer tijd kost. Ik poets zorgvuldig.

Totaal is de altijd vriendelijke mondhygieniste 30 -35 minuten bezig. Echter in die tijd wordt er ook nog een plaque controle gedaan en een pocketregistratie (T 91)

Mijn vragen;
- is het normaal dat ik altijd een uitgebreide reiniging nodig heb. Als ik goed poets kan dan niet met een normale reiniging worden volstaan. hoe lang is dat dan. Is de plaquecontrole uitslag misschien een indicatie hoeveel reiniging nodig is?

- Is de totaaltijd niet wat kort voor 3 verrichtingen?
- Is een plaquecontrole een standaard procedure, is het normaal dat men dit doet zonder overleg.
- Waarom krijg ik een T91, in de prijslijst staat daarbij dat het bedoeld is voor parodontale chirurgie. Ik heb volgens mij nog nooit parodontale behandelingen gehad. Had men dit ook niet moeten overleggen?


Ik krijg een factuur die elke keer hoger lijkt te worden. Is het nu normaal dat deze handelingen worden verricht zonder eerder overleg? Kan ik bezwaar tegen de factuur maken?

Veel vragen, ik hoop dat iemand antwoord weet. vind het toch vervelend dat ik er geen goed gevoel over heb.

Alvast bedankt,



Harry
Spiegeltje

is het normaal dat ik altijd een uitgebreide reiniging nodig heb. Als ik goed poets kan dan niet met een normale reiniging worden volstaan. hoe lang is dat dan.

Als u goed poetst zou u idealiter geen uitgebreide reiniging nodig hebben. Maar toch, het is heel lastig om echt goed te poetsen en zeker als u niet al te vaak naar de MH gaat zou het toch zo kunnen zijn dat u overal wel wat tandsteen hebt ontwikkeld. Hoewel de code niet direct aan een behandeltijd is gekoppeld zou M59, gelet op de behandelduur, nog wel redelijk kunnen zijn. Een vrijgevestigde mondhygienist rekent in beginsel ook rond de 100 euro per uur en een M59 is circa 50 euro. Strikt genomen mag je zo niet rekenen. Aan de andere kant: uit berichten op het forum blijkt dat nogal eens standaard M59 wordt gedeclareerd, dat is natuurlijk niet juist. Er zijn niet voor niets 3 tarieven: standaard, uitgebreid en kort.

Is een plaquecontrole een standaard procedure, is het normaal dat men dit doet zonder overleg.
Is mijns inziens niet standaard om elke keer te doen (gebruik van de rode kleurstof dus), wordt doorgaans in het begin wel gedaan om de patient te laten zien waar de mond nog niet helemaal schoon is met het oog op het aanleren van een goede poetstechniek. Kaart u dit de volgende keer eens aan.

Waarom krijg ik een T91, in de prijslijst staat daarbij dat het bedoeld is voor parodontale chirurgie

Dat laatste is correct en die code is hier dan volgens mij ook niet op zijn plaats. Globaal sonderen van het tandvlees doet de tandarts al tijdens de peridieke controle (zit al in tarief) en anders kijkt de MH of het nog rustig is maar ook dan is het niet de bedoeling om daar een T91 tegenaan te gooien.

Laatst hadden we ook zo'n geval op het forum, hiermee wordt de rekening inderdaad opgeklopt.

In alle gevallen hoort het zo te zijn dat overleg wordt gepleegd over het hoe en waarom van de behandelingen.
do, 01/20/2011 - 14:21 Permalink
harry4

Bedankt voor de snelle reactie.

Ik ga ze toch maar even bellen en bezwaar maken tegen de factuur. In ieder geval volgende keer meer opletten wat ze willen doen. Misschien is het een foutje geweest...

Probleem met dit soort zaken is dat je in principe een vertrouwensband met je tandarts wilt hebben. Het gevoel dat er wellicht toch wat (teveel) commercie bij komt kijken is niet prettig maar helaas vrees ik de waarheid. Het zijn voor de rest prima mensen hoor.


In ieder geval bedankt.
Harry
do, 01/20/2011 - 16:00 Permalink