facturen paradontoloog

Author:
Nicoline
Posted:
di, 08/03/2010 - 00:34
Door tandarts werd ik doorgestuurd naar de paradontoloog, ivm een ontsteking aan één kies.
Ik kreeg te horen dat alles schoongemaakt moest worden, ondanks dat er maar 2 kiezen een diepe pocket hadden.
De offerte was ruim 1200,-
De mondhygieniste kost 123,- per uur, excl. verdoving. Is dit normaal?
Ik heb een brug van 6 elementen, waarvan 2 in het tandvlees zitten en toch staat er op elke rekening 6 x T22 (6 elementen per behandeling). Of is dit standaard?
Spiegeltje

Vrijgevestigde mondhygienisten mogen, nee zelfs moeten, hun eigen uurloon vaststellen. Tenzij ze op verrichtingenbasis werken natuurlijk. In dienst van een tandarts is dat doorgaans het geval. Voor een tandarts-parodontoloog en MH in loondienst gelden maxima volgens de tarievenbeschikking van de NMa. Door onder andere verschillende inzichten omtrent de behandeling kunnen begrotingen van verschillende parodontologen onderlinge verschillen te zien geven. Het is overigens zo dat alle pockets vanaf 4 mm schoon moeten worden gemaakt. Soms wordt dat per element in rekening gebracht, soms ook wordt een aantal elementen opgevoerd zonder duidelijke een-op-een relatie met het aantal aangedane elementen.

Met 'diepe pockets' worden waarschijnlijk wel pockets van 5 mm of meer bedoeld, maar welke pockets er zijn blijkt dus allemaal uit de parodontiumstatus.
di, 08/03/2010 - 14:55 Permalink
Lieneke

Nou....doorgaans bepalen de verzekeraars het tarief eigenlijk...mijn software die neemt het direct over. Het is meestal rond de 8,50 per 5 minuten. Verschillend wat per verzekering. Enkel bij Menzis kan er alleen met UPT gewerkt worden (bij volwassenen), waar dan wel weer het bedrag van verlaagd wordt. Een mh mag namelijk niet zo veel als een tandarts verdienen...
di, 08/03/2010 - 15:36 Permalink
Spiegeltje

Nou....doorgaans bepalen de verzekeraars het tarief eigenlijk...mijn software die neemt het direct over. Het is meestal rond de 8,50 per 5 minuten. Verschillend wat per verzekering.

Da's toch je eigen keuze, daar mee akkoord te gaan?


N.B. Ik heb bewust geen tandartsverzekering en dus ook niks te maken met verzekeraars!
di, 08/03/2010 - 15:42 Permalink
Dentje

Dan doe ik dat wel :wink:

De verzekeraar bepaald helemaal niks. Enkel of je met UPT of uurtarief declareerd. En zelfs dat is niet verplicht, maar wel zo aardig tegenover de patient.
Er zijn meer verzekeraars die UPT willen. Dat doe je dan inderdaad met verlaagd tarief voor paro en voert het wat op met gingivitis. Gezien het overgrote deel van mijn patienten (en waarschijnlijk de meeste VVers) met paro komen, wordt er dus vooral verlaagd.

Misschien als je met clearing ofzo werkt, dat ze gaan zeuren, maar ik wil niks met ze te maken hebben dus ik heb geen contracten en factureer alles direct naar de patient. Ik neem enkel contact op als de patient er niet meer uit komt.

Het zou toch raar zijn als de kosten van de behandeling afhangt van je verzekering en niet van je behandelaar?
wo, 08/04/2010 - 00:32 Permalink
Basset

:smt001 :smt001 :smt001 uiteindelijk is geld meestal de reden waarom een patient een behandeling niet laat uitvoeren --- als iemand een euro geeft voor elke keer dat er in dit forum staat dat de verzekeringspolis is opgesnoept en dat verdere behabndeling niet meer kan omdat ze niet meer vergoed is dan kunnen we samen een aantal weekend uitgebreid gaan eten --- de vergoeding is altijd gerelateerd aan premie --- heb zelf een verzekering waarmee ik overal in de wereld elke behandeling kan laten uitvoeren kost me drie keer meer dan de gemiddelde polis ---zit ook verplichte een tandartsverzekering in van 1500 euro aan 100 percent vergoeding die ik in tien jaar nog nooit gebruikte --- aan de andere zijde spelen ook patientenprioriteiten een rol --- had een aantal maanden geleden een patiente met extreme parodontitis en pijnen --- weigerde actieve behandeling omwille van de kosten maar vertelde dat ze van de pijn verlost wilde zijn want ze ging een maand later voor 9 weken op wereldreis.

een hoger tarief betekent niet altijd meer verdienen integendeel --- statisisch gezien kan een stijging van de prijs met 5 percent op termijn een daling van de omzet met 10 percent betekenen

contracten met verzekeraar maken eigenlijk geen verschil: contractueel 100 euro rekenen en 75 percent vergoed is 25 euro eigen aandeel voor de patient : zonder contract 110 euro rekenen betekent 35 euro voor de patient. Het is dus altijd te bezien of de patient die 10 euro voor jou meer wil betalen?

Mijn idee neen: we zien op de praktijk soms zelfs discusies met patienten omdat zij een m55 op hun rekening hebben en buurman een m50. Als dit zo met alle prestaies gaat zijn met vrije tarieven ??/
zo, 08/08/2010 - 21:24 Permalink