Extractie zonder informatie

Author:
j.luijendijk
Posted:
do, 02/04/2010 - 00:04
Beste,

November jl. is bij mijn vrouw een 3d-foto van de mond gemaakt, waarna vastgesteld werd dat er een aantal kiezen rot was. Aangezien zij in haar tandartsenpraktijk in de regel gezien wordt door een mondhygiënist, moest er een nieuwe afspraak gemaakt worden voor het gaatje.

Mijn vrouw is vervolgens naar de tandarts vertrokken voor een gaatje, maar kwam terug minus twee verstandskiezen. De tandarts had verdoofd en was zonder enige informatie begonnen aan de extractie. Nogal een vreemde en frustrerende gang van zaken. Zo'n extractie is niet iets waar je -zonder voorbereiding- op zit te wachten.

Twee weken later had mijn vrouw een vervolgafspraak. Ze heeft gemeld dat ze het de vorige keer als een schok had ervaren dat haar tanden getrokken werden. Er werd met schouderophalen gereageerd, ze werd verdoofd, en de verstandskiezen aan de andere kant werden verwijderd. Wederom zonder vooraf toestemming te vragen. Wederom was ze daardoor hevig gefrustreerd (ook al had ze het de tweede keer wel een beetje zien aankomen).

Nu hebben wij van OHRA een rekening gekregen van 500 euro, die kosten zijn dus boven de extra verzekerde 250 euro gekomen.

Naar aanleiding van dit verhaal een aantal vragen:
- Is het toegestaan dat een tandarts zonder toestemming een extractie uitvoert, buiten het feit of de extractie nodig is? Zijn hier wettelijke afspraken over?
- Is het toegestaan dat een tandarts dure behandelingen uitvoert zonder een prijsopgaaf vooraf?
- Wat kan ik met mijn klacht, wanneer wij bij de tandarts geen gehoor krijgen?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord,

Jan-Jacob Luijendijk
Illuminus

Een tandarts moet vertellen welke handelingen verricht gaan worden en heeft hier toestemming voor nodig van de patient, dat heet 'informed consent' en is wettelijk vastgelegd. Hoe 'zwaar' (mondeling, schriftelijk etc) uitgevoerd moet worden hangt een beetje van de situatie af.

Voor kostbare verrichtingen hoort u over de kosten geinformeerd te worden, dwz als we het ineens over honderden euro's hebben.

Klachten kunt u indienen bij de beroepsvereniging waar uw tandarts bij is aangesloten, daarvoor moet u bij de praktijk informeren.

Overigens waarom is uw vrouw nog teruggegaan??? Na zo'n grapje zou er geen haar op mijn hoofd nog aan denken daar in de stoel te gaan zitten.

Overigens die 3d foto hakt er al in voor bijna 200 euro.....(om het even over kosten te hebben)
do, 02/04/2010 - 00:29 Permalink
Spiegeltje

Mijns inziens een onverkwikkelijke situatie. Naast wat hierboven al is gezegd wil ik toevoegen dat het trekken van kiezen (en met name verstandskiezen in de onderkaak) gepaard gaat met bepaalde risico's die weliswaar niet zo groot zijn maar wel van te voren dienen te worden aangegeven. Deze risico's zijn ook een reden om een verstandskies niet zomaar te trekken maar alleen als er een duidelijke indicatie voor is. Dat is overigens regelmatig het geval maar de vraag is of dat bij uw vrouw ook zo was.

Wat betreft de kosten: voor het trekken van een verstandskies wordt nogal eens te veel gerekend. Een niet-gecompliceerde extractie, ook van een verstandskies, kost zo'n 20 euro, inclusief verdoving.
do, 02/04/2010 - 00:46 Permalink
j.luijendijk

De vraag waarom mijn vrouw nog terug is gegaan vind ik terecht. Ik had haar al geadviseerd om naar mijn tandarts te gaan, deze ken ik als zeer correct itt tot die van haar. Ze kent haar tandarts echter al van jongs af aan, heeft met zijn zoon op school gezeten e.d., had bovendien ook last van kiespijn en is daarom toch gegaan.

De 3d-foto heeft inderdaad alles opgeslokt wat binnen de uitgebreide tandartspolis voor mijn vrouw verzekerd was. De 500 euro buiten verzekering is voor de extractie van de verstandskiezen (vier stuks, incl. hechtingen), dat is nogal wat meer dan de 20 euro per kies die u aangeeft.

Bedankt voor de informatie. Het is duidelijk dat ik hier iets mee moet doen.
do, 02/04/2010 - 09:41 Permalink
robinson



Wat betreft de kosten: voor het trekken van een verstandskies wordt nogal eens te veel gerekend. Een niet-gecompliceerde extractie, ook van een verstandskies, kost zo'n 20 euro, inclusief verdoving.


Gezien het verhaal zal daar ook wel een H90( voorbereiding praktijkruimte) en een H35(gecompl. extractie met opklap) gerekend zijn.

...... die 3d foto hakt er al in voor bijna 200 euro.....(om het even over kosten te hebben)


Hier hanteren ze daarvoor 2x een X21/X22, zijnde 122,98 euries.
do, 02/04/2010 - 11:37 Permalink
Illuminus

@robinson: Dan ben je erg aardig ;)

PTBC:Digitale Volume Tomografie
Het vervaardigen en het interpreteren van een digitale volume tomogram (DVT) moeten apart van elkaar in rekening worden gebracht. Voor het maken van een DVT mag tweemaal code X21 (orthopatogram) in rekening worden gebracht. Voor het interpreteren van een DVT mag eenmaal code X21 in rekening worden gebracht.

3x 61,49 is toch al snel 184,47 euries voor de berekenende dentista
do, 02/04/2010 - 13:13 Permalink