Dubbele rekening wortelkanaal behandelingen

Author:
MarcoBakker
Posted:
di, 05/02/2006 - 13:39
Ik heb enige jaren geleden links en rechts onder een wortelkanaal behandeling gehad (en naderhand zijn er kronen geplaatst op beide kiezen).

Nou ontwikkelde zich een 'bult' in mijn wang / tandvlees op mijn onderkaak (rechterkant), gevoelloos maar op een gegeven moment zichtbaar, dus afspraak met de tandarts gemaakt, verwezen naar de kaakchirurg die tot de conclusie kwam dat dit een ontsteking was, tevens bleek hetzelfde aan de gang te zijn in een kies in mijn linker onderkaak.

De tandarts heeft vervolgens alles behandelt en alhoewel er wat complicaties waren zijn die in het ziekenhuis behandelt.

De rekening vervolgens bestaat uit:

E54: verwijderen wortelkanaalvulmateriaal
C13: voorschrijven medicamenten
E13: zenuwbehandeling 1-kanalig
V11: 1 vlaks composiet
E14: zenuwbehandeling 2-kanalig
V11: 1 vlaks composiet

Ik kan overal wel inkomen, behalve dan die twee zenuwbehandelingen, technisch gezien zat er geen zenuw meer in het wortelkanaal, enkel een ontsteking, die er bij de vorige behandeling ook al zat, maar kennelijk is die behandeling niet genoeg geweest.

Kan het nu zo zijn dat als de tandarts de initiele behandeling niet goed uitvoerd, waardoor een vervolg behandeling nodig is, hij twee keer de wortelkanaalbehandeling in rekening kan brengen?

Mvg,

Marco Bakker
dj

Theoretisch zou dat kunnen. De kans dat je dat dan ook kunt aantonen is zeer klein.

Het is echter, ook als de wortelkanaalbehandeling technisch wél juist is uitgevoerd, vaak nodig dat er een tweede (of zelfs derde?) wkb wordt uitgevoerd. Ook één of meerdere apexresecties horen vaak tot de "follow up" van een wkb.

Waar je rekening mee moet houden is dat je tand (buiten het wortelkanaal) vol zit met kleine kanaaltjes met zenuwweefsel, de tubuli. Omdat de voeding van dit weefsel door de wkb verstoord is sterft dit weefsel af. Na verloop van tijd, vaak enkele jaren, komt dit materiaal in het wortelkanaal of in het tandvlees rond de wortel terecht. Soms, maar lang niet altijd, leidt dit tot een ontsteking, hetzij in het wortelkanaal, hetzij "in" het tandvlees.

Dit is slechts één van de verklaringen voor de noodzaak tot (hernieuwde) wkb's en apexen.
di, 05/02/2006 - 13:51 Permalink
MarcoBakker

Ahah,

Ik verwachte dat die vervolg behandelingen niet hetzelfde zouden kosten aangezien het 'grote' werk in de meeste gevallen al gedaan is, ook vond ik natuurlijk de kosten wat hoog ;)

Ik kom nu uit op 800+ euro voor twee wortelkanaalbehandelingen, met als ik het dus goed begrijp, nog steeds een kans op vervolgbehandelingen, alhoewel deze kans nu, neem ik aan, met deze tweede behandeling aanzienlijk verkleind is.

Vriendelijk bedankt voor de uitleg.
di, 05/02/2006 - 14:37 Permalink
dj

De kansen daar durf ik niets van te zeggen (en over de mogelijkheid van een derde wkb ben ik ook niet zeker).

Er is altijd kans op noodzaak tot vervolgbehandelingen na een wkb,
- de voor de hand liggende kronen natuurlijk maar die zitten er al op,
- hernieuwde wkb's zoals nu is gebeurd,
- apexresecties, normaal gesproken tot aan twee maal dacht ik. Dit gebeurt ook vrij vaak. Het is wel een relatief goedkope, eenvoudige en lichte ingreep.

Zo'n element kan net als net als andere tanden en kiezen ondanks alle moeite verloren gaan. Dan kunnen er weer nieuwe kosten ontstaan natuurlijk.
di, 05/02/2006 - 15:23 Permalink
de digitale tandarts

Dit is een rekening voor een herbehandeling. De kanaalbehandeling was in eerste instantie niet gelukt, vervolgens is de vulling eruit gehaald (e54) en een nieuwe aangebracht (e14).

De vraag is of het terecht is dat je de herbehandeling moet betalen, is weer wat anders. Wanneer is de erste kanaalbehandeling gedaan, 1 week geleden of 1 jaar geleden. De tandarts heeft een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting, maar het moet natuurlijk wel ook de eerste keer op de juiste manier uitgevoerd zijn. Het is echter zo dat zelfs bij perfect technisch uitgevoerde kanaalbehandelingen er altijd een deel is wat niet zal slagen. In de praktijk blijkt dat het slagingspercentage van kanaalbehandelingen rond de 85% ligt, dus meer dan 1 op de 10 zal problemen kunnen geven.

Met vriendelijke groet.
zo, 05/07/2006 - 18:04 Permalink
Dewi

O denk je dat het niet kan 2 keer een wortelkanaal behandeling in dezelfde kies
Ik moet voor de 4e keer in dezelfde kies en dus ook 4x volledig bedrag
Je krijgt geen korting. Ik vraag me eigenlijk weleens af waar je een goede tandarts aan herkend.
Dit is mijn 3e tandarts in 4 jaar. mijn tandarts van 4 jaar geleden daar had ik heel veel vertrouwen in, maar doordat deze afgekeurd is moest ik een ander gaan zoeken. Bij de volgende heb ik dus 3x een wortelkanaalbehandeling in dezelfde kies gehad en dat is dus niet goed uitgevoerd. Iedere maand moest ik terugkomen. Tot het tot mij ging doordringen dat ik een groot deel van mijn salaris aan haar betaalde.
Niet op vakantie geweest omdat 25% van de kosten van de tandarts neerkwam op ongeveer € 3.000,00. Garantie tot de deur. Een vulling bleef gemiddeld 2 uur zitten en de volgende moet je doodleuk weer betalen. Door niet schoon en zorgvuldig werken(dit is verteld door een tandarts die weekend dienst had) 3x over een ontsteking opgelopen
Nu zit ik bij een niewe tandarts en hoop ik dat het een goede is, die niet alleen op geld uit is maar ook mijn kiezen wil opknappen
di, 06/20/2006 - 12:24 Permalink
vV

dat een wortelkanaal behandeling in eenzelfde kies overnieuw moet betekent niet dat ie in eerste (of zelfs 2e) instantie slecht is uitgevoerd!

Er zijn diverse factoren waardoor een herbehandeling noodzakelijk kan zijn. Een 2e en zelfs 3e herbehandeling zet ik overigens wel mijn vraagtekenen bij!
di, 06/20/2006 - 14:04 Permalink