dossier voor nieuwe tandarts

Author:
princess
Posted:
di, 04/05/2005 - 19:58
Hoi,

Ik heb inmiddels een andere TA, en mijn oude TA vriendelijk verzocht mijn dossier naar de nieuwe te zenden.

Nu heb ik een beetje op het forum zitten neuzen en hier en daar is het opgevallen dat dit soms moeite oplevert.

Kan mijn oude tandarts weigeren mijn dossier over te dragen? want op de keeper beschouwd heeft hij er zelf niets meer aan, ik ben zijn patient niet meer. Waar zitten dan toch die knelpunten. En inderdaad, extra betalen voor iets waar je al voor hebt betaald? Wat doet hij dan met de originelen, zou je zeggen :roll:

princess :smt006
princess

Hoi,

Nee, maar ik heb er nog niets van gehoord, dus ik wacht nog even af. Maar ik neem aan dat hij de gegevens wel naar de nwe tandarts zal sturen. Ik neem aan dat ik niet voor de foto's hoef te betalen dan...

Maar mijn vraag is dus: is hij verplicht het dossier op te sturen en doet hij dit niet,moet ik dan stappen ondernemen of het maar laten...

Princess
di, 04/05/2005 - 22:19 Permalink
vV

Hij is verplicht , maar slechts op verzoek van de patient zelf, het dossier door te sturen naar de nieuwe tandarts. Hij is echter wel gerechtigd hier eventueel kosten voor in rekening te brengen (naar redelijkheid van de gemaakte kosten, dus bv voor kopieren van foto`s).

In de praktijk gebeurt het zelden dat ook foto`s gekopieerd worden, je weet tenslotte waar je de foto`s heen stuurt.
Met de automatisering is het heel eenvoudig een behandelkaart uit te printen, de computer bewaart de historie voor de oude tandarts.(ervan uitgaande dat hij de gegevens in de computer stopt..)
wo, 04/06/2005 - 08:04 Permalink
fransaki

Hoi,

En inderdaad, extra betalen voor iets waar je al voor hebt betaald? Wat doet hij dan met de originelen, zou je zeggen :roll:

princess :smt006


Je bent wettelijk verplicht het patientendossier 15 jaar te bewaren, dat heeft de tandarts ook niet zelf verzonnen ......daar heb je ambtenaren voor nodig. Je mag wel voor kopie dossier een vergoeding vragen, ik geef het meestal mee zonder kosten. De rontgenfoto's zijn tegenwoordig toch vaak digitaal en een printje is zo gemaakt :smt002
wo, 04/06/2005 - 23:12 Permalink
vV

even een opmerking over digitale foto`s.. Ik krijg bij het opvragen van een dossier waar met digitaal gewerkt wordt altijd (werkelijk altijd..) een printje van de foto`s vaak ook nog eens op verkeerd papier en met een verkeerde printer, zodat alle contrast (en dus nut ervan) weg is...

Waarom o waarom komen al die gedigitaliseerde tandartsen niet eens op het idee zo`n digitale foto ook digitaal door te sturen..?????
Dat is nu net de zin ervan! Bij twijfel of de opvrager het wil is 1 telefoontje eventueel voldoende voor een e-mailadres (als je er geen diskette aan wilt spenderen, maar ja die kan je in rekening brengen bij de patient eventueel).

Dit even terzijde...
do, 04/07/2005 - 08:00 Permalink
fransaki


Waarom o waarom komen al die gedigitaliseerde tandartsen niet eens op het idee zo`n digitale foto ook digitaal door te sturen..?????


Ik geef alleen printjes waar je wat op ziet + bijna altijd cdrom met foto's+OPT. Het ziekenhuis waar ik mee werk wil dat bijvoorbeeld niet, is misschien te veel werk om op computer te openen, dus die krijgen altijd een print op fotopapier. Geloof me...........die is altijd beter dan hun eigen foto's. 8)
vr, 04/08/2005 - 16:27 Permalink
princess

Hallo :wink:

Even terug naar mijn oorspronkelijke vraag: moet ik stappen ondernemen als mijn ta het (kopie)dossier niet overdraagt, of kan het dan laten gaan,ik bedoel, mijn nwe ta stelt uiteraard wel prijs op het dossier heeft hij gezegd, maar als ik er strijd over moet gaan voeren, zie ik er maar vanaf, denk ik. Of niet?

Princess
za, 04/09/2005 - 10:20 Permalink
dj

Nee een tandarts mag het dossier echt niet achterhouden. Of je er werk van maakt is natuurlijk je eigen keus. Eerst maar een aandringen, desnoods schriftelijk. Overigens is eea geregeld in de WGBO, de tekst hiervan staat in een eerdere thread in dit forumdeel.

Je kunt altijd een kopie van je dossier opvragen, dat is het punt. Die kun je dan overdragen aan de nieuwe tandarts. Weigeren het dossier door te sturen is dus betrekkelijk zinloos (buiten onprofessioneel).

Formeel klagen kan op zich bij de klachtenkommissie, bij de tuchtraad, maar ik denk ook bij de rechter. Vaak is dat laatste bij medische kwesties weinig zinvol maar er is hier niets medisch inhoudelijks dus misschein zou dat wel lukken. Toch is de klachtenkommissie de eerste stap als je het heel serieus wilt spelen.

Maar, in jouw geval lijkt me voor al deze stappen nog weinig reden, totdat je zou weten dat inderdaad je dossier niet wordt doorgestuurd.
za, 04/09/2005 - 10:49 Permalink
princess

Hoi DJ,

Nog even een vraagje, weet je misschien wat een redelijke tijd is om af te wachten, een paar weken of is dat te lang?

groet, princess :smt006
di, 04/12/2005 - 20:42 Permalink
vV

in principe moet een dossier toch wel met een week doorgestuurd zijn, tenzij de praktijk van de oude tandarts gesloten is wegens vakantie of zo..

Eventueel zou je per post nogmaals het verzoek om het door te sturen kunnen doen?
wo, 04/13/2005 - 08:03 Permalink
princess

Hallo,

Ik zit net te bedenken dat er nog een factuur komt van een laatste consult. Misschien wacht hij tot ik deze betaald heb om het dossier te kunnen afsluiten.?

PS: Er is inmiddels een tweede verzoek per post verzonden met een verzoek om bevestiging van ontvangst.

groet, princess :smt006
wo, 04/13/2005 - 09:24 Permalink
vV

meot de factuur nog komen dan?? is ie ook niet snel mee...
Maar dat of een nog openstaande rekening MAG niet als argument gebruikt worden om het dossier niet door te sturen (hoewel het wel vaak als argument gebruikt wordt, en dat kan ik mij in sommige gevallen dan ook wel weer een beetje voorstellen... maar dat is een andere discusiie).
wo, 04/13/2005 - 14:11 Permalink
prondel


Waarom o waarom komen al die gedigitaliseerde tandartsen niet eens op het idee zo`n digitale foto ook digitaal door te sturen..?????
Dat is nu net de zin ervan! Bij twijfel of de opvrager het wil is 1 telefoontje eventueel voldoende voor een e-mailadres (als je er geen diskette aan wilt spenderen, maar ja die kan je in rekening brengen bij de patient eventueel).

Dit even terzijde...


Ofwel er is een ander systeem, ofwel het is desintresse denk ik. Ik heb in het recente verleden van meer dan 1200 mensen zo foto's geimporteerd, dat kan zo maar en levert ook nog eens geenkast vol ouwe vunzige printjes op
wo, 04/13/2005 - 19:15 Permalink
princess

Hallo tandarts vV,

Het laatste consult was 21 maart jl, dus zover weg is dat niet... en ik neem aan dat hij niet iedere factuur apart verstuurt (gaat trouwens via Fa-Med), er zal wel een bepaald systeem inzitten, 1x per maand of zo...what ever... :-?

Maar toch bedankt, ik ben heel veel verder door de antwoorden en weet wat me (eventueel) te doen staat.

groeten, Princess :smt006

PS niet voor het een of ander hoor.. maar ik ben geen late of wanbetaler
:wink:
wo, 04/13/2005 - 19:16 Permalink
princess

By the way, ik geloof niet dat mijn ouwe ta digitaal werkt. Hij zat ze gewoon te bekijken met een vergrootglas :o nadat ze ontwikkeld waren.


Princess
wo, 04/13/2005 - 19:22 Permalink