doen we hier goed aan

Author:
zeres
Posted:
do, 03/04/2010 - 16:25
hallo allemaal

elk halfjaar voor controle naar de tandarts geweest . af en toe een vullinkje en tandsteen verwijderen. de laatste keer in ongeveer 2 maanden tijd dezelfde vulling er 4 x uitgevallen. deze opnieuw laten vullen bij een andere tandarts die ook nog een behoorlijk gat in mijn voortand ontdekte. bij mijn man schrok hij en wilde niets aan zijn gebit doen, die moest maar eerst voor second opinion. we zijn toen naar de acta geweest en schrokken behoorlijk. 5 kiezen met wortelpuntontstekingen waarvan in 4 ook gaatjes en nog 2 kiezen met gaatjes. conclusie acta dentitie met achterstallig onderhoud. advies : eerst saneren, aantal kiezen zullen sneuvelen,met name 1 kies (waar kroon opzit) trachten te behouden dmv wortelkanaalbehandeling, daarna mar kijken wat er verdeer gedaan kan worden.

wij zijn geen mensen die meteen een klacht indienen , vinden een tandarts ook maar gewoon een mens die fouten kan maken. als iemand een fout maakt, moet hij/zij ook de kans krijgen om dit te kunnen herstellen.we zijn dus naar onze tandarts geweest voor een gesprek. toen we hem het verhaal vertelde schrok hij, maar stelde onze openheid wel zeer op prijs.
op zijn kosten wil hij het wel in orde maken voor zover als dat nog mogelijk is. we hebben hem ook verteld dat het vertrouwen toch wel anders was, je blijft toch van gaat het nu wel goed. dit begreep hij en zei aan het vertrouwen te willen werken.

doen wij hier goed aan om ons door hem te laten behandelen of is het misschien toch beter van niet

alle reakties zijn welkom. bij voorbaat alvast bedankt

groetjes
zeres
vV

ik vind zijn reactie positief. Zal voor hem ook een eye-opener zijn! Hopelijk betert hij zijn leven ook bij de andere patienten want vaak is dit regel over de lijn...

DUs zal zijn "'leven beteren"' eruit moeten bestaan waarschijnlijk dat ie vaker foto`s maakt en er ook naar kijkt en doet wat moet. Is waarschijnlijk vastgeroest in de dagelijkse sleur, vind het niet leuk meer. Clou moet zijn voor hem dat serieus je werk doen juist leuk is, de neagtiviteit komt juist uit zijn eigen handelswijze, die moet om. of dat gaat lukken is een tweede, maar ik zou zeggen: geef hem de kans. Laat desnoods werk wat er gedaan is controleren. En maak duidelijk dat hij de kans krijgt, maar dat er dus serieus "'state of art"" werk verwacht wordt, geen voortgang van waar hij mee bezig was. en spreek de hoop uit dat dat niet alleen voor u geldt.

Als u het toch niet ziet zitten: bedenk dat hij weliswaar diverse zaken heeft laten zitten maar dat natuurlijk niet alles zijn schuld is, die gaatjes heeft hij niet gemaakt. En waar het met vullen volstaat hoeft dat natuurlijk ook niet voor zijn rekening te komen, die kosten waren er wanneer hij wel zijn best had gedaan ook geweest. Ook wortelpunt ontstekingen zijn hem niet per se aan te rekenen (alleen wanneer er ook een diep onbehandeld gat zit), dat ze niet gezien zijn ook niet per se, komt vaker voor dat dat toevalsreffers zijn wanneer je een foto voor iets anders maakt. Meestal maakt dit soort tandartsen te weinig foto`s, helaas voor de patient maar ook voor henzelf.
do, 03/04/2010 - 17:17 Permalink
Spiegeltje

Ik vind de reactie van de tandarts ook positief en zeker correct gezien de omstandigheden. Op basis hiervan ben je ook al gauw geneigd de tandarts nog een kans te geven. Mogelijk wordt het achterstallig onderhoud netjes in orde gemaakt maar ik vraag me wel af of zo'n voorval de (ingesleten?) beroepsuitvoering van de tandarts wezenlijk zal veranderen. Te meer omdat het niet om iets specifieks gaat maar kennenlijk om een bepaalde attitude ten aanzien van het vak. Daar valt uiteraard echter weinig met zekerheid van te zeggen, zeker vanaf afstand. Het belangrijkste is denk ik: u heeft vanaf nu weer vertrouwen in uw tandarts of u heeft dat niet, bij twijfel zeg ik: wegwezen en daar hoeft u zich niet schuldig over te voelen.
do, 03/04/2010 - 20:18 Permalink
zeres

hallo

bedankt voor jullie reacties

nee, natuurlijk zijn de gaatjes hem niet aan te rekenen, maar als hij ze eerder had gevuld waren ze waarschijnlijk wel kleiner geweest en misschien ook geen wortelpuntontstekingen.bij bv de achterste kies was al diverse keren(zeker al 2 jaar) aangegeven dat er iets gevoeld werd alsof er een gaatje zat. hij deed toen een vulling in die kies, maar het gevoel bleef. toen het door patient zelf aangewezen werd was zijn reactie: ja, maar dat is helemaal achteraan, daar kijk ik niet. hoezo, kijkt een tandarts daar niet? dat hoort toch ook bij je gebit

de letterlijke woorden van de man bij de acta waren dat zelfs een blinde tandarts die gaatjes nog had moeten zien en dat hij hoogtevrees kreeg als hij in dat gat keek. het kon absoluut niet van een half jaar of jaar zijn. op het rapport van de acta staat : er is sprake van behoorlijke nalatigheid en achterstallig onderhoud en dat terwijl patient 2 dagen ervoor een halfjaarlijkse controle heeft ondergaan bij tandarts.

we hebben inmiddels nog een gesprek met hem gehad en hem duidelijk gemaakt dat we toch vrees hebbben of het nu wel allemaal goed gaat en het vertrouwen toch minder is als wat het was. het gesprek ging op zich wel goed

er is een afspraak voor behandeling gemaakt voor volgende week voor mijn man. op dit moment wil hij hem nog de kans geven
zelf moet ik er eerst nog eens heel goed over nadenken om met hem verder te gaan

groetjes
zeres
do, 03/04/2010 - 22:49 Permalink
zeres

hallo

ik heb even een vraagje nav vorige bericht

inmiddels is mijn man een paar maal bij de tandarts geweest. deze heeft de gaatjes gevuld en 1 kies is er getrokken. nu zegt hij dat hij klaar is en op de vraag wat hij dan aan de apicale zwartingen die op de opg te zien zijn gaat doen, gaf hij het antwoord dat de ontstekingen er nu rustig uitzien en dat hij dus even af wil wachten of dat zo blijft want dat er dan niets hoeft te gebeuren. er kan dus gewoon een nieuwe controleafsrpaak gemaakt worden voor augustus.

op het rapport van de acta staat mn de 46 trachten te behouden dmv wortelkanaalbehandeling. dit is een kies waar een kroon op zit.

is dit inderdaad mogelijk dat je zo iets kunt aankijken of moet er wel degelijik nu iets aan gedaan worden.

alvast heel erg bedankt voor eventuele reacties
vr, 04/02/2010 - 02:32 Permalink