de wortelpuntontsteking

Author:
Yvonne S
Posted:
wo, 03/19/2014 - 12:52
Een maand geleden heb ik de tand naast m'n voortand van binnenuit laten bleken, omdat ik er een wortelkanaalbehandeling aan gehad had ooit en hij donkerder was dan de rest. Een dag voor de vervolgafspraak viel de noodvulling eruit. Einde van die dag belde de assistente dat mijn tandarts voor lange tijd ziek was, dus reden voor mij om dichterbij een nieuwe tandarts te zoeken. Daar kon ik een paar dagen later tussendoor even terecht.
Zij heeft deze tand schoongeblazen, er wat vuiligheid uitgepeuterd, gevuld en dan was het wel zo lang goed. Op 1 mrt, twee dagen later, zat ik bij de weekendtandarts met een ontzettend dik gezicht en een kloppende tand. Foto gemaakt, wortelpuntontsteking. Kreeg een recept voor antibiotica mee en een brief aan mijn tandarts met daarin het verzoek om mij door te sturen naar de kaakchirurg.Deze weekendtandarts gaf nog aan dat de AB tijdelijk verlichting geeft.
Op maandag mijn tandarts gebeld, ik kon de 27e mrt terecht, want de AB deed z'n werk nog wel zo lang..... Daar ging ik niet mee akkoord omdat ik nog steeds een dikke mond had, nou dan werd het de 17e. Kon praten wat ik wilde, maar dat bleef het. Donderdags zat ik weer bij de tandarts, had een ingekapseld abces wat ze heeft ingesneden en de vuiligheid eruitgedrukt en ik kon weer naar huis. De 17e, mijn afspraak voor de wortelpuntontsteking..... of ik even wilde plaatsnemen voor foto's. Huh??? Nee, ik kom voor de behandeling. Niet voor foto's. Ja, maar zonder overzichtsfoto kunt u weer gaan, dan kunt u geen patient worden bij ons. Nou ja, ik wilde van die ontsteking af, want hij voelde nog steeds niet lekker, dus toch maar die foto laten maken, wat moet je dan...
De tandarts keek op de foto... vier kleine gaatjes en ze wilde m'n pockets nakijken. Toen kreeg ik een rotgevoel..... ik was een maand ervoor nog bij de mondhygieniste geweest en dat wist ze, mijn tandvlees heb ik door de AB wat last van gekregen, maar dat schijnt een hele normale ontwikkeling te zijn. Aan m'n wortelpuntontsteking deed ze niks want ze zag niks op de foto. Maar ik heb nog steeds pijn?
Wel heb ik per mail een begroting opgestuurd gekregen, daar ik er om gevraagd heb. Over de wortelpuntontsteking wordt NIET meer gesproken en de vier kleine gaatjes en een uitgebreid consult nazorg tandvleesbehandeling door een mondhygienist (waar ik dus helemaal niet om gevraagd heb) moeten samen 500 euro kosten.....

Mijn vragen zijn de volgende; moet ik nou wachten tot de wortelpunt opnieuw gaat ontsteken, of tenminste.... hij is nog niet goed geweest??? de tandarts geeft gewoon geen antwoord als ik er naar vraag, ze lacht het een beetje weg of zo....
En wat moet ik nou met die begroting? Ik voel me hier echt rot door. Ik voel me voor het blok gezet, waar ik voor kwam is onder tafel geveegd en voor mijn gevoel had de tandarts mij allang moeten helpen?

Alvast bedankt,

Yvonne
vV

lastig verhaal, uw verwachtingen lopen niet in de pas met de visie van de tandarts. Wel ben ik benieuwd naar de foto's. dat er op een serieuze vraag geen antwoord gegeven wordt vind ik bepaald niet netjes, wellicht toch reden naar een andere tandarts te gaan voor een second opinion.
Dat er foto's gemaakt worden is logisch, tenzij er recente beschikbaar zijn die ook bruikbaar waren voor het doel.
wat meer uitleg eromheen mag wel, en ingeschreven was u ook al, er was door meerdere behandelingen gewoon al een behandelrelatie tot stand gekomen.
Die kan men om zo`n reden niet zomaar eenzijdig beëindigen, zeker niet zonder alternatief.
wo, 03/19/2014 - 13:10 Permalink
Yvonne S

Op de foto die de weekendtandarts heeft gemaakt, was duidelijk een wortelpuntontsteking te zien. Dat constateerde mijn tandarts ook.
Ik vraag mij dus af waarom daar nog steeds niets aan gedaan is? Ik zit echt niet te wachten op nog zo'n zware antibioticakuur, daar word je niet echt vrolijk van namelijk.
De vorige overzichtsfoto dateerde van een aantal jaren geleden, dus ok. Maar de dreiging erachter stond mij idd. ook tegen.
wo, 03/19/2014 - 13:44 Permalink
vV

als er een duidelijke zwarting is, is of herbehandeling (al dan niet door endodontoloog) of een apex resectie geindiceerd. op ene duidelijke vraag daarover moet een duidelijk antwoord komen. Niets doen is geen optie, het komt namelijk terug, de AB onderdrukt alleen tijdelijk de symptomen. Daarnaast is het handig om te weten wat er mis is, ik vind het opvliegen van de ontsteking icm met het inwendig bleken opvallend, zou ik zelf nader onderzoek naar willen doen.
Is er dus geen beleid maar concentreert men zich op de makkelijke dingen (gaatjes. Laat wel met foto erbij uitleggen waarom er wel behandeld moet worden.) vraag ik mij af of er tijdens de opleiding wel goed opgelet is.

Wat is er aan foto's gemaakt?
alleen een overzichtsfoto (zgn OP)? of ook kleine foto's?
wo, 03/19/2014 - 15:19 Permalink
Yvonne S

Ik ben helaas niet zo goed op de hoogte vsn uw technische uitdrukkingen.
Het is nooit weggeweest, ben ook tijdens de AB geen dag zonder pijn geweest, de zwelling van het abces zit er nog steeds, uiteraard wel kleiner nu.
Hier is alleen een overzichtsfoto gemaakt, er waren onlangs nog verschillende kleine foto's gemaakt bij mijn vorige tandarts.
wo, 03/19/2014 - 17:25 Permalink
vV

ik neem aan dat de nieuwe tandarts de foto's van de oude in bezit heeft?
mbt de overzichtsfoto: deze is niet bruikbaar/geschikt voor beoordeling op gaatjes, en ook niet zo voor beoordelen van gebied rond wortelpunt voortanden, vanwege overlap in juist dat gebied door de techniek waarmee de foto gemaakt wordt.
De OP is redelijk beperkt qua toepassing, en daarom moet een tandarts kritisch bekijken wat voor foto hij wil maken, en wellicht zijn soms zelfs zowel de Op als een kleine solofoto nodig.

Als deze tandarts de gaatjes concludeert afgaande op die OP zou ik er heel snel wegwezen want dan is er bij de opleiding in ieder geval tijdens de colleges röntgenologie niet goed opgelet...
do, 03/20/2014 - 08:31 Permalink