Is de rekening van de tandarts correct?

Author:
Selina
Posted:
wo, 05/14/2014 - 20:06
Goede avond,

Ik heb een vraag mbt de rekening van mijn tandarts.

Na afloop van mijn bezoek aan de tandarts, kwam ik na afloop met 2 uitgeholde kiezen en enorme vullingen naar buiten. De tandarts had naast de caries aangetaste plekken in de kiezen, besloten de kauwvlaktes van beide kiezen volledig uit te boren. De kauwvlaktes van mijn kiezen waren niet volledig aangetast door de caries! Van te voren waren er namelijk 3 Intra-orale foto's gemaakt.


* Dit zijn niet mijn kiezen. Ik heb dit enkel plaatje gebruikt om aan te geven hoe de vullingen eruit zien.

http://i57.tinypic.com/2nqxoqr.jpg

In kies nr 1 zat al een grote diepe vulling. De vulling was niet meer goed, dus deze is vervangen. Bij het vervangen heeft de tandarts ook de gezonde gedeelte van de kies uitgeboord!

In kies nr 2 zaten 2 gaatjes. Daarnaast zaten er verkleuringen in mijn kies. Bij deze kies heeft hij niet alleen de 2 gaatjes uitgeboord, maar de volledige kauwvlakte.


De tandarts heeft voor deze vulling beide 3vlaks vullingen in rekening gebracht. Het gaat dus om 2 uitgeboorde kauwvlaktes. Mag de tandarts dit in rekening brengen?
vV

Zoals het getekend is is de ene een 1 vlaks en de ander een tweevlaks. Tenzij er uitbreidingen zitten die je wellicht niet kan zien , wat voorstelbaar is als er witte vulling in zit. Overigens is zeker bij zgn occlusale gaatjes/ vullingen het beeld op de foto mbt aantasting niet heilig, zeer vaak valt het fors tegen wat er mis blijkt te zijn, helaas. Dus de uitbreidingen kunnen best verantwoord zijn.
Ik zou graag de foto's zien voor er echt te zeggen is of het klopt. Als er gaatjes zaten op de kontaktvlakken bv lijkt het gevuld zoals getekend maar is het wellicht toch een 3 vlaks geworden. Daarnaast is de foto een projectie in een plat vlak, kan toch als je vervolgens in 3D aan het werk bent er heel anders uit komen te zien.
Al met al is je vraag niet met een simpel " nee" te beantwoorden.
wo, 05/14/2014 - 20:16 Permalink
Selina

Allereerst wil ik u zeer bedanken voor uw reactie.

Tijdens het uitboren, voor het vullen van kies nr 1 heeft de tandarts mij de kies laten zien. Enkel de kauwvlakte is uitgeboord en gevuld. Er zit een kleine vulling aan de wang zijde van deze kies, maar deze is niet vervangen.

Zoals te zien is op kies nr 2 heeft hij hier ook echt enkel de kauwvlakte uitgeboord en een stukje aan de binnenzijde.

Volgens hem gaan het om grote/ diepe vullingen. Mag je bij volledig uitgeboorde kauwvlakten 3 vlaks vullingen declareren, in het mom van ; het zijn diepe grote vullingen?

Zo niet, kan ik hier wat aan doen? Hij heeft deze kosten al ingediend bij mijn zorgverzekeraar.
wo, 05/14/2014 - 21:16 Permalink
vV

je mag geen codes voor meer vlakken gebruiken omdat je er lang mee bezig was en het tegenviel. Daar staan weer andere vullingen tegenover die erg meevielen, het tarief is gebaseerd op een gemiddelde (wat ik weer belachelijk vindt maar dat is een andere discussie).
Als het is ingediend bij de zorgverzekeraar kan hij het nog steeds terugdraaien om te corrigeren. Het andere alternatief wat u hem kunt bieden is het aankaarten bij bv een adviserend tandarts van de verzekeraar. Welke verzekering betreft het?
do, 05/15/2014 - 09:38 Permalink
Selina

Ik ben verzekerd bij VGZ. Zag in de gegevens van "mijn vgz" dat de door hem gedeclareerde kosten in behandeling zijn.

Ik wil de confrontatie niet meer uit de weg gaan. Vooral niet nadat hij mijn kiezen volledig uitgeboord heeft en daar bovenop ook nog tweemaal 3vlaks vullingen in rekening brengt.

Zou ik er goed aan doen om naar zijn praktijk te bellen en een afspraak met hem te maken? Of kan ik beter VGZ inlichten?

Ik moet wel al zeggen dat deze behandeling op 29 april heeft plaatsgevonden. Ik weet niet of dat het iets uitmaakt?
do, 05/15/2014 - 12:28 Permalink
vV

dat maakt niet uit. Gesprek aangaan is een goed idee. Vertel bij maken afspraak gelijk waar het over gaat, dat er bezwaar is tegen de declaratie en waarom. verdere actie hangt uiteraard af van reactie tandarts
maar nogmaals, dat verder uitboren dan je zelf had verwacht was misschien gewoon pure noodzaak (tegendeel is ook lastig aan te tonen)
do, 05/15/2014 - 12:38 Permalink