consult rekening belachelijk hoog

Author:
miss_C
Posted:
do, 08/20/2009 - 11:13
Beste mensen,

Ik wil heel graag iets voorleggen en tevens vragen waar ik terecht kan voor hulp hierbij.



Onlangs ben ik bij een tandarts langsgegaan die gespeicaliseerd is in renovaties van gebitten e.d.
Vooraf had ik op de internetsite en voor de zekerheid nog telefonisch van de assistente vernomen dat een consult tussen de 200 en 250 euro zou kosten. Ik vond dat duur maar heb het toch gedaan omdat ik graag goed advies wilde krijgen.

Het woord ‘consult’ omvat mijn inziens 2 dingen: onderzoek + advies. Als consument mag je er dan te goede trouw vanuit gaan dat beide onderdelen uitgevoerd worden voor de afgesproken prijs.

Tijdens het consult werd ik direct door een assistente meegneomen naar allerlee foto-aparaten voor mijn hele gezicht en kaken, toen nog gewoon polaroidfoto's van gezicht en toen ik in de stoel zat meldde de tandarts dat ie ook nog even klei-afdrukken zou maken. Nou prima, ik dacht nog, dat doen ze dus wel goed en uitgebreid, dat is dan wel waard voor die 250 euro.
Ik ben er dus vanuit gegaan dat de foto’s en klei-afdrukken die tijdens het consult werden gemaakt onder het consult van maximaal 250 euro vielen.
Vervolgens kreeg ik niet meteen advies, de tandarts wilde eerst rustig de foto's e.d. bekijken en een paar weken later mocht ik terugkomen voor zijn advies.

Tot mijn ontsteltenis krijg ik nu een rekening van 400 euro. Klei-afdrukken, foto's en de adviesafspraak, allemaal apart extra berekend.
Ik ben accoord gegaan met een consult van maximaal 250 euro maar nu wordt mij 400 euro in rekening gebracht zonder dat mij op enig moment gevraagd is of ik deze extra kosten wil (en kan!) maken.

Tijdens mijn consult ben ik niet op de hoogte gebracht van het feit dat bijv. de klei-afdrukken en het advies bij niet onder het ‘consult’ vallen maar als meerwerk worden gezien en extra in rekening worden gebracht. Wat betreft dat adviesgesprek; advies is mijns inziens toch echt onderdeel van een consult (wat is onderzoek waard als er vervolgens geen terugkoppeling plaatsvindt?).

Deze tandarts kan toch redelijkerwijs niet van mij verwachten dat ik weet dat hij deze zaken niet als onderdeel van het consult ziet?

Op geen enkel moment is mij gevraagd of ik deze extra kosten wil maken. Als een tandarts extra kosten (meerwerk) maakt dan vooraf overeengekomen, hoort hij mij daar vooraf toch mondeling toestemming voor te vragen? Dit is niet gebeurd.

Ik vraag mij af waar ik terecht met deze zaak, is er een juridische tandartsraad o.i.d.?

Alvast veel dank voor de hulp.

grt Carmen

P.S. wat ik ook raar vond is dat deze tandarts weigerde op de uiteindelijke offerte/behandelplan de codes te vermelden die bij de verrichtingen hoorde. Alleen de omschrijving van de handeling, maar geen code. terwijl ik die nodig had voor mijn verzekering omte checken wat ik vergoed zou krijgen. Maar goed, dat is nu bijzaak.
vV

doe eens een kopie nota, want daar staan als het goed is wel alle codes op. ik zou niet weten hoe hij zelfs met alle foto`s etc en alles wat verder genoemd word aan dit bedrag kan komen.

Is de uiteindelijke begroting binnen? deze dient namelijk wettelijk wel voorzien te zijn van specificaties!! Kan ie alsnog doen wat mij betreft.

Geef even de codes die gedeclareerd zijn met bedragen, dan kan ik daar even verder commentaar op geven en wellicht aangeven wat handig is als vervolg. Zou altijd eerst achter een begroting met codes aangaan trouwens.

p.s. is hopelijk niet diegeen die wij hier aanbevolen hebben... :oops:
do, 08/20/2009 - 12:49 Permalink
mecánico para …

Ik heb voor de grap effe de oude draad gelezen.............en denk, ach ja.

overigens is een consult een consult en geen doordacht plan om knarsen, klemmen kroonverlenging en alles erbij te plannen. dus een consult is exclusief de foto's en de verplichte en dus ook gemaakte modellen.
Dus bel uw (die dus) tandarts op en vraag bij wie u voor klachten kan aankloppen en dat kan prima worden gemeld denk ik.

nb, het verhaal van uw eigen tandarts was achteraf zo gek niet trouwens
do, 08/20/2009 - 17:41 Permalink
miss_C

yep, het was de tandarts die mij hier is aangeraden,

En tuurlijk snap ik dat een regulier consult geen heel plan van aanpak inhoudt, maar daarom kostte dit consult 250 euro... Tenminste dat dacht ik dus.
Want een gewoon consult kost toch een stuk minder?

Ik zal de rekening maandag voor jullie proberen in te scannen, heel benieuwd naar jullie mening!!

fijn weekend!\
grtjs
vr, 08/21/2009 - 18:28 Permalink
mecánico para …

Beetje flauw want al ie NMT lid is is het daar aan te geven, bij ANT leden de ANT en anders heeft ie een probleem want een klacht moet kunnen worden ingediend bij een klachtencie waar ie aangesloten is. Is ie dat niet dan wordt het vervelend. Want dan moet je een civiele procedure starten ofziets dergelijks. Dus dat ie de boot afhoudt is wel tekenend voor zijn houding. (ik heb 'm gelet op zijn air en tikkeltje hautaine mening over tandartsen niet per se hoog zitten).
vr, 08/21/2009 - 19:50 Permalink
Spiegeltje

Je kunt de praktijk bellen en vragen of tandarts bij de klachtenregeling van de ANT of de NMT is aangesloten, dat is net een andere vraag dan waar je een klacht moet indienen. DEsnoods dien je een klacht in bij beide organisaties, als dat niet wordt meegedeeld. Dat lijkt me overigens sterk. De kans dat ie bij geen van deze is aangesloten is aanwezig maar niet zo groot. Hij moet i.i.g. een klachtenregeling hebben en er zijn maar weinig praktijken die er zelf een hebben. Maar ik zou eerst hier eens die (geanonimiseerde) nota publiceren, dan sta je sterker als er forse kanttekeningen bij zijn te maken.
vr, 08/21/2009 - 21:48 Permalink
miss_C

de codes gewoon hier vermelden ipv scannen :oops: niet aan gedacht, hier komen ze:

C11 Eerste periodiek preventief onderzoek 19,50
X10 Intra orale foto 14,30
X10 Intra orale foto 14,30
X21 Orthopantomogram 61,40
C22 Schriftelijke medische anamnese 19,50
T91 Pocketregistratie 30,70
C29 Studie- of mwerkmodel per kaak 25,60
C29 Techniek- en materiaalkosten 110,20
C28 Uitgebreid onderz. t.b.v. behandelplan 92,20

Dit is dus de rekening voor het consult. Wat ik hier aan heb overgehouden is dus een schriftelijke offerte/behandelplan waar ze weigerden codes op te zetten bij de omschreven handelingen.

Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.
grt Carmen
za, 08/22/2009 - 18:01 Permalink
Spiegeltje

Hier alvast een paar opmerkingen:

C11, 2x X10 en X21 is niet abnormaal voor een eerste bezoek bij de nieuwe tandarts. C22 idem, mits er ook enige reden voor is. Als u aangeeft geen klachten te hebben, goed gezond bent en geen medicijnen gebruikt en qua ziekten en aandoeningen overal nee op antwoord zou deze code eigenlijk niet moeten worden berekend.

Hier houdt m.i. op wat normaal gesproken onder een (uitgebreid) eerste "consult" wordt verstaan, dus 129 euro.

T91 kan ik niet plaatsen. Misschien gedaan, maar waarom? Bij een consult wordt doorgaans een globale check gedaan van het tandvlees en dat valt gewoon onder C11.

C28: mag i.i.g niet in combinatie met C11

C29: Tja, nu gaat het echt in de papieren lopen. Kennelijk wel gedaan (als ik uw verhaal lees). Ik weet niet wat ik hiervan moet zeggen, deze codes kom je zowat nooit tegen en zeker niet nog eens dat bedrag voor techniekkosten. De tandarts moet dat kunnen verantwoorden, ik dacht zelf dat het gewoon in C29 zat. Ik zeg niet dat het niet kan. Even afwachten wat een tandarts vindt dus.

Het lijkt me so wie so dat de tandarts u had moeten inlichten over de kosten en de overschrijding van het aan u vertelde bedrag voor het consult.

U schreef al: dit is geen gemiddelde tandarts en zal proberen om het tarievenstelsel zo creatief mogelijk gebruiken om hogere rekeningen te kunnen schrijven. Helemaal kloppen doet het niet maar ik kan er ook geen bom onder leggen. Wacht u nog even eventuele verdere reacties af.

Wat ik hier aan heb overgehouden is dus een schriftelijke offerte/behandelplan waar ze weigerden codes op te zetten bij de omschreven handelingen.

Een behandelplan is niet hetzelfde als een offerte maar uitgebreider, beschrijft wat er aan de hand is, de mogelijke behandeling en eventuele alternatieven. U heeft toch wel een opgave van de (totale) kosten gekregen? Dat is in ieder geval verplicht.
za, 08/22/2009 - 18:39 Permalink
miss_C

Bedankt voor je reactie

De 2 maal C29 zijn inderdaad voor de klei-afdrukken, werd mij verteld.
(Die "mag ik komen ophalen, als ik wil", zei hij.) Maar nogmaals, ik wist niet dat dit niet bij zijn consult van 250 euro hoorde!

En de C28 rekent hij voor de afspraak waarbij ik terug moest komen om het behandelplan overhandigd te krijgen met wat mondelinge toelichting daarbij.. Ook hiervan dacht ik dacht dat onder 250 zou vallen, want advies/terugkoppeling van de bevindingen is toch onderdeel van een consult!!

Waar de C22 'schriftelijke anamnese' voor staat weet ik trouwens helemaal niet, want verder heb ik niks schriftelijks gezien. Wat is dat eigelijk?

ik wacht de rest van de reacties nog even af.

grtn carmen
za, 08/22/2009 - 23:00 Permalink
Spiegeltje

Waar de C22 'schriftelijke anamnese' voor staat weet ik trouwens helemaal niet, want verder heb ik niks schriftelijks gezien. Wat is dat eigelijk?
Dat is een door u in te vullen vragenlijst over uw gezondheid en medicijngebruik. Als de tandarts alleen maar wat routinevragen stelt (dat kan alleen voildoende zijn als er helemaal geen bijzonderheden zijn) mag deze code niet in rekening worden gebracht. Het is zeker geen overbodige zaak uw medische geschiedenis boven tafel te krijgen.

En de C28 rekent hij voor de afspraak waarbij ik terug moest komen om het behandelplan overhandigd te krijgen met wat mondelinge toelichting daarbij.

Dat is normaal. Bespreking van het behandelplan is normaliter geen onderdeel van een eerste consult. Het is ook niet vreemd dat u daarvoor moet terugkomen. Logischerwijs zal de tandarts tijdens het eerste consult u al wel globaal informeren over zijn bevindingen en globaal advies geven maar een behandelplan gaat verder dan dat. Het is een gedetailleerd stappenplan met daarop aangegeven de behandelingen, kosten en eventuele alternatieven. Dit wordt dan, als het goed is, uitvoerig met u besproken.
za, 08/22/2009 - 23:49 Permalink
Spiegeltje

Hierbij gaan ze met een sonde (een zeer fijn spateltje) onder het tandvlees (pocket) totdat het niet meer verder kan. De diepte (uitgedrukt in mm) wordt dan geregistreerd. En dat voor elke tand en kies op verschillende plaatsen. Tot 3 mm is sprake van een gezonde pocket. De tandarts is daar wel even mee bezig. Je hoeft er niks van te voelen overigens.
ma, 08/24/2009 - 11:03 Permalink
vV

techniekkosten voor een paar gipsmodelletjes van hooguit 20,- neerzetten voor 110?? daar zit al een 90-100,- in.. Laat hem daar eens een kopie van overleggen...schreeuwend dure technieker... Dat ie voor speciaal kroonwerk geen gemiddeld eprijs hanteert a la, maar met deze lijn van rekenen komt een kroon dus op 1250 of zo aan techniek, wat ik mook voor speciaal werk wel heel erg belachelijk vind...

De medische anamnese hangt van de vragenlijst af, en niet alleen dat, dat moet echt met patient besproken worden. C28 heb ik geen probleem mee mits een begroting met UPT codes!! kleine moeite...
En dan moet er ook echt wel even over gepraat zijn, ook over eventuele alternatieven, of op zijn minst dat die er niet zijn...
ma, 08/24/2009 - 11:28 Permalink
Spiegeltje

Als ik alles overzie denk ik dat de eerste stap is de rekening van de techniekkosten (berekend door een derde aan de tandarts) op te vragen. De tandarts is verplicht deze desgevraagd te geven. Hier mag de tandarts ook geen winst op maken. Als dit niet gebeurt is zou je kunnen overwegen dit deel niet te betalen c.q. bij de rechter ter discussie stellen. Dat toch 110 euro.

Voor de rest wordt het een lastig(er) verhaal denk ik. Al blijft T91 dubieus. Het behandelplan moet aan bepaalde eisen voldoen (zie antwoord vV) maar dat zou de tandarts nog kunnen corrigeren, dus vooralsnog geen reden voor niet betalen.
ma, 08/24/2009 - 14:17 Permalink
mecánico para …

Techniekkosten hoeft niet per se door het lab het zijn gedaan. Kan zijn dat ze 2 tientjes kosten. Maar dat ie zelf, eigen techniek telt ook nog als komt het misschien niet vaak voor, maar er zijn mensen die wax up/mock up zelf maken. Gewoon om dingen te meten en te weten. Dus meteen roepen dat het niet kan en de nota van het lab er naast is geen sluitend verhaal.

nb, ik steek eigen K&B bij twijfel rustig bij, en dat doe ik niet voor niets. en ook niet gratis.
ma, 08/24/2009 - 15:47 Permalink
vV

ok , met wax/mock up kan het hoger uitvallen (nog hoger dan dit zelfs..) maar heb nu niet direct het idee dat dit ook gedaan is nu. Is niet erg uitgebreid besproken, en was dit gedaan had patiente het ook gezien (en de kosten waarschijnlijk ook makkelijker geaccepteerd want dan was er zichtbaar wel meer moeite gedaan dan nu het geval lijkt.)

Anderszijds is in het hele verhaal uiteindelijk natuurlijk het eindresultaat hetgeen wat telt, en in het aanlooptraject moet je wel bereid zijn kosten te maken. En als deze investering van 400,- nu een goed eindresultaat tot gevolg heeft voor d elange termijn lijkt mij dat men daar ook overheen moet kunnen stappen. Dus even relatieverend: ook al is er commentaar te leveren op eea, mits die begroting met UPT codes er komt, ben je wel heel wat wijzer over wat er kan en wat het kost. En die begroting ben ik (ook zo) wel heel benieuwd naar.
ma, 08/24/2009 - 15:54 Permalink