Combinaties van gedeclareerde codes V13, V20 en V60

Author:
HeadOffice
Posted:
vr, 06/15/2007 - 12:18
Na een bezoek aan een nieuwe tandarts ontving ik een minstens tweemaal zo hoge rekening voor een vulling als ik bij mijn vorige tandarts (meermaals) ontving. Voor zover ik kan inschatten gaat het hierbij om vergelijkbare vullingen. Naar aanleiding hiervan en het feit dat er minstens 1 duidelijk ten onrechte opgevoerde code op de nieuwe rekening staat, ben ik eens verder in de tarievenstructuur van tandartsrekeningen gedoken.

Een van de redenen waardoor de rekening hoger uitvalt is dat mijn nieuwe tandarts de codes V13, V20 en V60 voor de composietvulling declareert, een combinatie die ik op rekeningen van mijn oude tandarts nergens terugvind. In de waarschijnlijk bekende 'Tarievenlijst tandheelkunde 2007' vind ik bij V13: "... Inclusief eventuele onderlaag."

Mijn vragen:
Houdt deze onderlaag dan niet de pulpa-overkapping van V60 in?
Wat is zo'n pulpa-overkapping precies?
Hoe weet ik of deze ook werkelijk uitgevoerd is? (Behandeling excl. diagnose incl. V50 duurde minder dan 30 min.)
Irfan

De V13 is een drievlakvulling, V20 is het etsen en aanbrengen van bonding, V50 is het droogleggen middels rubberdam en V60 is een indirecte pulpa-overkapping.

Een indirecte pulpa-overkapping is een behandeling bij een gaatje, waarbij alleen het zachtste cariës wordt verwijderd. De overige cariës die er nog zit wordt niet weggehaald, omdat er anders kans is dat de zenuw wordt beschadigd. De rest cariës wordt overkapt met een cement. Onder bepaalde voorwaarden kan deze behandeling worden uitgevoerd en als men aan die voorwaarden voldoet is de prognose van het element heel erg goed. Succespercentages uit onderzoeken lopen van 85 tot soms klinisch 100%.

Dus uw tandarts heeft de juiste codes gehanteerd en heef u waarschijnlijk ook een wortelkanaalbehandeling bespaard.

Succes en groet Irfan
vr, 06/15/2007 - 14:49 Permalink
robinson

Standaard kunnen beide codes niet gezamenlijk worden gedeclareerd. Beide tarieven behelzen het leggen van een cementbodem. Het verschil is echter gelegen in het afdekken van een diep-carieuze laesie V60) enerzijds, anderzijds het afsealen daarvan (V21). Indien diep geëxcaveerd moet worden, gepaard gaande met bijzondere maatregelen kunnen de beide codes gecombineerd worden

Niets dubieus aan,
doe het zelf ook.
Wil er voor de commissie graag nog een fotootje bij doen hoor. :smt003
vr, 06/15/2007 - 21:41 Permalink
robinson

RMGIC,
eerst deed ik dat met CaOh, maar zoals je weet leverde dat wat problemen op bij de indirecte overkapping.
Bij een directe overkapping gebruik ik wel weer CaoH, die we dan zelf aanmaken, de overmaat wordt verwijderd zodat alleen de exponatie bedekt wordt, het dentine dek ik dan weer af met RMGIC.
Af en toe leer ik nog wel wat op een cursus.
vr, 06/15/2007 - 22:33 Permalink
mecánico para …

Dat snap ik ja
:smt005

ben bij sommig tiepjes met rampzalige caries nu echt terug naar IRM en dan over een periode van eenjaar laten zien dat ze hun best doen. ZIt alleen wat met die hechting achteraf, dus moetin elk geval outline weer verleggen en de IRM afdekken........ vind ik niet zo leuk, maar het werkt wel. En de afvallers............eigenlijk maar eentje tot nu, heeft in elk geval weinig pijnklachten. Dus, rust in de tent.
vr, 06/15/2007 - 22:42 Permalink