Cofferdam 2x? Garantie op vulling?

Author:
Madasta
Posted:
wo, 03/02/2005 - 13:15
In november heb ik mijn gebit laten "restaureren". Oude vullingen moesten volgens de tandarts vernieuwd worden.
In 3 sessies is dat gebeurd (1 x 1 vulling en 2x2 vullingen). Op de rekeningen voor de 2 vullingen per sessie wordt 2 x cofferdam gerekend, terwijl bij navraag officieel maar 1 cofferdam gerekend mag worden (is ook maar een keer aangebracht). Mijn tandarts wil van niets weten, ze rekenen altijd per element een cofferdam (snel verdiend??). Waar kan ik terecht om dit op te lossen.
"Dankzij"het vernieuwen van de vullingen op aanraden van de tandarts kreeg ik in januari al een ontsteking waardoor een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk werd. Deze is in 2 fasen uitgevoerd.
Mijn vragen: is dat normaal en moet ik dan ook 2 keer voor alle bijkomende kosten betalen (van mij had het in 1 sessie gemogen). Bovendien moet ik nu weer gaan betalen voor een vulling die me in december al 200 euro gekost heeft?? Mij is niets verteld over het risico dat vullingen vernieuwen met zich meebrengt.
Ik voel me wel een beetje in het nauw gedreven. Tandartsen zitten hier in de omgeving bomvol, dus zomaar overstappen is niet mogelijk, dus ruzie met de tandarts wil ik niet.
Roxanne

Eventjes een kleine voorbeeld...

Een sealing bij een kind/volwassene 4 kiezen, in alle kwadranten 1. er wordt cofferdam gebruikt. ook 4 keer, de tandarts mag nu oook 4 keer cofferdam rekenen.

Over of hij wel of niet is aangebracht kan ik niet oordelen, daar zou je echt met je tandarts uit moeten komen. Misschien is een aangetekende brief met al je klachten wat?


Groetjes Roxanne
wo, 03/02/2005 - 16:55 Permalink
vV

Als er 1x cofferdam geplaatst is mag je ook maar 1 x rekenen. Als je in dezelfde zitting 2x cofferdam aanbrengt voor verschillende kiezen / tanden mag je dus ook 2x rekenen. Als ik de vraag goed begrijp is er 1x per zitting cofferdam aangebracht voor naast elkaar liggende kiezen. Dan kan dit ook maar 1x gerekend worden. Ik verwijs naar de site van de NMT voor het telefoonnummer van het TIP hiervoor, die kunnen in principe verder helpen.

Verder trekt u zelf de conclusie dat u problemen heeft gekregen DOOR het vervangen van de vullingen, dit vind ik met de informatie die u geeft erg kort door de bocht. Wellicht had u die problemen toch wel gehad ook indien de vullingen niet vervangen werden, maar waren de problemen al zover dat alleen vervangen ervan ACHTERAF GEZIEN niet voldoende is gebleken. Dus ja de erbij komende behandelingen zijn ook voor uw rekening, tenzij aantoonbaar is dat de tandarts echt een fout gemaakt heeft. Waarvoor ik weer naar het TIP verwijs.

Een enkele vulling kost overigens geen 200,=, dit zal voor meerdere bij elkaar zijn, terwijl er als ik het begrijp 1 kies een kanaalbehandeling heeft gehad.
Overigens is er geen sprake van extra kosten voor het in 2x uitvoeren van een kanaalbehandeling. Daarnaast kunnen er zeer goede redenen zijn een behandeling in 2 sessies uit te voeren, o.a. de zekerheid dat de pijnklachten weg zijn; als de eerste sessie een tussengeplande afspraak is geweest was er gewoonweg geen tijd de behandeling in 2 sessies te doen. Het hangt ook af van de aard van het probleem of de kies in 1 sessie gelijk helemaal afgesloten kan worden, soms is dit sterk af te raden zoals bij een echte periapicale ontsteking, dus een al dode zenuw.

Hopelijk is er wat meer helderheid over de beweegredenen van uw tandarts. Die denk ik geen prutser is aangezien hij ook vullingen onder cofferdam legt, wat op zich aan te prijzen is!
wo, 03/02/2005 - 17:10 Permalink
fransaki

Wees blij dat je een tandarts hebt die cofferdam gebruikt..... levert al bovengemiddelde kwaliteit op.
Ik reken hem zelf maar 1 keer voor twee elementen naast elkaar omdat dat officieel moet. Eigenlijk is dat niet reeel omdat je voor twee of drie ook langer bezig bent met aanbrengen. Trouwens voor twee vullingen naast elkaar moet je over het algemeen 4 elementen onder cofferdam brengen, en je mag dus maar 1 berekenen. Dan zou je dus na de eerste vulling hem eraf moeten halen, de hoogte en vorm van de vulling aan kunnen passen, en hem dan voor de andere vulling weer opnieuw moeten aanbrengen. Mag je wel twee keer rekenen maar is niet erg efficient :o .
zo, 03/06/2005 - 10:21 Permalink
vV

sorry collega maar nu verschil ik even van mening.....
Over het algemeen is het het handigste een cofferdam aan te brengen over minimaal 3 elementen, namelijk het element voor behandeling en de beide buren.. namelijk niet alleen voor droog houden ook voor overzicht.Voor een rij van meerdere vullingen naast elkaar werk je tocg gewoon alleen de kontaktpunten af, met cofferdam erop. Na vullen cofferdam eraf en eindafwerking.

Het aanbrengen van een cofferdam op meerdere elementen kost toch niet (significant) meer tijd dan op 1 of 2 el. mij in ieder geval niet..

Overigens is dit een discussie die voor de tarievencommissie is....
Het tarief is voor het aanbrengen, niet voor het aantal elementen dat er bij betrokken is. Dus 1x aanbrengen is 1x rekenen..
ma, 03/07/2005 - 08:08 Permalink
fransaki


Het aanbrengen van een cofferdam op meerdere elementen kost toch niet (significant) meer tijd dan op 1 of 2 el. mij in ieder geval niet..



Helaas ben ik waarschijnlijk niet zo handig, maar ik ben toch echt korter bezig om 1 element bv. voor een endo onder rubber te brengen dan 3 elementen met 1 of meer strakke contactpunten. Verder ben ik wel een enthousiast gebruiker, :wink: en ben van mening dat rubber kan bijdragen aan een hogere kwaliteit van geleverd werk.
ma, 03/07/2005 - 20:21 Permalink
vV

Gewoon veel oefenen, komt goed. Eventueel kan je het je assistente aanleren. Maar samen gaat het snelst: assistente de cofferdam over de elementen laten schuiven, zelf de klem aanbrengen (los) erna. (of andersom). Moet binnen de 3 minuten lukken, ervan uitgaande dat alles klaarligt. Ik moet toegeven bij veel elemnten tegelijk heb je iets extra tijd nodig voor wedjets of een extra klem, maar ik blijf wel binnen de 3 minuten denk ik.

Ik ben het er helemaal mee eens, het spul wordt veel te weinig gebruikt.
(blijkt ook uit de verkoopcijfers, 1 meter gem per tandarts per jaar. Dus worden er heel veel endo`s nog zonder gedaan....
ma, 03/07/2005 - 20:55 Permalink
vV

o ja: bij hele strakke kontaktpunten desnoods stukje dam doorknippen. Ook uit foto`s uit de literatuur blijkt dat niet per se altijd elk element zijn eigen gaatje hoeft te hebben :smt002 .
ma, 03/07/2005 - 20:57 Permalink
fransaki

Oke laatste keer dan............. drie minuten red ik wel hoor, alleen 1element zit in 10seconden. Verder probeer ik composietvullingen en alles waar composietmateriaal bij te pas komt zoveel mogelijk onder rubberdam te doen :smt003 . Allebei goed bezig dus :smt002
di, 03/08/2005 - 20:27 Permalink