code voor tandsteen verwijderen

Author:
fountainhead
Posted:
ma, 01/31/2011 - 10:32
Ik heb laatst een periodieke controle gehad (niks aan de hand) waarbij ook tandsteen is verwijderd. Ik ben maximaal 15-20 minten binnen geweest, en krijg nu een factuur waarbij code C11 (periodiek preventief onderzoek) staat, en drie keer code T21 (Initiele parodont. beh. per el. Ta).
Ik zou 1x code M50 of misschien M55 verwachten bij tandsteenverwijdering.
Is het gebruik van code T21 terecht, en hoe komt de tandarts dan bij 3x deze code???
Spiegeltje

Uit de tariefbeschikking van de NZa blijkt dat T21 uitsluitend is te berekenen, indien volgend op T11 of T12. Van toepassing per element, het gaat om behandeling van elementen met geregistreerde pocketdiepte > 4 mm. Met andere woorden: voor patienten die worden behandeld voor parodontitis volgens het paroprotocol. Daarover rept u verder niet. Dat gaat verder dan tandsteen verwijderen dus.

In andere gevallen dienen inderdaad M-codes te worden gedeclareerd.

Hoe komt de tandarts aan 3x T21? Ik denk dat de tandarts gedacht heeft welk bedrag hij heeft willen declareren en vervolgens gekeken heeft hoeveel maal T21 hiermee overeenstemt. Dat geeft meer flexibiliteit dan de bekende M-codes (M50, M55, M59). Maar het is niet conform de tariefbeschikking. Mijn mondhygieniste voert in uw geval M55 op (standaard gebitsreiniging).
ma, 01/31/2011 - 10:54 Permalink
fountainhead

Antwoord van mijn tandarts:

"Ik mag het per element in rekening brengen en ik heb het gemiddeld: bij de ene kies moest ik wat dieper gaan dan bij de andere.
Als het alleen maar om "tandsteen boven het tandvlees en een klein beetje eronder" gaat dan worden de M-codes gebruikt."

Is dit een reeel antwoord, gezien dat T21 niet gebruikt mag worden als er niet eerst T11 of T12 is geweest?
En klopt het dat als ze "wat dieper" moeten gaan dat het dan direct T21 wordt?
En ik lees op internet dat een behandeling volgens T21 lang duurt: ik was incl periodieke controle na max 20 minuten weer buiten?
ma, 01/31/2011 - 18:31 Permalink
Spiegeltje

In dit geval is de tariefbeschikking inderdaad duidelijk. In dat geval heeft de tandarts weinig/geen speelruimte voor een eigen visie. Ook al zou de tariefbeschikking, in de ogen van de tandarts, onbillijk uitpakkken wat in bepaalde gevallen best zo is.

Maar in uw geval had de tandarts m.i. M55 of desnoods M59 kunnen declareren, naast de C11 waarmee de bestede tijd (15-20 minuten) toch ook behoorlijk in rekening wordt gebracht.
ma, 01/31/2011 - 20:07 Permalink
mecánico para …

dus ik mag 'sochtend geen controle uitvoeren en als er een gat in de agenda staat 'smiddags iemand laten komen voor behandeling omdat de datum hetzelfde zou zijn? Ik denk dat dit toch echt geen stand gaat houden.
(geef toe, het is een hypothetisch geval en uiteindelijk zou het leiden tot een gebruik van T51, wat mijns inziens geen sluitende code is voor een normaal en op de gehele problematiek van een dentitie, uitgevoerde controle).
za, 02/05/2011 - 12:37 Permalink
mecánico para …

dus een controle met een herhalingsmeting en een daarop volgende incidentele herbehandeling mogen wel samen gaan met een C11 of C12?
Meestal zit er toch een korte afspraaktijd tussen, daar niet van, maar stel je hebt toevallig een uitvaller op dat moment of diezelfde dag........ik ga niet rommelen met data om het voor de zorgauthoriteit een sluitend verhaal te maken namelijk. Nevah!
za, 02/05/2011 - 14:02 Permalink