Code G10?

Author:
Firefly66
Posted:
vr, 03/25/2011 - 11:27
Wanneer mag de code G10 worden gebruikt?

Ik heb een partiele kroon/inlay laten plaatsen en er staat de code G10 op de rekening. Bij navraag werd mij door de tandartsassistente verteld dat dit met de afdruk voor het plaatsen van de kroon te maken had.
Op de website van de NMT staat echter dat het gaat om "het overbrengen van de positie van de bovenkaak in een apparaat dat de kauwbeweging kan nadoen (articulator)"
Dat laatste is in ieder geval niet gebeurd. Bovendien is voor de partiele kroon/inlay al R25 in rekeing gebracht en dit is inclusief noodvoorziening, of valt het happen daar niet onder?

Mag G10 ook voor andere verrichtingen worden gebruikt?

Bij voorbaat dank voor het meedenken
Spiegeltje

G10 mag niet worden opgevoerd want is bij u niet gedaan. Ik kan u vertellen dat tandartsen vaker deze code ten onrechte opvoeren, er is ook een uitspraak van de Permanente tarievenbegeleidingscommissie over (PBTC). Daarbij komt dat G10, als het was gedaan, in uw geval dubieus is omdat er in minstens 9 van 10 gevallen helemaal geen aanleiding voor is bij een solitaire kroon.

Niet zomaar betalen dus.

R25 mag pas worden opgevoerd als de kroon wordt geplaatst (en dus is gemaakt). Typisch zijn er twee zittingen voor nodig. R25 wordt dan voor de 2e zitting gedeclareerd. Bij alles in één zitting (bijvoorbeeld CEREC-systeem) kan het natuurlijk wel meteen.
vr, 03/25/2011 - 11:35 Permalink
Snowman

G10 mag niet worden opgevoerd want is bij u niet gedaan. Ik kan u vertellen dat tandartsen vaker deze code ten onrechte opvoeren,


Niet normaal dat zoiets gebeurd. :smt013
vr, 03/25/2011 - 18:02 Permalink
mecánico para …

de beetregistratie kan zijn uitgevoerd. dat is niet gezegd van niet. Bij een enkele kroon kan het soms weinig toegevoegde waarde hebben, bij iemand met een specifieke manier van bijten/kauwen soms weer wel. Het is dus afhankelijk van de situatie en niet generaliseerbaar goed of fout. Ook bij 1 kroon gan een articulator opstelling zinvol zijn. Het heeft weinig zin dat hier te proberen uit te leggen, maar ik zou de tandarts vragen of die articulatoropstelling is gemaakt op basis van een wasbeet (geen G10) of een facebow plus wasbeten (wel G10)

je vooraf al kwaad maken over iets zonder dat je de feiten kent is zooooooooo 2010
vr, 03/25/2011 - 19:05 Permalink
Firefly66

Dank voor uw reacties.

@ Spiegeltje: ik zou graag de uitspraak van de PBTC lezen maar kan het zo snel niet vinden via google. Zou u me een link kunnen sturen?

@ mecánico para bicicletas: er is geen gebruik gemaakt van een apparaat, zo'n facebow, het lijkt me veilig om te stellen dat ik dat wel gemerkt zou hebben. Na plaatsing van de kroon is er ook geen wasbeet gemaakt, wel voor het maken van de kroon, op basis hiervan is de kroon gemaakt maar dat gebeurt standaard lijkt me.

Het enige dat er na plaatsing van de kroon is gedaan is het bijten op een papiertje op basis waarvan de tandarts de kroon heeft bijgeslpen. Begrijp ik het correct dat G10 alleen kan worden opgevoerd indien er een gebruik is gemaakt van een facebow zoals ook omschreven op de website van de NMT?
di, 03/29/2011 - 10:37 Permalink
robinson

De beet en articulatie-bewegingen vastleggen met wasbeten mag ook onder G10 gerekend worden.
Ik wil zelf nog wel eens op deze manier een zog. occlusaal tafeltje maken aan de hand van de wasbeten en dan breng ik ook een G10 in rekening.
di, 03/29/2011 - 10:41 Permalink
Firefly66

Gebeurt dit dan nadat de kroon geplaatst is? Moet je dan happen net zoals je dat voor het maken van de kroon?
Ik volg het even niet zo goed meer. Is een beetregistratie bedoeld met G10 iets wat alleen na het plaatsen van de kroon gebeurt?
di, 03/29/2011 - 11:11 Permalink
Spiegeltje

Ik volg het even niet zo goed meer. Is een beetregistratie bedoeld met G10 iets wat alleen na het plaatsen van de kroon gebeurt?
Nee, de beetregistratie is G10, als het wordt gedaan, nodig voordat een kroon wordt vervaardigd door het tandtechnisch laboratorium.

Overigens: een gewone, eenvoudige beetregistratie zit al gewoon in het kroontarief (R25). De beschrijving van G10 is in zoverre enigszins misleidend omdat je een hele toestand op je hoofd krijgt. Wel makkelijk, want zo weet je meteen of het wel of niet is gebeurd, soms ligt dat wel anders.Zie ook: http://jure.nl/bn1031 (met name r.o. 3.6).
di, 03/29/2011 - 11:32 Permalink
Firefly66

Ik wil u allen bedanken voor uw reacties.
De tandartsassistente heeft zojuist contact met mij opgenomen en mij medegedeeld dat de factuur wordt herzien, G10 komt te vervallen.

Mvg
vr, 04/08/2011 - 16:43 Permalink