Carieus vertrouwen

Author:
renald
Posted:
wo, 01/03/2007 - 18:09
Carieus vertrouwen

Enige tijd na m’n verhuizing meldde ik bij mijn nieuwe (jonge ) tandarts vage zeurende pijn aan een kies waar in het verleden een WKB had plaatsgevonden.
Tevens gaf ik aan dat ik eerder bij vergelijkbare klachten door cyste vorming en een abces twee elementen verloren was.
Er werd een foto gemaakt. Niets op te zien volgens ta. (Ingebeelde klachten?)
Later die dag was ik bij de mondhygiëniste in dezelfde praktijk. Deze ontdekte zonder verder geïnformeerd te zijn over mijn pijnklachten een fistel ter hoogte van de pijnlijke kies.
Retour ta was het advies.
Verwijzing kaakchirurg volgde, waar, omdat er geen X foto was meegegeven, een X foto gemaakt werd. Op deze foto kon ik samen met de röntgenassistente een fors ontstekingsproces bewonderen. Een apexresectie volgde.

De kaakchirurg stelde vast dat de kroon op het betrokken element nogal los zat.
Ter voorkoming van infecties zou het goed zijn deze zo spoedig mogelijk vast te zetten.
Een en ander werd verwoord in een briefje aan de ta.
Direct naar de ta dus voor het vastzetten van de kroon. De assistente nam het briefje in ontvangst en gaf het door aan de ta. Via de assistente vernam ik dat ik na de feestdagen, het was 21 december, een afspraak kon krijgen.
Dit lag niet in lijn met het advies van de kaakchirurg, welk advies ik eigenlijk wel plausibel vond.
Om een lang verhaal kort te maken: het was uiteindelijk nodig dat de kaakchirurg de ta telefonisch moest overtuigen dat er iets gedaan moest worden.
Hiervoor was niet direct tijd; vele uren later bleek het niet zonder meer mogelijk de brug vast te zetten, bloed uit het wondgebied van de apexresectie gaf problemen. Verdoving en adrenaline van de kaakchirurg waren uitgewerkt.
Dmv diverse prikjes met adrenaline werd het bloed verlies gestopt.

Mijn vraag of het misschien goed zou zijn een tweede foto te maken indien bij klachten een eerste foto geen afwijkingen toonde viel niet in goede aarde. “Ik zal bij u voortaan drie foto’s maken!”

Een week later ontstond een forse ontsteking met een zwelling van oog tot oor.
Waren bij de adrenaline prikjes ook bacteriën ingebracht?

Het was oudejaarsdag; ik begon aan een breed spectrum kuur en deze sloeg gelukkig aan.


Aan deze ta vertrouw ik de zorg voor mijn gebit niet meer toe. Wat een verschil met de vorige
mecánico para …

Ik zou dit epistel eens netjes uitprinten en aan de tandarts sturen. gewoon een reactie vragen en laat het maar uitgelegd worden. Dit zonder consult kosten etc, gewoon even als hulpverlener naar patient. Kan een leermoment zijn. Gelet op de lullige opmerking over drie foto's heeft deze jonge tandenvriend de cursus omgaan met patienten in elk geval overgeslagen.

Als ie de druk van een praktijk niet aankan is dat zijn probleem, niet het uwe.
NB, die ontsteking, de opvlamming heeft niets te maken met de verdoving (waarvan de adrenaline slechts een klein onderdeeltje uitmaakt).

Als er geen enkel sorry over de lip komt zou ik zeggen: tabee vriend, maar ik zie u niet als profesioneel hulpverlener en zal het in elk geval melden (aan wie mag u dan zelf weten natuurlijk, maar de voorzitter van de kring tandartsen Alkmaar is best te vinden)
wo, 01/03/2007 - 19:57 Permalink