brug past niet

Author:
Brugmans
Posted:
vr, 04/22/2011 - 21:16
Ik heb een grote brug die een aantal tanden vervangt en aan meerdere kronen bevestigt is. Het was peperduur. Mbt de noodbrug heb ik gebeld dat hij op een kies pijn deed bij belasting. Dat lag aan de noodbrug en zou bij de definitieve weg zijn. Bij de definitieve is precies hetzelfde echter. Hij past gewoon niet. Als ik bijt kom alle kracht op een kies. Is hier nog wat aan te doen? Ik ben bang dat hij zegt dat ik de tegenoverliggende kies dan maar moet laten slijpen en kronen (en natuurlijk op mijn kosten). Ik vrees het ergste omdat hij het gezien moet hebben.
Illuminus

Vervelend dat het niet lekker op elkaar past en ook iets dat de tandarts ter plekke had moeten controleren en corrigeren bij plaatsing.

Ik zou zeggen occlusie en articulatie laten controleren en inslijpen van hegeen te hoog is, meestal gaat het om tienden van millimeters, maar dat voelt aan als een een gigantisch hoogteverschil.

Maar de tandarts had het bij plaatsing moeten zien en moeten corrigeren, beetje makkelijk zo....
za, 04/23/2011 - 20:00 Permalink
Illuminus

Dan moet de beet opnieuw geregistreerd worden en de burg opnieuw opgebakken (de brug moet er dan dus uit).

Maar 3 millimeter is extreem veel...3mm in het front is iets meer dan een millimeter bij de achterste kiezen. Ook nog erg veel maar meestal lijkt het extremer dan het daadwerkelijk is...maar goed ik heb de situatie niet gezien.

Maar teruggaan moet u zeker doen, afhankelijk daarvan kunt u een second opinion overwegen om het geheel te laten beoordelen.
za, 04/23/2011 - 22:03 Permalink
Brugmans

Aan een kant kan ik mijn tong verder dan het puntje tussen de kiezen steken. De tandarts wilde alleen de brug plaatsen en verwees mij verder naar een ander binnen de zelfde praktijk bij wie ik mij nieuw had aangemeld. Die wilde het niet doen omdat hij geen ervaring had met zo'n grote brug en de scheve stand van de hoektanden. Maar zou assisteren. Het viel mij op dat die ander zich plots niet meer liet zien. Ik ving na plaatsing ook toevallig op dat de brug op basis van zirkonium is gemaakt ondanks de echt zeer hoge prijs. en de hoektanden voor de kronen zijn tot zulke kleine stompjes geslepen dat ik er geen reperatie bij ontstekingen mogelijk is volgens mij. De situatie voelt helemaal niet goed. Ik ben bang dat als ik terugga voordat ik een 2nd opinion heb hij gaat slijpen totdat het past, desnoods in de goede bovenkant. Kan ik niet beter eerst 2nd opinion vragen en zoja, moet ik dan ergens op letten bij de tandarts die ik kies? Bedankt voor uw snelle reacties ondanks de Pasen.
zo, 04/24/2011 - 17:04 Permalink
Illuminus

U kunt altijd een second opinion doen, vraag is hoe snel u deze kunt krijgen (gezien de klachten) en u moet beseffen dat een second opinion tandarts u niet zal behandelen. Deze geeft alleen zijn observaties en eventueel advies.

En in principe is het wel zo dat de tandarts die het werk plaatst ook verantwoordelijk is voor verdere afhandeling. De tandarts die al aangegeven heeft hier niet genoeg ervaring voor te hebben kun je hier m.i. niet mee opzadelen, zeker niet als je kennelijk zelf vindt dat je zo'n brug kunt maken, dan moet je er ook voor staan.
ma, 04/25/2011 - 12:30 Permalink
Brugmans

OK. Tandarts 1 erbuiten laten. Proberen zo snel mogelijk een 2nd opinion te krijgen EN iemand te vinden die het wil vervangen eventueel. Wat moet ik nou beslissen als hij zegt dat het bijgeslepen kan worden voordat ik mijn zaken op orde heb? Ik wil overigens alleen naar een zakelijke oplossing toe zonder verwijten (en juist daartoe moet ik dit goed voorbereiden).
ma, 04/25/2011 - 13:55 Permalink
Zwaantje

Je hebt pijn.

Als je iemand vindt die je van de pijn kan afhelpen dan ben je daarmee voorlopig toch klaar (in eerste instantie) want dat de tandarts je zo naar huis stuurt kan natuurlijk niet. Heb je wel een vervolgafspraak gekregen dat is nl. één van de dingen die mijn oude tandarts de das omdeed bij het Tuchtcollege. Mij naar huis sturen met een brug die niet voldeed en zonder afspraak voor vervolg.

Bel vandaag de ACTA voor een advies/second opinion. Vraag de tandarts waar de klachtenprocedure is geregeld en dien een klacht in. Als de SO is geweest dan ben je vrij om te doen en laten wat je wil met deze niet functionerende brug.

Alles documenteren en je gegevens opvragen bij de tandarts die deze brug heeft geplaatst en je zaak goed onderbouwen. Succes.
di, 04/26/2011 - 12:05 Permalink