boete

Author:
rabbittaa
Posted:
vr, 05/19/2006 - 10:26
Ik ben zeer bang voor de tandarts, ik heb nu een tandarts gevonden die me met lachgas behandeld. Ik ben echter een afspraak vergeten, van een uur.

Dom van mij en natuurlijk krijg ik daarvoor de rekening, deze bedraagt echter EUR 600,-!!!

Is dit een normaal tarief?
vV

het tarief voor een niet nagekomen afspraak is C90, de omschrijving is dat het tarief in verhouding moet zijn tot de geplande behandeling. En dat is voor een uur onder narcose (waar misschien meerdere mensen bij betrokken zijn!) wel even anders dan voor 10 minuten routinecontrole!

Wat ik niet begrijp is dat je met dus duidelijk veel angst zo`n afspraak vergeet??? De meeste (of eigenlijk alle) angstpatienten die ik ken, leven heel erg naar zo`n afspraak/behandeling toe...
vr, 05/19/2006 - 10:31 Permalink
dj

Maar de angst kan ook tot pure verdringing leiden, en tot vergeten! Dit soort verdringing is een bestaand en bekend fenomeen hoor.. Het is denk ik inderdaad "a-typisch".

Toch kun je de CTG omschrijving op twee manieren interpreteren:
1 tot 100% van de geplande behandeling
2 tot 100% van de verloren tijd

Bij de eerste interpretatie zou dus het vergeten van een afspraak voor het plaatsen van een implantaat, wat soms in 10 minuten gaat, E600,- kunnen kosten, terwijl een vergeten controle van 10 minuten ook E20,- kost. In mijn optiek is de eerste interpretatie daarom toch wel problematisch, mij lijkt dat je vragen kunt stellen bij redelijkheid, billijkheid, proportionaliteit.
Volgens mij redeneren de meeste praktijken ook zo en hanteren voor C90 een tarief per tijdseenheid, doorgaans tussen één en twee euro per minuut.

Ik vraag me af of er jurisprudentie over is of dat een beroepsorganisatie hier richtlijnen voor heeft opgesteld. Persoonlijk zou ik hier voor willen pleiten (b.v. een maximum van 2 euro per minuut).
vr, 05/19/2006 - 12:23 Permalink
rabbittaa

Er waren persoonlijke omstandigheden, waardoor ik het vergeten was. Ik vind het ook niet erg dat ik er voor moet betalen.

Het was geen narcose, maar lachgas en daar is niemand anders bij dan de tandarts en de assistente die er normaal ook bij is.

Ik blijf echter het bedrag heel erg hoog vinden.
vr, 05/19/2006 - 14:38 Permalink
vV

Als dit soort bedragen gerekend wordt heb je in ieder geval een begroting gehad van de geplande behandelingen en kosten. Daarnaast zal je een aantal afspraken gehad hebben waarin het werk gedaan moet worden. De verhouding tijd/geld is dan heel simpel uit te rekenen.

Is e.e.a. niet goed gecommuniceerd zou ik maar eens in overleg gaan, ook vanwege de oorzaak (persoonlijke problemen). Met goed communiceren is wel eens heel veel te bereiken!
vr, 05/19/2006 - 16:23 Permalink
carabelli

Is het geen foutje en moet het geen 60 euro zijn? Soms wordt er eeneuro per minuut gedeclareerd wanneer een patient niet op de afspraak verschijnt (hoewel in principe de uit te voeren behandeling in rekening gebracht mag worden)

Voor het lachgas kunnen alleen de code's B10 (eur24,20) , B11 (eur24,20) en B12(eur31,00) in rekening gebracht worden.

Verder mag de tandarts de uit te voeren behandeling in rekening brengen. Om tot 600 euro te komen zou ik ook denken dat er dan een behandelplan is en een begroting.....

Ik zou in elk geval even contact opnemen met de tandarts over deze rekening.
vr, 05/19/2006 - 16:32 Permalink
dj

Waar ik zit rekenen ze 15 euro per 10 minuten (alhoewel ze je eens een keer een foutje gunnen).


Toch blijf ik vragen houden.. mijn voorbeeld van het implantaat was wat te eenvoudig, je moet dat opsplitsen en dan komt er geen 600 euro uit maar allerlei kleine posten. Ongeveer 1/3 vooraf (planning en foto's), 1/3 voor het plaatsen en 1/3 techniekkosten. Het plannen kost drie kwartier, het plaatsen één kwartier.

- Mogen techniekkosten worden meegerekend?
- Mag, als iemand voor de planning niet op komt dagen, de hele 600 euro worden gerekend ook als daarna de tweede afspraak niet doorgaat?
- Mag, als het implanteren wordt vergeten, en de techniekkosten worden meegerekend in de C90, deze ook worden gedeclareerd bij de tweede afspraak implanteren?

Daarbij:
- Is het wel redelijk anesthaesie te rekenen in een C90. Vloeistof, naald, monoject zijn niet gebruikt.. Dat geldt natuurlijk voor meer posten.

Er staat dat tot aan een maximum van 100% van de voorgenomen behandeling gerekend mag worde, dat is juist. Voor een vergeten controle is dat redelijk. Is die 100 % in alle gevallen redelijk? Nee, anders stond het criterium "redelijk" niet in de CTG tarieven (niet dat dat uitmaakt, het hoort sowieso redelijk te zijn). In welke gevallen niet? Zeg het maar.

Er blijven wat mij betreft problemen met redelijkheid en andere rechtsprincipes..
vr, 05/19/2006 - 17:11 Permalink
robinson

Ik hanteer €25 per kwartier.
Patient moet overigens op de hoogte zijn van de C90 regel.
Staat dan ook standard op alle afspraakkaartjes.
Moet ik zelfs bij de schoonheidsspecialiste betalen als ik niet kom opdagen.
vr, 05/19/2006 - 17:18 Permalink
vV

techniekkosten mogen mi niet meegerekend, want dat zijn kosten die op dat moment niet gemaakt worden.. Worden gewoon gedeclareerd bij uiteindelijk plaatsen van wat dan ook.

Grote kosten van bv implanteren of kronen plaatsen mag wel berekend, er moet tenslotte een nieuwe afspraak gemaakt worden, waarin de tandarts wellicht anders hetzelfde werk bij iemand anders had kunnen doen.. Gaat ver maar mag wel!
m.i. is een bedrag per tijdseenheid het meest simpele en ook bij discussie goed hard te maken.

Slechts wanneer een patient het erg bont maakt ga ik echt de voorgenomen behandeling rekenen, maar daar is dan wel e.e.a. aan vooraf gegaan!
vr, 05/19/2006 - 17:48 Permalink
dj

Op het gevaar af in herhaling te vallen:

Grote kosten van bv implanteren of kronen plaatsen mag wel berekend, er moet tenslotte een nieuwe afspraak gemaakt worden, waarin de tandarts wellicht anders hetzelfde werk bij iemand anders had kunnen doen..

maar maakt over het algemeen toch minder kosten. Er zitten allerlei materiaalkosten verrekend in de diverse tarieven stel ik me voor.

Kijk in rechtsgeschillen of zelfs maar gewone omgang met elkaar hoort het zo te werken dat je niet alleen wordt geacht naar de lettertjes te kijken en te roepen "regels zijn regels die leef ik na ook al is het raar". Regels hebben doelen en daar hoort over nagedacht te worden. Regels horen onderhevig te zijn aan belangenafweging, aan rechtsprincipes, waaronder redelijkheid. Ook die horen gewogen te worden te worden. Eenieder wordt eigenlijk geacht dat te begrijpen en daar naar te handelen. (/eindecollege :smt002)

Als een bedrag onredelijk hoog is kun je daarom niet zondermeer stellen "jameer volgens de regels mag het wel". Het hoort genuanceerder te liggen. Ik ben er dus nog steeds niet van overtuigd dat "grote kosten van bv implanteren of kronen plaatsen" zonder meer mogen worden berekend. Alléén als het redelijk is m.i.. Als het onredelijk is is het ook vrijwel zeker onrechtmatig, meen ik.

Tja Rabitta, heb je een begroting of een soort overzicht van de opbouw van de hoogte van die C90? Wat je zou kunnen doen is 120 euro betalen en een briefje schrijven waarin je je natuurlijk verontschuldigt en uitlegt dat je vragen stelt bij de redelijkheid van de hoogte van het bedrag en dat je, mocht je overtuigd raken van de redelijkheid van een hoger bedrag dan 120 euro, dit wel zult betalen.
vr, 05/19/2006 - 23:33 Permalink
rabbittaa

Ik heb geen begroting gehad van tevoren, maar heb daar eerlijk gezegd ook zelf niet om gevraagd. Ik moet een aantal gaatjes laten vullen.

Ik heb wel praktijkinfo meegekregen en in de wachtkamer hangt ook een briefje waarin staat dat er EUR 50,- per 10 minuten wordt gerekend, dan kom ik maar op EUR 300,-. Kan ik daar rechten aan ontlenen? Of kan de tandarts zeggen dat dat niet geld bij lachgas?
za, 05/20/2006 - 09:22 Permalink
robinson

€300 per uur,
fijn als je dan een antal pazb's(patient afwezig zonder bericht) achter elkaar hebt,
betaald relaxen. :D
za, 05/20/2006 - 11:54 Permalink
vV

lijkt erop dat dit allemaal wel erg onredelijk is. 50,- per 10 minuten kan je niet eens omzetten, tenminste m.i. niet als je een redelijk stand van kwaliteit wilt handhaven. En inderdaad volgens zijn eigen regeltjes heeft hij 200% teveel berekend!

Daarnaast moeten eigen regeltjes altijd wel conformeren aan de wet. En de wet zegt dat een c90 moet conformeren aan de geplande behandeling, wat hier dus niet het geval lijkt te zijn. Ik zou zeggen, conform met wat DJ schrijft: betaal 120,-, schrijf een brief met vermelding van reden van afwezigheid, en vermelding van reden dat u 120,= wilt betalen, vraag alsnog om een begroting, die had hij zelf moeten geven ook al vraagt u er niet om!
Er is geen verplichting een begroting te geven, maar het staat niet goed als het niet gebeurt is....
za, 05/20/2006 - 12:18 Permalink
dj

Ik heb wel praktijkinfo meegekregen en in de wachtkamer hangt ook een briefje waarin staat dat er EUR 50,- per 10 minuten wordt gerekend


- staat er in die praktijkinfo iets over niet nagekomen afspraken?
- waarvoor wordt E 50,- per 10 minuten gerekend?
za, 05/20/2006 - 18:58 Permalink
fransaki

€300 per uur,
fijn als je dan een antal pazb's(patient afwezig zonder bericht) achter elkaar hebt,
betaald relaxen. :D


da's lekker koffiedrinken..................neem er ook nog een gebakje bij.

On topic, ik vind het ook wel erg veel. Communiceer met de tandarts, misschien dat de voorbereiding van de kamer in verband met lachgas wel meer werk is, maar aan de andere kant............hij staat ook alvast klaar voor de volgende.
za, 05/20/2006 - 21:03 Permalink