Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
beugel? | Tandarts.nl
4 berichten / 0 nieuw
beugel?
amilas
Offline
Laatst gezien: 4 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 11/27/2002 - 01:00
door amilas wo, 11/27/2002 - 22:45
#1

3 jaar geleden is mijn beugel eruit gehaald .De tandarts zij dat het tijd werd om 'm eruit te halen.Heb daarna alleen een plastic plaatje gehad die ik misschien een half jaar moest gebruiken.verder geen spalkje aan de binnenkant of nachtbeugel.Nu zijn we 3 jaar verder en mijn tanden staan niet recht ze beginnen steeds terug te schuiven naar de stand voor de beugel.Nu heb ik mijn tandsrts hierover geinformeerd en zij heeft toen gezegd 'ja jij wilde hem eruit hebben' wat dus absoluut niet het geval is.zij was de gene die zij dat ie eruit moest en aangezien zij tandsrts is ging ik ervanuit dat zij dat het beste zou weten. IN DEZE BEUGEL HEB IK TOCH HEEL WAT GELD GEINVESTEERD EN WIL ER DUS OOK WAAR VOOR TERUG!Nu is mijn vraag of ik aan haar kan vragen om weer een beugel te zetten aangezien het toch haar verantwoordelijkheid is dat ik na de beugel een mooi gebit hoor te krijgen en dat dus niet voor korte duur.zie graag uw antwoord tegemoet!alvast bedankt

afbeelding van de digitale tandarts
de digitale tandarts
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 2 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2001 - 02:00
door de digitale tandarts wo, 11/27/2002 - 23:38

In dit forum moeten vooral concrete vragen gesteld worden aan collega Admiraal.

Ik begrijp dat na het verwijderen van de brackets/slotjesbeugel de tanden mogelijk naar tevredenheid stonden, maar dat deze na verloop van tijd weer van stand zijn veranderd.

Het klopt dat tanden na een orthodontische behandeling de neiging hebben om enigzins weer terug te keren naar hun beginpositie, daarom moet ook in de nazorg-fase een retainer gedragen worden.

Deze retainer kan bijvoorbeeld een draadje zijn achter de tanden of bijv. een uitneembare (nacht)beugel. Deze beugel moet ook gedragen worden anders zullen de tanden en kiezen bijna onherroepelijk (gedeeltelijk) verschuiven.

Het is zeer moeilijk na te gaan (en zeer zeker van onze positie) of de tanden en kiezen naar tevredenheid stonden op het moment dat de beugel verwijderd werd. Daarom kunnen we in dit specifieke geval moeilijk een antwoord op uw vraag geven.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-11-28 10:50 ]

admiraal
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 11/19/2002 - 01:00
door admiraal vr, 11/29/2002 - 10:29

Bezint eer ge begint .Orthodontie is een een specialisme. Na de tandartsopleiding die eerst 6 en nu 5 jaar duurt een vierjarige fulltime opleiding. Er zijn ook cursussen voor tandartsen, serieuze en minder serieuze, altijd minder dan 4 jaar dagopleiding en als orthodontist ben je VERPLICHT uitsluiten orthodontie te bedrijven. Een en ander maakt niets uit inzake de voorlichting over de verwachtingen die een patient aan het begin van een behandeling mag hebben. Een beugeltandarts of een specialist dienen U terdege te infromren over de mogelijkheden, de verwachtingen, de complicaties en de nazorg. Orthodontie is beweging van tanden en kiezen, beinvloeden dan wel handig gebruik maken van groei. Het lichaam blijft in beweging gezondheid is niet statisch, er is "recidive".Dat heeft vele oorzaken. Als U terdege bentingelicht over de mogelijke "terugloop" en wat dara tegen te doen van "plaatje" tot levenslang vastzetten met staaldraad aan achterkant, dan bent U het samen eens geworden. Ga eens praten en wordt het weer samen eens. Ja, indien de voorinformatie aantoonbaar tekort is geschoten, dan heeft de behandelaar wat uit te leggen, echter "recidive",terugloop is niet vaoor 100% uit te sluiten. Haren worden grijs, gladde huidjes rimpelen en buikjes zakken uit. Doet geen dokter wat aan op lange termijn.

verstandskiesje
Offline
Laatst gezien: 4 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 02/08/2003 - 01:00
door verstandskiesje zo, 02/09/2003 - 23:53

Hoi amilas,

Ik heb ook nooit een retainer of draadje achter mijn tanden gehad. Ik weet eigenlijk pas sinds enkele jaren (ben al 11 jaar van de beugel af) dat dat gebruikelijk is.

Aan het begin van de behandeling had ik een overbeet waar 3 kindervingers tussenpasten. En een spleet tussen mijn voortanden waar ik twee ijscostokjes tussen kon klemmen.

Ik was, toen mijn tanden na de behandeling begonnen met schuiven, als de dood dat mijn tanden ook maar een beetje in de oude positie terug zouden keren.

In het begin ging het hard, na een tijdje wat minder hard en nu is het schuiven redelijk gestopt.

Je ziet het verschil (net na de behandeling en nu) wel. Net na de behandeling stonden mijn tanden ietsje naar achteren gekanteld. Alle tanden stonden recht en tegen elkaar aan.

Nu is tand nr 12 een ietsie pietsie (je moet echt goed kijken) gedraaid en staan mijn tanden een ietsie pietsie, niks overdrevens naar voren. Ik heb een kleine overbeet, (ca 2,5 mm), tegen praktisch niets net na de behandeling.

In het begin vond ik dit heel erg. Maar als ik nu in de spiegel kijk en foto's net na de behandeling zie, ben ik eigenlijk meer dan tevreden.

Mijn tanden staan nu echt meganatuurlijk. Niet zo'n overdreven 'kijk ik heb een beugel gehad bekkie'.

Natuurlijk is het niet leuk, wanneer de tandarts nu beweert dat jij heb gezegd dat de beugel eruit moest. Dat klopt natuurlijk niet.

Ik wil je alleen een beetje geruststellen door mijn ervaring te vertellen. Je tanden schuiven in het begin het snelst en bij mij werd het eigenlijk toch wel heel mooi.