bericht verwijderd

Author:
ducktrend
Posted:
wo, 11/05/2003 - 14:12
bericht verwijderd
Lieneke

Natuurlijk kan je jouw tandarts vragen of hij het zonder cof kan doen. Sommigen tandartsen doen het ook zonder, maar misschien lukt het hem dat niet. Maar vragen kan altijd, toch?

Dat de patienten tegenwoordig zo plat moeten heeft inderdaad met ergonomie te maken. Als elke patient niet zo plat wil liggen dan belast de behandelaar zijn rug enorm. Meestal worden oudere mensen of mensen met hoge bloeddruk of die zelf rugpijn hebben of zwanger zijn niet zo plat gelegd. Door aan te geven dat je het benauwd krijgt, zou de tandarts er toch rekening mee kunnen houden. Maar ik snap zijng gedachtengang wel: iedereen wil liever wat rechterop liggen...daar kunnen we natuurlijk niet aan beginnen.
do, 11/06/2003 - 12:57 Permalink
natascha31

Als je dit gewoon rustig bespreekt met je TA zal je best wat anders mogen liggen, als dat de behandeling niet belemmert. Wat betreft de cofferdam, die is eigenlijk wel nodig bij een wkb. Het is belangrijk dat het te behandelen gebied droog blijft en tevens is het voor je eigen veiligheid ivm de vijltjes die gebruikt worden. Het is niet de bedoeling dat ze in je keel terecht komen! Probeer je tijdens de behandeling te concentreren op je neusademhaling. Zo voel je minder van wat er in je mond aanwezig is.

succes!
do, 11/06/2003 - 21:11 Permalink
admiraal

het gebruik van rubberdam is geen moderniteit maar tientallen jaren bekend. Voordeel:bij wortelkanaalbehandelingen een absolutevoorwaarde voor aseptisch werken,dwz geen speeksel bacterien en andere storingen.
Bij witte vullingen waarbij het niet lukt om het werkterrein goed droog te krijgen: een prima oplossing. Op universiteiten onderwezen methode. Kortom:TOP.
Als u er niettegen kunt, moet u dat zeggen en dan neemt u ook de verantwoordelijkheid voor bacteriele besmetting van het wortelkanaal en mindere kwaliteit als wattenrollen niet zorgen voor goed droog werkterrein. Vraag het eens op een universiteit.Rubberdam is een mogelijkheid om het beter te doen, maar is niet altijd een noodzaak behalve met wortelkanaalbehandelingen.
vr, 11/21/2003 - 21:54 Permalink
Janneke2

Hoi Ducktrend,
nog even iets over dat liggen.
Ik ben zelf een zenuwpees bij de tandarts, dus ik kan me een aantal zaken levendig voorstellen.
Ik vind het zelf heerlijk om te liggen, maar wat ik oprecht niet snap aan de reactie van die TA ('dan krijgen wij pijn in onze rug') is, dat ik eigelijk altijd in stoelen lig, die in hoogte verstelbaar zijn. Dus lig ik heerlijk plat en anderhalve meter boven de vloer, kan hij er makkelijk bij.
Dat geldt toch ook voor als jij niet zo plat wilt liggen???
Als hij in je bovenkaak moet zijn, is het iets lastiger, dat klopt - en moet je met je hoofd achterover. Misschien helpt het je om te bedenken, dat dat de houding is, waarin je maximaal lucht binnen krijgt. (Dat keer je ook bij EHBO voor mond - op - mond beademing.)
En waar ik mijzelf tijdens die rubberen flapjes altijd aan herinner is dit.
Ik ben gek op paarden en een hoop andere dieren, en eigelijk alleen de mens kan ook door zijn mond ademen. (Ons strottehoofd is 'gezakt' en we gingen praten.) Dus iedere keer als ik iets naars voel denk ik dat ik een paard ben en door mijn neus moet ademen. (En dat ik hard weg wil galoperen, maar ook heel moedig ben, en mezelf als mens naast het bange paard beloon) en dat helpt een beetje.
Weten dat je in die situatie altijd door je neus kunt ademen helpt mij ook. (Dat spreek ik dus ook altijd af: blijf alsjeblieft bij mijn neus uit de buurt.)
En ademen naar de buik en bedenken dat hoe ontspannener je bent, hoe minder pijn je voelt, helpt ook. (Het ongekeerde is helaas ookwaar, maar moet je niet als richtsnoer nemen....)
Veel groeten,
Janneke
di, 12/16/2003 - 10:23 Permalink