beoordeling juistheid Rekening tandheelkundige behandeling&c

Author:
Machteld01
Posted:
do, 10/16/2008 - 18:45
Beste forumleden,
Hopelijk kan 1 van u mij adviseren of de rekening van de mondzorgassistent reeël is. Aanleiding van mijn vraag is dat ik bij een nieuwe praktijk zit en de rekening beduidend hoger is dan bij mijn vorige MH (50 euro per bezoek) namelijk 140 euro: de factuur is als volgt opgebouwd.
3 x t22
1 x x21
1 x c11
1 x x21 (was nog nooit een foto van mijn gebit gemaakt dus deze laatste kostenpost lijkt mij logisch).

Ik heb navraag gedaan bij de mondzorgassistent (werkzaam bij tandartspraktijk) die gaf aan dat er meer werk (ongeveer half uur) is omdat mijn vorige MH tandsteen niet goed heeft verwijderd en dit kost meer tijd, zij is verplicht code t22 te hanteren. Feitelijk zou ik zelfs per tand moeten betalen en zo'n 300 euro kwijt zijn ipv 3 x t22 a rasion 60: ik ben dus gematst met deze rekening. Mijn vraag is, klopt de opbouw vd factuur? Zo nee wat zijn
Lieneke

Mondzorgassistent...en dat is? Geen mondhygienist waarschijnlijk!

T22 mag enkel berekend worden als er voorafgaand een T12 of T11 (een parostatus: een uitgebreide tandvleesmeting) is gedaan. Normaal gesproken krijg je voorafgaand aan dit soortgelijke behandelingen een begroting.
Voor een half uur tandsteen verwijderen dient gewoon de code m59 (uitgebreid tandsteen verwijderen) te worden gedeclareerd.
do, 10/16/2008 - 19:03 Permalink
Machteld01

Bedankt voor de snelle reactie. Kunt u mij adviseren hoe ik dit nogmaals kan aankaarten bij de tandartspraktijk? De MH was nl niet bereid de rekening aan te passen, ik kreeg te horen dat ze dit moet doen vd tandarts en ik al wordt gematst. Is er een wettelijke bepaling waarnaar ik kan refereren? Daarnaast vraag ik me af of de code c11 juist is (de mh gaf aan dat dit 1 x in de 2 jr ook op de rekening komt).
do, 10/16/2008 - 19:08 Permalink
Lieneke

Tegenwoordig doen er een hoop mh's ook controles. De bachelors zijn hiervoor opgeleid. Ik mag het ook doen, maar ik vind dat maar onhandig: De tandarts moet opdracht geven dus het is handiger als hij ook de controles doet. Bovendien weet ik niet wanneer er kroon- en brugwerk e.d. geindiceerd zijn.

Er zijn ook T-codes voor tandartsen en (helaas) worden er ook T-codes gebruikt door paro-prev.assistenten. Er kan dan op de rekening komen te staan dat betreffende behandeling is gedaan door een mh.... :smt012
vr, 10/17/2008 - 17:21 Permalink
vV

De c11 staat voor een controle. Die mag ook berekend worden.
MAG NIET. dit is diagnostiek en daar is zij niet voor opgeleid! (srry Lieneke). dat het wel gedaan word betekent niet dat het klopt. Bij een praktijk die het juist geregeld heeft komt de tandarts in dat halve uur zelf even langs voor dat deel van het werk. Overigens staat die X21 2x in de lijst?? Overigens waarom is er geen BW set gemaakt? op een OP kan je geen juiste cariesdiagnose doen namelijk.

Feitelijk zou ik zelfs per tand moeten betalen en zo'n 300 euro kwijt zijn ipv 3 x t22 a rasion 60:
Als er een stauts gemaakt is gaat dit verhaal alleen op voor de tanden en keizen met een pocket van 5mm of meer. lijkt mij stug. Hoe luidde de DPSI score? (niet gedaan denk ik...) Oftewel: zooitje...(gevalletje PNO, zoekfunctie gebruiken..)
za, 10/18/2008 - 09:56 Permalink