Belachelijk hoog of toch normaal?

Author:
robbert1983
Posted:
do, 06/02/2011 - 14:09
Afgelopen week ben ik bij de tandarts last geweest, met de vraag om 2 kiezen te repareren.
Na wat verdoofd te hebben vroeg de tandarts of hij een andere tand ook even zou meenemen als ik daar nu toch zat.
Hierbij ingestemd en verder is alles prima gelopen.
De gebits reiniging die er ondertussen (tijdens het wachten tot de verdoving ingewerkt was) plaats vond werd uiteindelijk half afgerond en was daarna geen "tijd" meer voor.
De reiniging is uit eindelijk half gebeurd (alleen de linker kant van mijn gebit)


Nu kwam ik dus in eerste instantie voor 2 kiezen die ik aangegeven had, met met mijn toezeggen een 3e erbij.

Na vandaag de rekening te hebben ontvangen viel toch mijn kaak op de vloer, totale kosten: 400.86 euro.

Dit zijn allemaal combinaties van V11/V12 en V20/V21. Op elementen 21.22.23.36.35.34.33. Daarbij komen nog 2 verdovingen, 1 M59 (reiniging) en een foto

Wat ik mij nu afvraag, zou ik restauraties kunnen hebben gehad zonder deze door te hebben of dat het is gevraagd door de tandarts of hij deze uit kan voeren, ik heb vrij specifiek van te voren aangegeven dat mijn budget om mijn tanden te laten restaureren gelimiteerd is (er moet nog een flink tal meer gedaan worden).
Spiegeltje

Voorop staat dat als u de tandarts toestemming heeft gegeven voor drie restauraties de tandarts niet de vrijheid heeft op eigen houtje meer tanden en kiezen te behandelen. Of daar nu wel of geen rekening voor wordt gepresenteerd. Het is in strijd met de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en kan - bij een klacht - zeker leiden tot een sanctie waar de tandarts niet blij mee zal zijn. De toestemming kan overigens wel impliciet zijn gegeven, dat wil zeggen dat u duidelijk is gemaakt dat een aantal extra elementen, naast de drie andere, ook behandeld moeten worden en dat u deze behandeling stilzwijgend bent ondergaan. Dat moet u wel altijd in de gaten houden. Dit zou echter, afgaande op uw lezing van het verhaal, enigszins merkwaardig zijn omdat de tandarts het had over 'een andere tand' even meenemen. Dan denk je niet aan vier extra restauraties.

Als de gebitsreiniging - door tijdsgebrek - half is afgerond hebt u uiteraard recht op een vervolgafspraak waarbij de andere helft, zonder extra kosten, wordt gedaan. M59 betreft een uitgebreide reiniging. De tandarts is daar toch wel 20 minuten, en vaak langer, mee bezig. Voor standaard en kleinere behandelingen bestaan lagere tarieven.

Dat u niets gemerkt heeft van de overige restauraties lijkt mij sterk. Goed zit het mijns inziens in ieder geval niet: teveel behandeld zonder uw toestemming (zo lijkt het), of behandelingen gedeclareerd die niet dan wel onvolledig (M59) zijn uitgevoerd.

Ik zou zeker het gesprek aangaan met uw tandarts en opheldering vragen alvorens verdere behandelingen te ondergaan, want zo kan mijns inziens geen sprake zijn van een goede vertrouwensrelatie. U kunt ook verzoeken dat de tandarts, zeker als het gaat om de hogere bedragen zoals hier, vooraf aan de behandeling duidelijkheid geeft over de kosten.
vr, 06/03/2011 - 11:02 Permalink