behandeling en betaling parodontoloog

Author:
kokkie
Posted:
zo, 11/06/2005 - 19:25
Is het gebruikelijk dat ,als je door je tandarts doorverwezen bent naar een paradontoloog(voor 1 kies), deze je totale gebit gaat bekijken en beoordelen om vervolgens je een begroting te geven voor het vervolgtraject t.w alle elementen schoonmaken door mondhygieniste?
Aangezien er meer elementen op de begroting stonden dan ik in mijn mond had (dus ook niet schoongemaakt konden worden) meldde de paradontoloog mij dat zij uitgingen van een uurtarief (men dacht 3 uur nodig te hebben) en dat dit betaald moest worden( door mij).
Wanneer men op de rekening het werkelijke aantal elementen dat ik in mijn mond heb zou noteren , zouden zij een andere code hanteren per element( duurder en verzekeringstechnisch minder goed) Immers, het totaalbedrag moest zoveel mogelijk kloppend worden met het uurtarief.
Het kon , volgens hem ook niet zo zijn dat alleen de aangetaste elementen behandeld worden-alles of niets!
Wie kan mij hier iets meer over vertellen of heeft hier ook ervaring mee?
Lieneke

Het is normaal dat er eerst een uitgebreid onderzoek wordt gedaan door de parodontoloog.

Het klopt dat alle elementen altijd behandeld worden. Alleen de een meer als de ander. Officieel moet je het aantal speciaal behandelde elementen keer T22 (declaratiecode) declareren. Vaak wordt er toch een standaard bedrag per uur afgesproken binnen de praktijk. Want stel dat er maar 1 element een diepe pocket heeft dan mag er maar 1 keer T22 gedeclareerd worden, terwijl je wel het hele gebit hebt schoongemaakt....dan komt de tandarts totaal niet uit de kosten.
Wat ze dan precies met die andere code bedoelen, dat snap ik niet helemaal. Weet u toevallig over welke code's ze het hebben? Misschien een T56?
zo, 11/06/2005 - 21:45 Permalink
vV

ehhh de tandarts heeft voor problemen met 1 kies doorgestuurd. het hangt van de aard en tekst van de verwijzing af waarvoor u bent doorgestuurd of het verhaal van de parodontoloog geheel opgaat. Overigens is het wel van belang te weten hoe de rest ervoor staat, dit om te weten of wat de tandarts vraagt wel zinvol is als de rest niet gedaan wordt.

Als men denkt met het gehele gebit 3 uur kwijt te zijn ben ik wel benieuwd wat er dan precies speelt, terwijl uw gebit blijkbaar niet geheel compleet meer is? Op het moment zijn de tarieven parodontologie en het behandelprotocol erg duidelijk , en is het denk ik met de tariefstelling niet nodig van dit protocol af te wijken (wat deze parodontoloog wel doet!) declareren van reinigen van niet bestaande elementen is eh.... niet netjes?
ma, 11/07/2005 - 07:16 Permalink
kokkie

Mijn paradontoloog kon mij niet zo 1-2-3 vertellen welke "duurdere" code gehanteerd zou worden wanneer hij op de begroting het werkelijk te behandelen aantal elementen zou zetten(19 i.p.v. 24, incl.een 4-delige brug ).Het totaalbedrag zou ong. overeenkomen met de begroting die ik al had.Naast de 24 elementen werd er ook 6x A10 berekend en een uitgebreid nazorg consult! Ik ben niet veel gewend maar het woord "zakkenvullen" ligt op het puntje van mijn tong. Ligt dit aan mij?
ma, 11/07/2005 - 18:59 Permalink
Lieneke

Dus 24 keer T22??? Dat vind ik ook wel erg overdreven. De A10 is redelijk. En dan ook nog een keer een T56? Dat hoort bij die 3 keer komen? Tjonge..daar klopt iets niet.
ma, 11/07/2005 - 21:47 Permalink
kokkie

Er wordt een T55 berekend i.p.v.T56(wat is het verschil?)..Tijdens mijn telefonische contact met de paradontoloog vertelde hij mij dat de prijs naar beneden ging wanneer men minder tijd nodig zou hebben als gepland dus de tijd die nodig is om 24 elementen schoon te maken. Ik had al 4x 1 uur "afgesproken" om te behandelen. Dit toch maar even afgezegd- heb geen vertrouwen in deze mijnheer. Misschien onterecht, ik weet het niet maar ga op zoek naar iemand anders.
di, 11/08/2005 - 13:23 Permalink
carabelli

Het verschil is om precies te zijn 31,60 euro en het feit dat het consult nazorg niet door de mondhygienist gedaan wordt maar door de tandarts.

T55=Uitgebreid consult parodontale nazorg tandarts eur. 126,00
di, 11/08/2005 - 13:38 Permalink
vV

nazorg consulten worden uitgevoerd na afsluiten van de echte behandeling. protocol: eerst status maken (metingen), dan behandeling (te berekenen per element met een echte pocket, tandsteen verwijderen bij de andere elementen zonder pocket mag niet berekend worden), na een paar maanden opnieuw meten (status maken dus), en bespreken van het resultaat van de behandelingen. Pas dan wordt de nazorgfrequentie bepaald al dan niet tandarts (anders door MH) . pas bij deze nazorgbehandelingen wordt o.a. T55 berekend, niet al bij de initiele behandeling.


Wellicht staat dit al op de begroting, maar wordt het inderdaad pas later uitgevoerd. Zelf maak ik meestal een begroting bestaande uit alles wat bij de initiele behandeling hoort, een aparte met de nameting en mogelijk nazorg traject. Zo is het voor de patient ook duidelijk dat het verschillende fasen in het behandeltraject zijn.
di, 11/08/2005 - 13:46 Permalink
kokkie

Zoasls vv. het verteld is het mij duidelijk en logisch .wanneer je andere dingen op je begroting zet, dan wat je gaat doen zonder dit te melden aan de patient wekt alleen maar argwaan.
Bij de bespreking die volgde na het maken van de pocketstatus vertelde hij mij wel over een paar elementen met een pocketr van 4 maar er waren ook elementen bij die alleen bij aanraking een kleine bloeding gaven. Het is mij dan ook niet bekend of er elementen bij zitten die alleen wat tandsteen hebben. Kan ik daar zelf achter komen? Moet een 4-delige brug ook behandeld worden(daar was op 1 plek een kleine bloeding).
di, 11/08/2005 - 19:07 Permalink
de digitale tandarts

Bij een parodontologische behandeling is het bijna altijd zo dat de gehele mond behandeld wordt, dus ook de pijlers van de brug.

Tandsteen zit vaak op meer plekken dan je zou denken, maar voor de zekerheid is het verstandig om elke uithoek van je tandvlees goed te laten reinigen, waarna je zelf door een goede mondhygiëne (en/of verandering van leefgewoontes) moet zorgen dat er geen nieuwe invasie van bacterien optreedt.

Met vriendelijke groet.
di, 11/08/2005 - 20:04 Permalink