Andere tandarts, maar wat nu....?

Author:
Omega
Posted:
di, 03/03/2009 - 14:27
Als eerste post val ik direct met de deur in huis, ik kijk regelmatig op het forum hier maar nu dan eindelijk ook zelf maar eens geregistreerd.

Ik ben zelf een jongeman van 30 die nogal angstig is voor de tandarts, althans, vaak... De ene keer kan ik zo 2 kiezen laten trekken en de andere keren ga ik met knikkende knieën tandsteen laten weghalen. Hoe dan ook, ik heb altijd wat.

Nu is het zo, ik ben nu 3/4 jaar geleden weggegaan bij mn oude tandarts waar ik zo'n 5 jaar heb gezeten. Ik had besloten om maar naar de tandarts van mijn vrouw te gaan aangezien ik merkte dat m'n oude tandarts en ik niet geheel door een deur konden, hij was altijd negatief en vaak over dingen waar ikzelf (naar eigen zeggen) niets aan kon doen. Bij uitschrijving kreeg ik een pak papier thuisgestuurd met een x-tal (oude) foto's.

Nu wilde ik vandaag (dat was voor mij best een moedige stap :roll:) een afspraak maken bij mn "nieuwe" tandarts, die van mn vrouw dus. En pakte ik de stapel informatie van mn oude erbij. Tot mijn grote verbazing stond er vanalles in de papieren, van mijn "angstigheid" (en dan in een uitermate negatieve bewoording) tot weigeringen van het e.e.a. zoals bijvoorbeeld kronen die ik niet wilde. Wat me opviel, vanaf het beginstadium tot de laatste keren dat ik er was geweest staat er niet veel anders dan negativiteit in. Echter is dit slechts enkele keren (1?) echt ter sprake geweest bij de tandarts zélf waar ik bij was. Dat was een wkb die in 2 stappen uitgevoerd werd, waar de 2e stap langer duurde (ik had een fase dat ik het even niet aankon die stress erbij) en dus later door de desbetreffende tandarts in orde is gemaakt.

Wellicht voel je hem al aankomen, ik heb de "nieuwe" tandarts gebeld zonet en vroeg of ik een afspraak kon maken, de aardige mevrouw vond het prima, echter op het laatst vroeg ze of ik de gegevens van mn oude tandarts kon meenemen/laten doorsturen. En dat is dus ook meteen het probleem. Ik wíl die gegevens niet eens doorgeven, ik schaam me echt best voor wat erin staat, helemaal omdat het niet correct is. Yup, ik kan soms "bang" zijn ervoor maar dat mag niet een reden zijn dat er zoveel onzin in staat wat het in mijn ogen bijna onmogelijk maakt om dit te tonen....

Is er iemand die ook zoiets heeft meegemaakt of weet wat hier de beste oplossing voor is? Ik wil graag verder maar vind dit een rare situatie... Overigens heeft een famillielid die nog bij mn oude tandarts zit soortgelijke problemen ondervonden met hem en wordt ook vaak erg negatief aangesproken, denk dat die patientgegevens er ook ongeveer zo uit zullen zien.....
Omega

Hallo Maja,

Echt bedankt voor je reactie, ik zit op dit moment een beetje in dubio... zal ik de boel oppakken en gewoon mn oude tandarts vragen of hij de gegevens naar de "nieuwe" wil sturen, of (en dat is natuurlijk niet het slimste) wachten en nogmaals de nieuwe tandarts bellen en zeggen dat ik de gegevens liever niet "aanlever".... Ik vind het "verhaal" in mn gegevens echt heel eenzijdig, komt echt over alsof ik een rare snuiter ben... Nu ben ik dat ook alleen niet qua gebit :lol:

Een ding staat vast, ik moet wel wat gaan doen, heb al een tijdje dat er een deel van mn vulling uit ligt...
di, 03/03/2009 - 15:08 Permalink
vV

geen van beiden, gewoon eerlijk over zijn. meenemen bij eerste bezoek. En geef duidelijk aan dat er zaken in staan die niet correct zijn. En om het helemaal sluitend te krijgen (en misschien even zaken van u af te schrijven) : schrijf de oude tandarts aan met de mededeling dat u zich niet kunt vinden in de zaken die hij als werkaantekening genoteerd heeft over uw gedrag en andere zaken.
Maar wees er naar de nieuwe tandarts gewoon eerlijk over. Als u zaken gaat verzwjgen die later misschien alsnog boven komen zijn uw tandarts en u uiteindelijk ook niet blij.
di, 03/03/2009 - 15:49 Permalink
Omega

Bedankt voor de reacties, ik heb nu een beetje in mn hoofd hoe zoiets kan lopen. In iedergeval ga ik opnieuw contact opnemen en met mn papierhandel naar de nieuwe tandarts. Met een beetje text en uitleg weet ik zeker dat ik ook mijn kant van het verhaal kwijt kan!

Misschien zeggen de aantekeningen meer over de oude tandarts dan over jou...
En dat was precies wat ik ook dacht :lol:
di, 03/03/2009 - 16:58 Permalink
Spiegeltje

Ik zou ook open kaart spelen en de gegevens van de oude tandarts gewoon overleggen. Als u het met bepaalde zaken niet eens bent kunt u dat natuurlijk aangeven. Ik denk dat uw nieuwe tandarts gewoon zijn eigen oordeel gaat vormen op basis van u als persoon, en zich niet laat leiden door de ideeen van een andere tandarts, En als u het dossier gewoon doorgeeft is dat het meest bevorderlijk voor een goede behandelrelatie. U geeft daarmee i.i.g. aan dat u niets te verbergen heeft.

N.B. Als u de gegevens toch per se niet wilt door laten sturen is dat m.i ook geen groot probleem. Kan zijn dat de nieuwe tandarts wat meer foto's zal willen maken. De tandarts kan zelf ook wel zien wat er aan het gebit is gebeurd en wat de staat van het gebit is.

Normaliter verhuist het dossier gewoon mee.
do, 03/05/2009 - 00:39 Permalink