Al 7 jaar een vaste beugel

Author:
Nathanblabla
Posted:
za, 01/15/2005 - 15:03
hallo,

Ik ben Nathan en 18 jaar oud, zover ik weet heb ik al sinds mijn 11de een plaatjesbeugel. Dit omdat mijn ouders mij lange tijd hebben voorgelogen en lange tijd het ziekenfonds niet hebben betaald zodat ik zij op mijn naam een schuld hebben opgebouwd van rond de 600 euro die ik niet kan afbetalen. Mijn orthondontist wil mij nietmeer behandelen omdat er nog een grote schuld staat en er is natuurlijk weinig zekerheid dat er betaald word vanuit mijn ouders kant. Omdat ik zon lange tijd niet bij de orthondontist ben geweest is mijn beugel ook helemaal kapot.. (veel bracets eraf, draadjes afgebroken, enzovoorts), daarom zijn mijn tanden ookweer een stuk uit elkaar komen te staan. Ik ben al naar een andere orthondontist geweest om te vragen of die mij mischien niet kon behandelen waarna ik het zelf zou betalen, maar ik werd bij de balie al verteld dat er een regel was dat ik niet behandelt mocht worden omdat ik al bij een andere ortho zit.
Het is te natuurlijk te begrijpen dat ik geen meer beugel wil hebben.... dat kunt u natuurlijk begrijp.. ik ben nu namelijk 18 en ben echt de enige die met een beugel loopt.. Het zorgt ervoor dat ik onzeker ben en gewoon niet lekker in mijn vel zit. Daarnaast word ik er ook vaak mee geconfronteert en doen mensen alsof het mijn schuld is. Soms doet het ook pijn omdat er veel los aan zit en heb ik het gevoel dat mijn tanden worden beschadigt.
Mijn vraag aan jullie is of mijn tandarts de bevoegtheid heeft om mijn beugel er compleet uit te halen, ik heb geen intresse om me ermee voor te zetten want ik ben bang dat ik weer erdoor in de schulden kom. Weten jullie mischien andere oplossingen ik ben namelijk ten einde raad. Ook vroeg ik me af of mijn ortho zomaar gewillig is hem er direct uit te halen zodra er betaald is. Zo niet word ik echt gek ik moet er vanaf en heb echt problemen met het onder ogen zien van mijn ortho omdat ik word aangekeken op de fouten van mijn ouders..
Ik hoop dat ik een geruststellend antwoord kan krijgen
met vriendelijke groet,
Nathan
Joycie

Ik leef met je mee hoor door de schuld van je ouders zit je in deze situatie en ik hoop echt dat je iemand vind die je beugel er uit kan halen kun je niet informeren bij een ortho hoeveel het kost om jouw beugel er uit te halen en dat je dan contant betaald ?? Ik vind gewoon dat jij niet voor de schulden van je ouders op hoeft te draaien en dat ze je daar niet op mogen aankijken ook al was het voor jou Jij was nog minderjarig Als jij nu schulden maakt draaien jouw ouders er ook niet voor op omdat je volwassen bent .Ik hoop echt voor jouw dat er een oplossing komt .
za, 01/15/2005 - 17:24 Permalink
dj

Dat is heel vervelend!

Ik weet eea niet helemaal zeker dus reken er niet al te vast op maar ik geef aan wat ik zo over denk.

Alles wat er voor je zestiende is gebeurd is normaal gesproken voor rekening van je ouders. Tussen je 16e en je 18e dacht ik ook. Als jij gewoon met je ouders was meeverzekerd tot je 18e en dit onder de dekking viel maar je ouders hebben geen premie betaald is de rekening ook voor hen. Dat dat " op jouw naam" is gebeurd maakt niet uit.

Ik denk dat het volgende slim is
- een specificatie op van de openstaande rekeningen opvragen, kun je gewoon aan de balie afhalen desnoods
- uitzoeken wat er door je ouders betaald had moeten worden. Als je daar onvoldoende zeker van bent kun je bv naar "sociaal raadslieden" gaan, die zijn gratis en geven advies over dit soort dingen. Sommigen daarvan zijn goed en kunnen behoorlijk ondersteund zijn.

Volgens mij gaan die kosten niet op jou over. Jij hebt dus geen schuld aan de ortho. Er is dan ook geen goede reden om behandeling te weigeren. Ik denk dat dat dus niet mag. Het lijkt me onredelijk, onzorgvuldig, onrechtmatig en ook onprofessioneel.
De ortho heeft met het weigeren van de behandeling de "behandelovereenskomst opgezegd", en ik denk onterecht.

Wel is het zo dat het vervolg van de rekeningen anders ligt, die moeten in principe natuurlijk betaald worden, en als je nu 18 bent denk ik dat die in principe gewoon naar jou gaan. Nu komen er allerlei vragen naar boven: Hoe ben je nu verzekerd, wat is je inkomen. Je woonsituatie is ook relevant voor een aantal zaken.

Als het zo is dat je wel vertrouwen hebt in de ortho zou ik proberen daar toch weer onder behandeling te komen. Dat kan door de situatie telefonisch nog een keer kort uit te leggen, waarbij je kunt zeggen dat volgens jou de ortho de behandelovereenkost heeft opgezegd zonder goede reden. De schuld aan de ortho is van je ouders en niet van jou. Je kunt dat ook schriftelijk doen.

Als de ortho er niet aan wil dan kun je natuurlijk naar de klachtenprocedure grijpen enzo, in een poging dit te veranderen.
Waarschijnlijk heb je er meer aan naar een andere ortho te stappen. Het argument dat je er al één hebt is, als die je niet wilt behandelen, onjuist. Dan heb je gewoon géén ortho en mag iemand anders je gewoon aannemen.

Wat echt belangrijk is is, dat je voordat je (tandheelkundig) wat doet weet wat de verschillende mogelijkheden zijn:
- de beugel eruit halen, wat dat kost, wat er dan met je gebit gebeurt
- misschien toch op een of andere manier behadneling bij een ortho voortzetten. Wie weet is dat toch een goed idee..
Overigens hoort een ortho er voor te zorgen dat je hierover voldoende geinformeerd bent.

Hoe dat dan financieel op te lossen is weer een ander punt. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden om te overwegen, eea hangt van je inkomen af.
- Het kan zijn dat een verzekering over zijn hart stijkt en toch (iets) uitbetaalt.
- In jouw geval vermoed ik dat er wel ortho's zijn die een betalingsregeling willen treffen voor nieuwe behandeling.
- Wellicht dat de bijzondere bijstand enig soelaas zou kunnen bieden.

Eerst iemand vinden die je kan infomeren over de medische mogelijkheden. Dus: vertrouwde je je oude ortho, hadden jullie op zich een goede relatie? Wil je daar nog mee verder?
Je tandarts zou je wellicht ook info kunnen geven. Of die een beugel zelf weg kan/wil halen weet ik niet.

Ik hoop dat het wat goed komt.
zo, 01/16/2005 - 11:59 Permalink
joek

Weet je dat zeker, Moon. Volgens mij ben je volwassen op je 18e.
Dus vanaf die datum heb je je eigen verantwoordelijkheid.
Verder vind ik het erg vervelend voor je en hoop dat er een oplossing gevonden kan worden.
Groetjes,
Joke
do, 01/20/2005 - 15:23 Permalink
Ricky

Dit is een juridisch complex verhaal. Maar één ding is duidelijk: Als de behandelingsovereenkomst, al dan niet terecht, eenzijdig door de orthodontist is opgezegd, is hij wel verplicht zijn (voormalige) patient voor verdere onnodige schade (aan gebit) te vrijwaren!
Ik denk daarom dat hij verplicht is om de beugel te verwijderen of een collega (gewone tandarts kan ook!) te vragen dit te doen.

Succes, Rick :-?
za, 01/22/2005 - 17:24 Permalink
Moon

Weet je dat zeker, Moon. Volgens mij ben je volwassen op je 18e.
Dus vanaf die datum heb je je eigen verantwoordelijkheid.


Je bent wel volwassen, maar je ouders zijn tot je 21e financieel verantwoordelijk voor je! Dus als je schulden maakt voor je 21 kunnen ze je ouders aansprakelijk stellen!
za, 01/22/2005 - 18:09 Permalink
vV

Ik denk dat je het beste contact kan opnemen met een bureau rechtshulp hiervoor! De basis van je probleem is namelijk bijna geheel juridisch van aard.

Mijn eigen gevoel hierover:
De staande schuld is het probleem van je ouders, deze schuld is namelijk gemaakt toen jij nog geen 18 was.

De rest van het probleem, namelijk de beugel die er nog uit gehaald moet worden is denk ik zogenaamde gevolgschade hiervan, en hen dus ook aan te rekenen.

Alle andere schulden die je hierbuitom maakt, die hier dus niets mee te maken hebben, zijn bij mijn weten wel gewoon eigen verantwoordelijkheid, omdat zij gemaakt worden nadat je 18 geworden bent, en dus "de leeftijd des onderscheids" hebt bereikt.

De leeftijd van 21 voor financiele verantwoordelijkheid is namelijk volgens mij in ieder geval niet alles dekkend om het zo maar te zeggen. Slechts een jurist kan hier meer over zeggen.

Overigens zijn wij erg benieuwd naar de mening van de jurist, want dit kan best wel gevolgen hebben voor de behandelovereenkomsten!
ma, 01/24/2005 - 14:06 Permalink