Afgebroken kroon door het eten van maanzaad?

Author:
Berk
Posted:
do, 06/19/2008 - 10:36
Van mijn kroon, gezet in sept. 2007, is vorige maand een stuk afgebroken. Mijn tandarts wil mij doen geloven dat het kan komen door het eten van brood met maanzaad. Volgens hem was er ook al een barst te zien op een ernaast liggende kroon.. Ook door maanzaad volgens hem. Ik eet geen harde noten, maar dat ik ook al geen maanzaad brood kan eten, gaat me te ver. Ik kan pas in augustus terugkomen voor de vervanging van de kroon. Wordt weer een bezoek van anderhalf uur en nog een bezoek van een half uur.
Nu vraag ik me af of mijn tandarts zijn eigen behandelkosten in rekening mag brengen. Ik ga ervan uit dat de nieuwe kroon niet betaald hoeft te worden....maar ik vind het ook niet redelijk om zijn tijd te betalen. Ik kreeg in september 2007 al een fikse rekening.
Misschien gaat die andere (redelijk nieuwe) kroon (waar volgens hem al een barst in zit) ook wel stuk binnen 1 of 2 jaar. Hij vertelde mij dat het echt goede kronen zijn, maar maanzaadjes kunnen barsten veroorzaken. Graag hoor ik hoe dit zit?
vV

hangt bervan af wat de oorzaak is.. ik denk eerder aan knarsen/klemmen dan aan maanzaad.... Procera geeft in ieder geval 5 jaar garantie op breuk , maar daar zit dan geen vergoeding in voor de tijd van de tandarts. Ik denk eigenlijk dat het, om conflict achteraf te voorkomen, wel helder moet zijn wie wat gaat betalen, tenminste volgens de tandarts, en dat het heel erg duidleijk is wat de oorzaak is. Al is het alleen maar om herhaling te voorkomen. Is er namelijk sprake van knarsen gaan de neiuwe kronen binnenkort ook weer kapot...
do, 06/19/2008 - 12:17 Permalink
Spiegeltje

Als de tandarts de oorzaak ziet in maanzaad, en dat schijnt zo te zijn, dan moet ie gewoon over de brug komen want de argeloze patient heeft geen enkele reden om aan te nemen dat een kroon daar niet tegen zou kunnen. De tandarts had dan op zijn minst voor de behandeling moeten waarschuwen dat (dit type) kroon niet bestand is tegen het eten van maanzaad(brood) :D . Hetgeen natuurlijk vrij belachelijk zou zijn ... .

Hoe ver de garantie strekt van Procera is verder iets waar je als patient niets mee te maken hebt omdat de patient geen zaken doet met Procera maar uitsluitend met de tandarts. Die moet zorgen voor goede spullen.

Het uiteraard van belang vóór de behandeling duidelijkheid te krijgen dat de tandarts de behandeling geheel op zijn kosten overdoet, uiteraard met maanzaadbestendige kronen :D
do, 06/19/2008 - 12:32 Permalink
vV

Hoe ver de garantie strekt van Procera is verder iets waar je als patient niets mee te maken hebt
nu ja, verschillen wij daar van mening..
Je zal er maar 1 in de mond hebben die kapot gaat..

Maar goed, de tandarts moet zorgen voor goede spullen ja.. echter is er in d etandheelkunde nog steeds sprake van een inspanningsverplichting, tenzij anders overeengekomen.
En wat het maanzaad betreft:
dan is breuk probleem tandarts, want daar moet het tegen kunnen.
Is het iets anders zou het wel eens probleem patient kunnen zijn, tenzij het iets is waar de tandarts redelijkerwijs van op de hoogte had kunnen of moeten zijn, en de patient is niet gewezen op de risico`s die er dan aan verbonden zijn.
do, 06/19/2008 - 13:03 Permalink
Berk

Dank voor de reacties.
Ik kan het wel vantevoren met de tandarts bespreken of de kosten geheel voor hem zijn, maar wat als hij zegt dat ik alsnog zijn behandelingstijd moet betalen en dat ik anders maar een andere tandarts moet zoeken? Ik weet niet in hoeverre de (Amsterdamse) tandartsen elkaar steunen.
Mijn tandarts vroeg of ik maanzaadbrood eet. Ik zei dus ja. Toen vertelde hij me dat de kroon echt heel hard is (met uitleg van een testrapport) maar toch kan breken als ik met kracht een maanzaadje loop te kauwen. Tja, ik moet toch mijn brood normaal kunnen kauwen.
do, 06/19/2008 - 13:41 Permalink
Spiegeltje

Ik kan het wel vantevoren met de tandarts bespreken of de kosten geheel voor hem zijn, maar wat als hij zegt dat ik alsnog zijn behandelingstijd moet betalen en dat ik anders maar een andere tandarts moet zoeken?


Ik ken de tandarts niet natuurlijk, maar als je met de goede argumenten komt (zie de antwoorden op je vraag) en de kwestie rustig bespreekt is de kans toch aanwezig dat je er wel uitkomt. De tandarts wil ook niet graag zijn patienten op deze manier kwijtraken. Zo niet, dan heb je de basis voor een conflict. Als je dat doorzet zul je waarschijnlijk wel naar een andere tandarts uit moeten zien. Ik denk niet dat tandartsen elkaar zullen dekken in een grote stad als Amsterdam, je kunt gewoon een andere zoeken.

Als de tandarts verder goed bevalt kun je het er natuurlijk ook bij laten zitten en 'je verlies nemen'. Hangt een beetje van je instelling af of je daar het type voor bent :D.
do, 06/19/2008 - 13:52 Permalink
Spiegeltje

Hoe ver de garantie strekt van Procera is verder iets waar je als patient niets mee te maken hebt
nu ja, verschillen wij daar van mening..
Je zal er maar 1 in de mond hebben die kapot gaat..


Als de kroon binnen korte tijd al stuk gaat door een materiaal- of constructiefout heeft de patient toch echt recht op herstel, garantie of geen garantie van Procera.

Misschien dat een eventuele discussie met de tandarts wat soepeler verloopt als ie weet dat hij de techniekkosten ook weer zonder gezeur kan declareren (volgens mij hebben de meeste tandartsen wel zo'n afspraak met het lab) maar dat zou eigenlijk niet mogen uitmaken.
do, 06/19/2008 - 14:12 Permalink
robinson

Procera

Samenvatting
Procera® is een zeer sterk, volledig keramisch restauratiemateriaal dat translucentie en metaalvrije esthetiek combineert met een grotere buigsterkte, biocompatibiliteit en een zeer nauwkeurige pasvorm.

Zeer sterke, volledig keramische restauraties

Zeer sterke, volledig keramische CAD/CAM-restauraties met behulp van Procera AllCeram
Procera AllCeram biedt u een volledig keramische restauratie die de vitale, translucente esthetiek van een volledig keramische restauratie combineert met de sterkte en duurzaamheid van een opbaklegering.

Sinds 1989 zijn er wereldwijd al meer dan 2.000.000 werkstukken afgeleverd, in 99% van de gevallen met succes. Door de esthetiek van volledig keramiek, de grote sterkte en de conventionele cementeringstechniek van Procera is dit product bij ons bekroond als exclusieve oplossing voor zeer sterke, volledig keramische en cementeerbare restauraties.

Procera AllCeram-restauraties verenigen twee verschillende technieken in zich – een zeer sterke keramische kern van gesinterd aluminiumoxide, gemaakt met CAD/CAM, wordt gecombineerd met een translucent veneerporselein. De kernstructuren van aluminiumoxide worden gemaakt met behulp van CAD/CAM-technologie, voor een nauwkeurige randafwerking, en zijn verkrijgbaar in twee dikten: 0,4 mm voor anteriorelementen en 0,6 mm voor anteriorelementen, posteriorelementen en brugwerk.

Het gepatenteerde sinteringsproces van Procera waarborgt de grote sterkte (687 MPa – het dubbele van andere volledig keramische materialen) van iedere kap en geeft het materiaal bovendien een semi-translucente kleur. Deze translucentie vormt voor het veneerporselein een natuurlijke, warm aandoende, dentinekleurige basis, met een natuurlijke kleurintegratie zonder opaciteit. Een speciaal veneerporselein met een precies op Procera afgestemde thermische uitzettingscoëfficiënt geeft de uiteindelijke restauratie de natuurlijke, levendige uitstraling waardoor de restauratie van Procera vrijwel niet te onderscheiden is van de natuurlijke elementen.

Procera AllCeram kan overal in de mond worden gebruikt voor enkelvoudige kronen.





Indicaties en voordelen van het materiaal

Enkelvoudige elementen voor het anterior-/posteriorgebied

Een volledig keramische oplossing als grotere sterkte noodzakelijk is

Een volledig keramische oplossing indien conventionele cementering gewenst is. De restauratie kan op de conventionele manier worden gecementeerd of met bonding agent op het element worden vastgezet

Een uitstekende oplossing voor het cementeren of voor implantaatabutments

Contra-indicaties

Niet gebruiken voor enkelvoudige elementen als er weinig reductie mogelijk is

Moeilijk te gebruiken in zeer hoogwaardige ("Hollywood White") gevallen, gezien de opaciteit van het kernmateriaal

Niet gebruiken bij meerdere aaneengesloten pontics

Bruxisme en/of parodontale problemen

Gekantelde molaren

Tijdelijke cementering

Cementering/bonding
Doordat Procera een hoge buigsterkte heeft, kan het conventioneel worden gecementeerd met een conventioneel cement of ionomeercement naar keuze. Indien nodig kan Procera ook met bonding agent op het element worden aangebracht.



Voorbereiding
1,0 – 1,5 mm omslijpen, gemiddelde chamfer;
1,5 – 2,0 mm incisale reductie



Het juiste materiaal kiezen voor anteriorrestauraties
De tandheelkunde maakt nog altijd een ‘esthetische revolutie’ door, gezien de ongekende keuze aan restauratiematerialen om uw patiënten nog beter van dienst te kunnen zijn. Deze veelvoud aan informatie geeft u de unieke mogelijkheid om vanuit het standpunt van esthetiek, functionaliteit en preventie optimale verzorging te bieden. De overvloed kan echter ook leiden tot verwarring, doordat u moet kiezen welke optie nu werkelijk de beste is voor uw patiënten.

"Factors Affecting Restoration Selection"
By Dr. John C Cranham

Kies het materiaal dat voor uw patiënt
het meest geschikt is
Misschien is niets zo verwarrend als bij een ontelbare hoeveelheid esthetische materialen het juiste materiaal eruit te pikken voor een bepaalde situatie. We zijn geneigd om aan één of twee materialen gewend te raken en onze patiënten in wezen aan te passen aan het materiaal. Maar dat is niet de beste manier om tandheelkunde te bedrijven.

Weten welke opties u heeft
Het is veel verstandiger om tijd te besteden aan het bestuderen van de voordelen van veel verschillende materialen, zodat u altijd het juiste materiaal kunt kiezen om aan de behoeften van individuele patiënten tegemoet te kunnen komen. Het doel van deze materiaalkeuzewijzer is, u van de noodzakelijke informatie te voorzien en de juiste keuze te laten maken voor een goed behandelplan voor uw patiënten.

Materiaalselectiecriteria
Er zijn op zijn minst zes factoren bepalend voor het kiezen van een restauratiemateriaal. We belichten elk van deze factoren in het kort.

Esthetisch risico
Over het algemeen is bij een glimlachend, jeugdig persoon in rust ongeveer 1,0 à 3,0 mm van de maxillaire incisale structuur van een element te zien. Vanuit dit standpunt bezien is het verstandig om bij mensen met hoge esthetische eisen en veel zichtbaar gebit (meer dan 7 mm hypermobiliteit van de lip tijdens het glimlachen) een materiaal te kiezen dat zo cosmetisch mogelijk werkt.1 Indien de patiënt minder belang hecht aan esthetiek en wanneer het gebit minder zichtbaar is, is het verstandiger om uit te kijken naar een materiaal met een grotere duurzaamheid, zelfs als dat een klein compromis op het gebied van de esthetiek betekent.

Een andere afweging is of de onderliggende kleur van het anteriorelement onzichtbaar moet worden of door de restauratie heen moet kunnen schijnen. Er moet in die gevallen een materiaal worden gebruikt dat voldoende opaciteit heeft om de lelijke onderliggende kleur te verbergen of, in het andere geval, een materiaal dat transparant genoeg is om de natuurlijke kleur door te laten schijnen.


Occlusaal risico
Wanneer u het werkstuk van een patiënt voorbereidt, moet u goed letten op eventuele intra-articulaire tekenen of symptomen van het temporomandibulair gewricht, occlusaal-musculaire stoornissen, pijn of vermoeidheid van de kauwspieren (spanningshoofdpijn), afgesleten elementen, verschoven elementen en elementen die bewegen zonder dat er sprake is van afbraak van het parodontium. Op deze punten moet goed worden gelet in verband met patiënten die mogelijk hoge occlusale risico's lopen.2 Esthetische restauraties kunnen weliswaar nog altijd een optie zijn, maar er moet extra aandacht worden besteed aan een occlusaal schema dat een stomatognatisch stelsel toelaat dat zo harmonieus mogelijk werkt en waarbij de restauratie zo min mogelijk wordt belast.


Hoeveelheid overgebleven glazuur
Een van de beste argumenten om gebitsweefsel te sparen tijdens een adhesieve ingreep is het behouden van een zo groot mogelijke hoeveelheid natuurlijk glazuur, aangezien glazuur een veel variabelere kristalachtige structuur heeft dan dentine. Uit recent onderzoek naar porseleinen veneers gedurende de afgelopen tien jaar blijkt dat van de restauraties die niet slaagden (4%) zes van de zeven zich slechts gedeeltelijk aan het dentine had gehecht.3 Terwijl de succespercentages bij porseleinen veneers uitstekend zijn, wijzen ze ook op het belang van het behoud van zoveel mogelijk glazuur.


Kwantiteit en kwaliteit van het
overgebleven dentine

Uit recent onderzoek is ook gebleken hoe bonding bij sclerotisch en carieus dentine de hechtsterkte kan beïnvloeden.4,5 Hoewel het lastig is om in de mond een goede voorspelling te doen van het bondingsucces, is toch gebleken dat de hechtsterkte ook afhangt van het soort dentine dat aanwezig is. Globaal gesproken kan de kwaliteit van het dentine worden nagegaan door bij een traditioneel gecementeerde restauratie te zoeken naar plekjes verkleurd dentine die niet gevoelig zijn voor water, een luchtstroom of preparatie zonder verdoving. Als dit soort plekjes aanwezig zijn, is mogelijk het netwerk van vochtige collageenvezels in het dentine sterk van structuur veranderd, waardoor de noodzakelijke optimale hechtsterkte is afgenomen.


100% isolatie zien te behouden
Als tijdens een adhesieve ingreep geen 100% isolatie mogelijk is, ligt een mislukking op de loer.6 Bij diepe subgingivale restauraties, bij patiënten die als gevolg van klachten van het temporomandibulaire gewricht hun mond slechts gedeeltelijk kunnen openen of bij gebieden die niet kunnen worden geïsoleerd is sprake van klinische situaties die vragen om traditioneel gecementeerde restauraties.


Behoefte aan maximale conservering
van het element
Over het algemeen wordt aangeraden om slechts zoveel van het element weg te halen als voor maximale esthetiek, de noodzakelijke retentie en resistentievorm noodzakelijk is en het overige weefsel van het element te behouden.

Lang verhaal,maar je ziet dat er nogal wat eisen gesteld worden.
Als er op een andere kroon al breuklijnen te zien zijn is Procera niet geïndiceerd.(occlusaal risico!)
do, 06/19/2008 - 17:21 Permalink
vV

precies, als er al procera is toegepast, is er wellicht sprake van een verkeerde indicatie. Maar... we weten niet of procera is toegepast.. was van mijn kant slechts een voorbeeld.

Als de kroon binnen korte tijd al stuk gaat door een materiaal- of constructiefout
daar ben ik het helemaal mee eens. blijft vervelend voor zowel patient als ook de tandarts daarmee geconfronteerd te worden. Nog afgezien van het feit dat het toch (en wellicht hen helemaal niet verwijtbaar) de relatie tandarts-patient onder druk kan zetten.

Ik denk dat we even af moeten wachten, voor verder te speculeren en TS op een lijn te zetten die misschien helemaal niet aan de orde is, wat de reactie en visie van de tandarts is mbt kostenafhandeling.
do, 06/19/2008 - 17:35 Permalink
Spiegeltje

Je krijgt geen certificaat van echtheid mee :D . Je kunt de tandarts natuurlijk altijd vragen naar de herkomst van de kroon of wat de tandarts er voor heeft betaald (rekening). Hij mag namelijk niet meer doorberekenen dan hetgeen ie er zelf voor heeft betaald. Veel kronen worden nog helemaal door de "ambachtelijke" tandtechnieker gemaakt (het lab om de hoek). Dat geldt niet voor een aantal typen keramische kronen waarvan de basis in een gespecialiseerd lab wordt gemaakt met speciale apparatuur.
vr, 06/20/2008 - 10:53 Permalink