advies van tandarts

Author:
Zenzen
Posted:
di, 06/19/2007 - 18:45
Korte vraag: Is een tandarts beroepsgewijs verplicht advies te geven wanneer hij of zij ziet dat er in het gebit plaatsen zijn die extra risico lopen op caries?
IkkeLinnie

Hoi annn.
Nou, daar ga ik eigenlijk wel vanuit.
Maar ik heb even voor je gegoogeld, waaruit de werkzaamheden van een tandarts bestaan.
En heb het volgende voor je gevonden op de site van o.a. NMT en Gobnet:
Tandarts
Als tandarts onderzoek en behandel je gebitten. Je werkzaamheden zijn gericht op het voorkomen en behandelen van ziekten en afwijkingen aan het mond- en kauwstelsel. Ook zorg je ervoor dat patiënten advies en uitleg krijgen over mondverzorging.
En volgens mij valt het daaronder.

En dit (ong hetzelfde als bovenstaand) vond ik bij gezondheidsplein.nl:
Bij hoe herken je een goede tandarts stond:
Voorlichting
Een goede tandarts concentreert zich niet alleen op herstelwerkzaamheden, maar besteedt ook aandacht aan voorlichting. Hij geeft uitgebreide informatie over wat iemand aan gebitsverzorging kan doen ter voorkoming van cariës en parodontitis, zodat de patiënt zijn of haar eigen gebit zo lang mogelijk kan behouden en zich veel bezoeken aan de tandarts kan besparen. Goede tandartsen worden het niet moe om ook volwassen patiënten goede poetstechnieken bij te brengen of te wijzen op het gebruik van tandfloss of interdentale borsteltjes (borsteltjes voor de tussenruimten tussen tanden en kiezen).

Maar ik kan best begrijpen dat als de tandarts al bij verschillende controles heeft verteld hoe je je gebit goed moet schoonhouden, bv met poetsinstructies(zoals hierboven in dit stukje), of waar je op moet letten met flossen, stoken. Hij/zij dit niet blijft doen, zolang de patiënt/cliënt dit toch steeds niet oppikt en uitvoert. Maar weet niet wat daar de 'regels' voor/over zijn.

Groetjes Linnie!
wo, 06/20/2007 - 00:25 Permalink