Advies gevraagd a.u.b. Kies getrokken & complicaties...

Author:
AE
Posted:
ma, 12/11/2006 - 00:18
Hallo,

Hoop dat iemand een beetje goede raad heeft.

Loop anderhalf jaar bij huidige tandarts. Enkele dagen geleden voor een controle geweest. Gebit is eerst gereinigd. Vraag is of er klachten zijn of pijn is. Geen pijn, wel is er een buitenwand van een kies afgebroken. Vulling en binnenwand van de kies nog aanwezig. Bij dezelfde kies is ca. 1 jaar geleden een vulling vervangen. Eerder is aan dezelfde kies ook een wortelkanaal behandeling gedaan en de nodige vulling. Tandarts zegt te willen kijken wat er nog aan de kies te redden valt, omdat het een belangrijke kies is voor en eventuele brug. Helaas is de achterliggende kies 10 jaar geleden al getrokken. Hij begint met de boor. Assistente moet de telefoon opnemen en tandarts heeft zowel boor als "zuigapparaat" (voor gebrek aan een beter woord in handen) en gaat van start. Voor mijn gevoel zet hij meteen erg veel kracht en gelijk voel ik een pijnscheut door mijn kaak. Ik heb het gevoel dat de boor dwars door mijn kaak heen gaat. Extreem maar dan ook extreem pijnlijk! Het vele bloed laat mij kokhalzen en de pijn is eigenlijk niet te dragen. "Heeft u zo een pijn mevrouw?" vraagt arts. "Nou behoorlijk, en het straalt door naar mijn kaak en hals." Antwoord ik. "Nou mevrouw, als u zo een pijn heeft, dan moet de kies eruit. Hij is waarschijnlijk toch al dood". Zegt arts. Ik schrik héél erg, want weet inmiddels dat het een belangrijke kies is. Terwijl ik vraag of het nu écht moet heeft de tandarts zich al omgedraaid om de verdovingsspuit te pakken. Met spuit in hand zegt hij de de kies er echt uit moet. Ik vraag weer of er echt geen alternatief is waarop hij stellig "nee" zegt en vraagt of ik a.u.b. mijn mond open doe voor de spuit, want dat zou helpen tegen de pijn. Met tranen in m'n ogen besef ik dat hij heel vastberaden is de kies te trekken en hij komt gelijk met een tweede spuit. Assistente is inmiddels weer erbij en hij gaat van start met een tang. 45 minuten later en na veel boren, trekken, duwen en een boel "potverdorie" en mompelen geeft hij het op. "De wortels van een dode kies zitten vaak vastgegroeid in het kaakbot. Ik krijg ze er niet uit." "Jeetje," zegt de assistente "eventjes naar de tandarts voor controle, dat valt niet mee!" Ik vraag hoe het nu verder gaat, want de wortel zit er nog in. "Nou die gaat er of vanzelf uit, of het groeit gewoon dicht". Er volgen een aantal adviezen, o.a. over eventuele implantaten of een plaatje. Het laatste rade hij echter af. Om een kroon voor een brug over de voorliggende tand te plaatsen zou zonde zijn, want deze tand is nog puntgaaf. Hij doet er een gaasje op en de assistente raad mij aan om heel rustig op te staan. Ik vertrek met boze blikken van de vele wachtenden in de wachtkamer.
Na het eten, en ik heb zelf een soepje genomen is de verdoving uitgewerkt en krijg ik pijn. Ik besluit mijn mond te gaan spoelen en kijk in voor het eerst in de spiegel naar de kies. Tot mijn afschuw zie ik niet alleen het verwachte gat van de kies, maar ook een Verticale opening/wond van kies/gat naar kaak en nog een horizontale opening/wond van ca 1,5 centimeter eronder. Een soort omgekeerde T. Ik kijk volgens mij zo op het kaakbot. Mijn partner schrikt ook enorm van wat hij ziet. Hij moet de volgende middag namelijk naar dezelfde tandarts voor controle.

Voor de pijn; iboprufen genomen, en dat helpt aardig goed. De volgende ochtend probeer ik de praktijk te bereiken, maar zij zijn pas na 13.00 te bereiken. Mijn man zijn afspraak was om 13.10. Hij sprak de arts dus als eerst, en de assistente vroeg gelijk hoe het met mij ging. Mijn partner laat weten dat ik pijn heb. Hij legde ook uit dat wij beide zijn geschrokken van de "gaten" in mijn mond. Volgens arts was het nodig om de kaak open te maken om bij de wortels te komen omdat hij deze er niet uit kreeg. Hij gaf het advies hem te bellen als het nodig was en als ik veel pijn had.

Ik denk hier heel anders over. Voor mijn gevoel is de arts in eerste instantie bij het boren uitgeschoten, en is dat de oorzaak van de wonden en de pijn.

Ik dacht hem het voordeel van de twijfel te geven en de "plek" even met rust te laten om te kunnen genezen. Bovendien was ik er nog niet helemaal klaar voor om weer bij hem in de stoel te gaan zitten. Vandaag was de pijn echter zo erg dat ik naar de dienstdoende tandarts ben geweest. Ik heb mijn situatie uitgelegd en DDArts heeft er goed naar gekeken. Er is ook meteen een röntgen foto gemaakt. In het kort: Eigen tandarts heeft nog nooit een röntgen foto gemaakt. Volgens DDArts had hij dan duidelijk gezien dat het trekken van de kies nooit was gelukt. Ingewikkelde ingreep door de aard/groei van mijn wortels. Hier was een kaakchirurg en op zijn minst de nodige planning op zijn plaats geweest. Eigen tandarts was er ook van bewust dat ik over enkele dagen voor 6 weken naar het buitenland ga. Een dergelijke opening had wellicht ook gehecht moeten worden. Ik had in eerste instantie géén pijn, dus een controle afspraak was niet bepaald de juiste tijd om een kies te gaan trekken. Volgens de DDArts moet ik met spoed een verwijsbrief voor de kaakchirurg zien te krijgen. Ten eerste om de wortel eruit te laten halen. Ten tweede: Het bot is door de ingreep dusdanig dun/klein geworden dat het verkeerd gaat aangroeien. Hierdoor is de kans zeer klein tot nihil dat ik ooit een implantaat op die plek kan laten plaatsen. Verder had hij het over een bodtransplantatie om het aan te vullen??
Ik wil dit graag zo goed mogelijk oplossen, en mijn gebit voorzover mogelijk laten herstellen. Ik heb beslist geen zin in torenhoge kosten als gevolg van deze ingreep. Voor de reis naar het buitenland (naar mijn geëmigreerde ouders, grootouders van mijn kinderen) hebben wij als familie een jaar lang moeten sparen, en willen de lang geplande reis ook niet afzeggen/annuleren. De vragen/kwesties waar ik mee zit zijn: Vergoeding? Mijn verzekering betaald maar een deel van de kosten. Ik heb kosten moeten maken voor de noodarts. Ik zal wellicht de kosten (deels)? voor de kaakchirurg moeten betalen. Is het raadzaam om contact op te nemen met mijn verzekering voor advies? Wat zijn de kansen dat ik binnen 1 week bij de kaakchirurg terecht kan? Ik wil niet weer in de stoel bij de eigen tandarts. Hoe breng ik dit verhaal bij eigen arts? Moet ik noemen dat ik weet dat hij is uitgeschoten met de boor? Hij geeft immers een geheel andere uitleg voor de oorzaak.

Lang verhaal, maar ik waardeer alle adviezen enorm!

Alvast bedankt.
Groeten,
AE
AE

Even ter info: Inmiddels vanmorgen contact gehad met praktijk eigen TA. Hebben hoogstwaarschijnlijk overleg gehad met dienstdoende TA. Ik kan gelukkig al heel erg snel bij de kaakchirurg terecht.
ma, 12/11/2006 - 11:59 Permalink
mecánico para …

Het verhaal heeft natuurlijk twee kanten. Ik heb in mijn hele bestaan 2 kiezen er niet zelf uitgekregen en andere tandartsen sturen vrijwel elke extractie door. Als je pech hebt met een vastgegroeide kies aan het bot dan kan je dat NIET zien op de foto. Dat merk je pas als je tegen aantikt. Dat geluid is wezenlijk anders dan een niet vastgegroeide kies.
Gelukkig kan je snel bij de kaakchirutg terecht, dus het zal wel goed gaan komen.
Achteraf zal je wel meer kans hebben op zwelling dus leg de ijklontjes maar vast klaar.

succes

Overigens 1, wat ik wel lief vind is dat de assistente AcheJeetje zegt.

Overigens 2, die boze blikken uit de wachtkamer.......valt best mee. zullen meer angstige blikken zijn geweest gelardeerd met een hoog gehalte aan medeleven.

:smt006
ma, 12/11/2006 - 12:46 Permalink
AE

Bedankt "repair for bicycles" voor jouw reactie :smt002
Volkomen mee eens dat elk verhaal 2 kanten heeft. Het is en blijft ook "mensenwerk." Als ik de arts als mens behandel en alle begrip heb voor menselijke fouten, hoop ik ook als mens behandeld te worden.
De vraag waar ik echter mee blijf zitten is of het allemaal wel nodig was geweest. Ook dit is discutabel en of subjectief. Ik kan me ook voorstellen dat men dan meer inzicht in het dossier zou moeten hebben.
Als de kies in kwestie echt last had gegeven had ik me ook in zijn beslissing kunnen vinden. Even los gezien van het naar mijn idee, uitschieten met de boor. (Hoewel het tikken tegen een tand dan wel iets lastiger wordt). Was het niet beter geweest om alles in goed (en rustig) overleg te doen? Waarom ging het van "laten we eens kijken wat we nog met deze kies kunnen doen" naar "hij moet eruit want is waarschijnlijk toch al dood". En dit onmiddellijk na het boren, de pijn en bloed?
Er zijn NOOIT röntgen foto's gemaakt van mijn gebit in zijn praktijk. Ik ben zeker geen expert, maar had een röntgen foto hier iets meer duidelijkheid over kunnen geven? Als ik zie hoe snel de noodarts een foto op zijn PC had dan was het toch een kleine moeite geweest in dit geval? Ik denk echter dat de kies en/of omgeving op dat moment al dusdanig beschadigd was dat er nog maar een oplossing was in zijn optiek. Wat betreft de wortels: Noodarts noemde dat mijn wortels er anders uitzagen dan de meeste. Hij wees een dikke ronding en knik aan, ook zichtbaar bij de andere kiezen/tanden en gaf aan dat hij in een dergelijk geval een Kaakchirurg had geraadpleegd. Dit is volgens mij genetisch, mijn vader heeft hier ook last van.
Verder vind ik dat de arts mij op z'n minst had mogen inlichten over de ingreep. Al zou hij waarschijnlijk nooit toegeven dat hij is uitgeschoten met de boor. Maar zelfs dan had ik wellicht begrip op kunnen brengen en respect hebben voor zijn eerlijkheid. Mensenwerk?? Hij heeft mij weggestuurd met een gaasje erop. Volgens noodarts was een hechting niet geheel overbodig/onverstandig geweest. Hij heeft ter plekken niets gezegd over het moeten openmaken van de kaak. Hierdoor schrik je enorm als patiënt bij het zien van de "wond". Geen advies over of pijnstillende middelen of wat ik verder misschien had kunnen verwachten. Zeer weinig informatie en op zijn minst gezegd weinig overleg of communicatie.
Ik zit nu zonder kies, met behoorlijke pijn, kosten en een ingreep bij de kaakchirurg als gevolg. Dit terwijl ik over enkele dagen een lange reis moet maken met twee kleine kinderen.
(Om nog niet denken aan het traject erna wat betreft implantaten etc).

Nogmaals, had dit niet net iets anders kunnen gaan?

Ik ben trouwens ook heel blij dat ik zo snel bij de kaakchirurg terecht kan. Beetje dubbel ergens want ik heb een vrees voor naalden en Kaakchirurgie! Schijnt trouwens dat een zakje met bevroren erwten ook heel goed helpt!

En ja, een lieve assistente. Hield ook mijn arm steeds vast.

:D Moet wel lachen nu over jouw zinnetje over de Patiënten. Denk dat je daar weleens helemaal gelijk hebt!

Groeten,
AE
ma, 12/11/2006 - 16:28 Permalink
fleetstone

Lijkt wel of de ta al meteen, door de hele kies heen, de kaak is ingeschoten? Aiai!
Kan ik mij trouwens moeilijk voorstellen. Was vermoedelijk lángs de kies heen. Ook aiai!

Quote: "Nou mevrouw, als u zo een pijn heeft, dan moet de kies eruit. Hij is waarschijnlijk toch al dood."
Mevrouw hád niet eens pijn aan de kies! Mevrouw had door handelwijze ta pijn aan de kaak, daar helpt kies trekken niet aan!

Quote: "... hij heel vastberaden is de kies te trekken en hij komt gelijk met een tweede spuit."
Hij had wel erg veel haast met opruimen van zijn misser.

Quote: "... 45 minuten later en na veel boren, trekken, duwen en een boel "potverdorie" en mompelen geeft hij het op. "De wortels van een dode kies zitten vaak vastgegroeid in het kaakbot. Ik krijg ze er niet uit."
Negeert zijn eigen kennis! Waarom begínt hij er überhaupt aan?

Quote: "... de "gaten" in mijn mond. Volgens arts was het nodig om de kaak open te maken om bij de wortels te komen omdat hij deze er niet uit kreeg. Ik denk hier heel anders over. Voor mijn gevoel is de arts in eerste instantie bij het boren uitgeschoten, en is dat de oorzaak van de wonden en de pijn."
Is er gebruikt gemaakt van een incisiemesje? Zoniet, dan was het toch echt de boor!

Quote: "Ik had in eerste instantie géén pijn, dus een controle afspraak was niet bepaald de juiste tijd om een kies te gaan trekken."
Dus binnen die 6 weken waarschijnlijk ook nog geen pijn! Conclusie? ...

Quote: "Is het raadzaam om contact op te nemen met mijn verzekering voor advies?"
Ik denk het wel. Kaakchirurgie valt trouwens onder de basisverzekering. Maar botreconstructie enkel voor een implantaat zou de verzekeraar wel eens kunnen zien als ‘luxe’ die je dan zelf mag gaan betalen als je niet aanvullend verzekerd bent. Praat daar dus maar niet over.

Quote: "Moet ik noemen dat ik weet dat hij is uitgeschoten met de boor?"
Jazeker!!! Er kan daardoor nl. botschade zijn ontstaan. En dat is onnodig letsel.
AE, ben benieuwd naar bevindingen van kaakchirurg, laat nog wat van je horen.
ma, 12/11/2006 - 17:14 Permalink
AE

Fleetstone bedankt voor jouw reactie!

Voor mijn gevoel op dat moment en gezien de "wond" klopt jouw 2e vermoeden volgens mij. Tandarts heeft de druk neerwaarts gezet en is richting buitenkant uitgeschoten. Er zit inmiddels (na een aantal dagen genezen) een gat van ca. 1/2 - 1/4 cm in de breedte vanaf bovenkant tandvlees tot aan onderin mijn mond richting binnenzijde wang. De horizontale wond en zeg maar de onderkant van de omgekeerde T zit behoorlijk diep onderaan in de "plooi" tussen kaak en wang. TA is nog voor verdoving alleen met een boor aan de slag geweest. Voor zover ik me kan herinneren, en ik moet eerlijk zeggen dat ik getracht heb om me zo goed mogelijk te ontspannen bij het trekken, is TA alleen maar met een tang en boor bezig geweest na verdoving.

Het was trouwens op St Klaas (middag) en dat zou ik die avond met kinderen en familie gaan vieren...Kon ook niet wachten. Dank u St klaasje...
:roll:
Ben uiteraard ook erg benieuwd naar de mening van de Kaakchirurg en ik ik laat zeker nog iets weten.

Groeten!
ma, 12/11/2006 - 20:07 Permalink
mecánico para …


Nogmaals, had dit niet net iets anders kunnen gaan?


Ik denk het wel en dit soort vervelends kennend (alleen van horen zeggen natuurlijk :smt004 ) , dit zijn de dingen waar je ook als tandarts nogweleens over nadenkt als je zwaar getafeld hebt. Dat is zeker.
Maar goed, daar schiet je als patient weer nix mee op.

Die truuk met de erwten die vindt ik wel wat. Meestal zeg ik, voedsel georienteerd als ik ben.........doe maar blokjes spinazie in een zakje. kan je lekke rkoelen en heb je ook meteen wat te eten wat door een rietje kan vanavond (medeleven is 1, humor is twee 2).
Met die erwten komt de koeling ook netjes aan te liggen.
Good Call AE!!

alleen hoe krijg je die in een semiaardige opmerking over eten door een riteje verwerkt. Kost me weer denkwerk
:smt006
ma, 12/11/2006 - 21:52 Permalink
Chris888

alleen hoe krijg je die in een semiaardige opmerking over eten door een riteje verwerkt. Kost me weer denkwerk


"wacht even: ik schrijf nog even een receptje uit"
en dan een recept voor erwtensoep meegeven.

mmm... hoeveel mensen vinden dat echt NIET leuk op zo'n moment??
ma, 12/11/2006 - 21:57 Permalink
mecánico para …

Ik ben niet gauw bang, maar ik denk dat ik dan het varkenspootje ga leveren.

maar ik ga ermee aan de slag. mijn homemade coldpacks met recept. da's echt COOL!!

chris888, goet plan!!
ma, 12/11/2006 - 22:04 Permalink
AE

Nou zeg je wat, het fruithapje van mijn zoon zag er ineens ook erg verleidelijk uit vanmiddag! Ben al 1 kilo afgevallen van het weinig kunnen eten. Erwten is een tip van mijn altijd gezellige moeder. Tijd geleden nog een verstandskies laten verwijderen. Leeft (en denkt) op afstand mee. Zegt dat de bubbels in een fles al koud staan als troost, kan ook door een rietje :smt002

Moeten wel blijven lachen alleen het doet zo'n pijn...
ma, 12/11/2006 - 22:30 Permalink