Aangeklaagde tandarts wil zijn foto's terug, mag dat?

Author:
Marry1972
Posted:
do, 07/01/2010 - 17:10
Mijn voormalige tandarts heeft een advocaat in de hand genomen om hem bij staan in mijn klacht tegen hem. Nu heeft hij niet bepaald zijn dossier goed op orde gehouden (zonder behandelplan). Intussen zijn de oorspronkelijke foto's in mijn bezit. Hij heeft geen digitaal systeem. Nu heeft hij gevraagd via de advocaat om de foto's te overleggen. Volgens mij ben ik dit niet verplicht. Hij heeft zelf zijn dossier niet goed onderhouden.

Hoe zit dit precies?
Spiegeltje

Hoe zit dit precies?
Is eigenlijk meer iets voor een juridisch forum. Ik denk dat het lastig is er een exact antwoord op te geven omdat de eigendomspositie rond medische dossiers niet glashelder is geregeld. In beginsel is de tandarts eigenaar maar niet in de gebruikelijke zion. Dit recht kent in dit geval namelijk ook beperkingen: zo moet op verzoek van de patient inzage worden gegeven in de gegevens of een afschrift worden verstrekt. De originelen hoeven echter niet te worden overgelegd. Nu dit kennelijk wel is gebeurd (was fout is want de tandarts heeft ook nog een bewaarplicht) vraag ik me af of de tandarts nog wel eigenaar is. Door de originelen aan u te leveren is wellicht ook het eigendom aan u overgedragen. En dan heeft hij zeker geen recht meer op deze foto's. Maar dit is meer gespeculeer dan dat ik het zeker weet.

Het is overigens altijd zo dat als u foto's als bewijsmiddel opvoert in een gerechtelijke procedure een kopie daarvan ook weer aan de tegenpartij beschikbaar wordt gesteld (eerlijk proces). Los van de theorie: als u geen zin heeft om die foto's terug te geven dan wacht u toch gewoon af wat er gebeurt? Ik vermoed niet zo veel.
do, 07/01/2010 - 18:55 Permalink
alpifresh

Ik adviseer je dringend om zelf een advocaat in de arm te nemen. Vergis je niet in het Nederlands Recht. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft, maar wie de Wet het beste kent. Ook als je 100% gelijk hebt, kun je zwaar verliezen omdat de andere partij een rottig regeltje opvoerde en je daar niet correct (volgens de wet) op hebt gereageert.

En advocaten zijn rotzakken. Niet persoonlijk, maar in hun werk gaan ze ervoor om de zaak voor hun cliënt te winnen, en ze gaan daarbij NIETS uit de weg. Intimidatie is Normaal in hun ogen. Vergis je daar niet in.
(Ik heb jaren gewerkt als juridisch secretaresse, en zelf 2 rechtzaken meegemaakt: eentje aangespannen, eentje moeten ondergaan. Hoe jonger de advocaat, hoe gretiger en grover hij is.)

Reageer absoluut niet zelf naar deze advocaat toe, één verkeerd woord van jou kan hem genoeg geven je leven behoorlijk zuur te maken. Zoek een advocaat op (afschuwelijk duur). Eventueel via het Juridisch Loket (goedkoper/gratis). Zelfs een jurist (een stuk goedkoper dan een advocaat) kan je zinvol helpen.

Wat betreft het verzoek om die foto's, als je het niet doet, kan het tegen je gebruikt worden: je werkte niet mee. En dan zul je heel goede redenen moeten hebben, waarom je hebt tegengewerkt, want zijn verzoek is niet onredelijk.
Maar ga ze niet zo maar opsturen. Schakel een advocaat in!!!
do, 07/01/2010 - 23:34 Permalink
BJN

Simpele manier om ouderwetse fotos te dupliceren:
opplakken op een raam of liever lichtbak
Fotocamera op macro-stand, iets inzoomen en digi foto maken.
Prima resultaat en de foto is goed te beoordelen.

Doe ik al jaren als patienten komen met een foto van andere tandarts. Die foto hang ik dan aan de patient in mijn systeem volledig digitale en de foto terug aan de patient / tandarts. Ook gemakkelijk om daarmee te overleggen via mail.
vr, 07/02/2010 - 16:35 Permalink
vV

is het een civiele procedure of een tuchtraadzaak, en dan via medische tuchtraad of via beroepsorganisatie? clou is dat een tuchtraad bij behandeling de foto`s ook wil hebben.... Ik zou zeggen werk lekker mee, waarom zou je niet, maar zorg dat je vooraf kopie hebt, idd digitaal is het makkelijkst, of suur hem niet de originelen maar de digitale kopie. Als er foto`s zoekraken komt dat degeen die ze kwijtraakt in de zaak in ieder geval niet ten goede.

En over advokaten: zelden een meegemaakt die echt vecht voor de klant..(mijn schoonmoeder was gerechtssecretaris, kan boeken schrijven over (wan) gedrag van advokaten jegens clienten....meestal bakken ze zoete broodjes om vooral maar te blijven schrijven. Je moet het treffen , zorg vooral dat je als je er 1 neemt alle afspraken zwart op wit te zetten, ook over verantwoording van uren, wie schrijft die blijft.
ma, 07/05/2010 - 20:53 Permalink
Marry1972

Ik ben onlangs bij mijn advocaat geweest, die stelde voor om niet mijn originele foto's uit handen te geven. Zijn advies is om de foto's (eventueel) te sturen naar zijn onafhankelijk Medisch Adviseur met het verzoek de foto's te retourneren voor de (Tucht-)Rechtzaak. Het Juridisch Loket stelde voor om de originelen te overleggen bij de Tuchtrechter, zodat hij ze daar kan inzien.

De foto's zijn ontzettend onduidelijk ook als je deze tegen het licht houdt en een kopie maken is zga onmogelijk.
vr, 07/23/2010 - 13:33 Permalink