800 euro voor een uur werk, ben ik nu een zeurpiet ?

Author:
ellie de ridder
Posted:
di, 03/08/2005 - 11:39
Met mijn tandarts had ik afgesproken dat hij een opknapbeurt aan mijn voortanden zou doen. Dit duurde een uur. Geen afspraken van tevoren over tarief gehoord of gevraagd. Hij zei me na afloop dat er 15 gaatjes zijn vernieuwd(in 5 tanden).
Ik kreeg een rekening van ruim 800 euro.Ik heb hem gebeld, hij zegt dat hij volgens de regels heeft gehandeld. Verder merkte hij op:
--wilt u dan dat ik u er een paar gratis geef?
--ik had er ook langer over kunnen doen.
--ik wil er eventueel 100 of 150 euro vanaf doen
--ik had me ook niet gerealiseerd dat het zoveel zou zijn, maar dat is nou eenmaal de landelijk afegsproken regeling, waar ik het ook niet mee eens ben, maar er is niets aan te doen,ik zou ook liever voor een uurtarief werken.
--als u het van te voren had geweten, had u het misschien niet gedaan
--zovaak heb ik niet zulke klanten

De rekening komt van een rekeningcentrum, die heb ik gezegd dat ik de helft wil betalen, en dit lijkt me goed betaald. Maar of dit wel goed komt ?

Vraag:
--heeft de tandarts gelijk ?
--wat als ik maar de helft wil betalen ?
--kan ik nog terug bij deze tandarts, hij zal me een zeurpiet vinden?
dj

Om precies te zeggen wie er gelijk heeft enzo is niet mogelijk. Met wat meer info valt er mischein meer over te zeggen. Wat staat er allemaal op de rekening dan?

Mijn mening is dat je als je in een uur een rekening van zo'n 800 euro voor elkaar krijgt (waar ik toch wel vraagtekens bij stel hoor in het geval van normale verrichtingen) je daar wel even expliciet bij stil mag staan.

Het argument van de tandarts dat hij aan de tarieven vastzit is onjuist, hij mag namelijk niet meer berekenen dan de vastgestelde tarieven, maar wel minder...
di, 03/08/2005 - 12:00 Permalink
ellie de ridder

Op de rekening van de tandart staan de 15 gaatjes keurig onder elkaar,dus:
--3 x 1vlaksvullingen comp -3 x 18,70 euro
--12 x 3vlaksvullingen comp- 12 x 39,70 euro
--en bij alles : etsen en onderlaag 15 x 18,70 euro
di, 03/08/2005 - 12:12 Permalink
Moon

tja.. als er werkelijk zoveel gaatjes zijn gevuld, staat de tandarts in zijn recht met de rekening en zal je alles moeten betalen.
Misschien kan je een betalingsregelingtreffen?
di, 03/08/2005 - 12:18 Permalink
dj

Dat comp zou composiet maar ook componeer kunnen betekenen. Composiet wordt het meeste gebruikt en daarvoor moet je ook etsen, of je voor componeer moet etsen weet ik niet.

Ik ben geen tandarts maar ik denk toch dat een composiet vulling per vier minuten, dan nog drievlaksvullingen ook, gewoon niet kan. Voor een drievlakscomposietvulling zit ik toch eerder aan 20 minuten te denken.

Denk je dat er inderdaad maar leifst 15 vullingen zijn geplaatst?
di, 03/08/2005 - 12:22 Permalink
ellie de ridder

betalingsregeling niet nodig,ik zou het wel kunnen betalen,het gaat mij om het principe.

Het was een hele klus,maar ik kan niet beoordelen of het 15 gaatjes waren. Ik zie wel allerlei codes, zoals 21,22,23,11,12,13.

okee, dit zijn dus 6 voortanden,maar hoeveel keer die gevuld zijn kan ik niet zien of voelen,maar dat zal wel okee zijn, ik ben tevreden over de behandeling.

Ik moest er om 9.00 uur zijn, en toen ik wegliep, stond de klok op 10.10 uur.

Ik heb gebeld met de opsteller van de rekening:het rekeningcentrum( de zogenaamde medical factory) zij zeggen dat comp : composiet betekent.
di, 03/08/2005 - 12:33 Permalink
vV

Tja... In de eerste plaats ben ik van mening dat men zonder een fatsoenlijke begroting op papier niet aan zo`n klus moet beginnen, en dit geldt voor beide kanten. Zeker gezien de hoogte van het bedrag had dit ongevraagd zelfs zijn eigen initiatief moeten zijn. Is ook handiger dan achteraf de discussie aan moeten gaan.

Het aantal en omvang van de omschreven vullingen redt je niet in een uur.. Snelheid van werken verschilt per persoon, interpretatie van wat je zelf nu eigenlijk gedaan hebt duidelijk ook.

Inderdaad zijn de tarieven maximum tarieven, er mag lager berekend worden, en dit lijkt daar een uitgelezen situatie voor..(en dan vind ik 150,= een beetje krap gecorrigeerd.) Uiteraard is het zo dat met de maximum tarieven, die ongewijzigd zijn t.o.v. de oorspronkelijke vaste tarieven, deze tarieven gebaseerd zijn op gemiddelden.
Theoretisch zou men dus met een veel eenvoudiger klus minder kunnen berekenen, echter met een veel lastiger klus kan men in de huidige situatie niet meer berekenen. Mensen met simpele problemen betalen nu dus mee voor de mensen met lastige, het is niet anders, klachten bij de regering graag.

e.e.a. hangt vind ik natuurlijk ook nog af van de geleverde kwaliteit.

Een tandarts als de Kloet, die gespecialiseerd is in dit soort zaken schrijft ook wat hogere rekeningen, maar levert daar dan ook een hoogstaand produkt voor, wat dan ook meer waard is dan het leggen van een witte vulling.
Om hier een duidelijk oordeel over te geven zal de nota vergeleken moeten worden met wat er in de mond zit. Dus: second opinion, en oordeel op schrift laten stellen.

Dus zou ik zeggen betaal de helft, en geef ook duidelijk aan richting administratiekantoor dat er een second opinion volgt, en afhankelijk van dat resultaat verder overleg. Bevestig dit schriftelijk ook richting tandarts, met tevens bevestiging van de door hem aangegeven opties. (alles wat zwart op wit staat maakt de discussie makkelijker, en voortkomt welles-nietes spelletjes. ) Maak tevens bezwaar dat er geen begroting is gemaakt in relatie tot de besteedde tijd en de hoogte van de nota.

een uurloon van 800,= is belachelijk, en haalt hij nu waarschijnlijk ook nooit meer. regio 200,= is leuk, voor speciale zaken als dit ???? 400-500??? moeilijk om een kaartje aan te hangen. Maar ook al vind ik mijzelf voor bepaalde zaken veel geld waard, vertel ik dat wel vooraf richting patient!
di, 03/08/2005 - 15:23 Permalink
ellie de ridder

:smt008


Tandarts heeft gebeld: de rekening wordt gehalveerd !!!

Allemaal hartelijk dank voor de reacties, het heeft geholpen !!!!


:oops: Door de reactie van de tandarts blijf ik wel het gevoel houden dat er nu door hem liefdadigheid is gepleegd naar mij, hij had zoiets nog nooit meegemaakt enz.enz.

Hij kondigde en raadde aan voortaan altijd eerst om een offerte te vragen in dergelijke kwesties (ik moet ook nog naar een paradontoloog),kortom :met deze patient moet je oppassen !

Hij ontkende niet dat hij mij een zeurpiet vindt,en ik blijf het dus toch vervelend vinden maar sluit de kwestie hierbij toch maar af.
wo, 03/09/2005 - 11:39 Permalink
dj

Mhjah... Er blijven wel vraagtekens over natuurlijk: waar sloeg die rekening helemaal op?

Kijk ook de kans dat je 12 drievlaksvullingen nodig hebt maar geen wkb's of kronen is denk ik zo bijna astronomisch klein, de kans dat dat (naar ik begrijp) allemaal in zes voortanden zit is nog kleiner en de kans dat dat in een uur gebeurt is nul komma nul.

Eerlijk gezegd lijkt het me een ernstige zaak, zelfs al krijgt de patient gelijk. Mijn persoonlijke mening is dat er misschien ook wel voldoende grond is 200 eerst maar eens euro te betalen en dan exact uit te gaan zoeken wat er is gebeurd (middels bezoek aan een flink onafhankelijke tandarts). De grond ligt erin dat de rekening volstrekt ongeloofwaardig is.

Een formele klacht indienen lijkt mij geen overspannen reaktie, maar daar moet je maar zin in hebben natuurlijk.
wo, 03/09/2005 - 12:29 Permalink
vV

de oorspronkelijke rekening was geen foutje, maar gewoon eens kijken hoever hij kan gaan. En de tandarts doet dit natuurlijk niet alleen bij u, maar waarschijnlijk bij alle patienten...

Persoonlijk zou ik geen enkele nota van deze tandarts meer gewoon accepteren. Hij heeft zelf de toon gezet voor een gezonde hoeveelheid wantrouwen..

Ik zou het inderdaad toch tot op de bodem uitzoeken, en hem ook duidelijk maken dat hoewel gehalveerd er natuurlijk wel wat aan de hand was. Het is gewoon een manier van denken....
wo, 03/09/2005 - 13:09 Permalink
Basset

Ik denk dat je best even de adviserend tandarts van je verzekeraar kontakteerd en hem vraagt na te gaan hoeveel vullingen er inderdaad op de betreffende tanden zitten. Dan zorgt hij wel voor de rest.
wo, 05/18/2005 - 22:13 Permalink