rekening

Author:
smit13
Posted:
ma, 11/25/2013 - 21:49
Mijn tandarts vertelde mij dat ik een inlay moest laten plaatsen. Moest rekenen op 750 euro (mondeling). Ik ging akkoord en na 2 sessies ontving ik een gespecificeerde rekening van 993 euro. Dat is wel iets meer dan 10 tot 15% meer. Ik heb begrepen dat die afwijking mag.
Op de rekening staat 2x V40 op dezelfde datum, R24 kroon (is dus een gouden inlay )237,56 euro en techniek-materiaalkosten van 414.14. Ik heb via Famed bezwaar gemaakt en na ruim 4 weken nog eens mijn bezwaar toegestuurd. Reactie uiteindelijk was simpel. De praktijk wijst het bezwaar af. Geen uitleg, telefoontje of niets.
Wat zal ik doen?
Grappa

Nou vooralsnog niet betalen. Een inlay heeft afhankelijk van het aantal vlakken een andere code dan R24. Dat is de code voor een kroon. Er is veel meer gedaan dan R24, techniekkosten en V40. Dat laatste is vaak een oppluscode. Vraag om uitleg van uw tandarts. Als mondeling een offerte wordt gedaan en niets wordt gespecificeerd is dat zijn en niet uw probleem. De WGBO, wet geneeskundige behandelovereenkomst, legt de tandarts daarvoor een aantal eisen op.
Kunt u de andere codes die tot het totaalbedrag leiden ook geven?
ma, 11/25/2013 - 22:34 Permalink
vV

om te kunnen zien of het kroontarief ten onrechte in rekening is gebracht moet het gezien worden m.i. want het kroontarief staat ook voor een partiele omslijping. Daar is wellicht wel wat ruimte voor discussie. Die V40 kan ik plaatsen als de vullingen in naburige elementen bijgewerkt zijn , maar dan moet het wel daadwerkelijk gedaan zijn! en de code moet voorzien zijn van een elementnummer.
Wat mij opvalt is dat u bij een dergelijk bedrag akkoord bent gegaan met alleen een mondelingen prijsopgave.
Een goor deel van de discrepantie kan voortkomen uit een te lage inschatting door de tandarts van de techniekkosten, bij de goudprijs. Maar dat kan hij op zijn minst gewoon uitleggen.
En dan heeft hij wel hele scheef geschat. Wat ik even niet begrijp: de codes van de kroon of inlay die u noemt zijn bij elkaar een 660,- dus aanmerkelijk minder dan 750,-. Kan het zijn dat er andere dingen op de nota staan die al eerdere data gedaan zijn, o.a. het consult waarin dit besproken is, foto`s, ander werk? want dat staat wel los van de prijsopgave voor die ene kies. Nu zeg ik bij afgeven begrotingen altijd erbij dat het in of excl. werk tot ""heden"" is, afhankelijk van hoe het is, en zet dat ook in de kaart. Dus zoals Grappa zegt:
graag de andere codes, en data erbij en elementnummers is handig, of gewoon een scan (zonder praktijk en uw NAW gegevens)
di, 11/26/2013 - 08:26 Permalink
smit13

Dank voor de reacties. Het is idd niet zo handig van mezelf dat ik zomaar accoord ben gegaan met die prijs, maar had geen idee dat je een schriftelijke prijsopgaaf kunt vragen en al helemaal niet dat ze dat verplicht zijn. Leer een hoop. Ben al jaren (20 jaar of zo) client en ga van vertrouwen uit. Dit viel mij rauw op mijn dak. Vooral de reactie. Ik heb 2 sessies gehad, 1 van een uur en 1 ongeveer half uur. De codes zijn als volgt.
A10, V50, M32, M03, V13, V21, G10 G12, G15, V40 2x (betreft boven achterste kies, zit dus alleen een kies voor) X10, R24 en M03 en Techniek-/Materiaalkosten. Al die nrs kloppen met de bijbehorende prijs. Weet zelf natuurlijk niet of dat allemaal gebeurd is, je ligt gestrekt en ziet niets, nogmaals, het gaat om het vertrouwen. Volgende week moet ik het gesprek aangaan. Heel vervelend, denk er dan ook sterk over om weg te gaan.
di, 11/26/2013 - 10:48 Permalink
vV

Grappa, deze mag je wat mij betreft gelijk ophangen, zonder enige vorm van proces..... G10, G12 EN G15, voor een enkel element.
Wat mij betreft mag u gelijk door naar de klachtencommissie, zonder eerst langs start te gaan...
Heeft u een bijzonder apparaat aan het hoofd gehad, met afsteuning in de oren en op de neusbrug?
Ik betwijfel het...
En wat was de uitslag van het bacteriologisch onderzoek?
Komt op mij over dat hier een economisch delict gepleegd is (ik heb het zeer sterke vermoeden dat heel veel wat er op de nota staat gewoon niet gedaan is namelijk). Als het wel gedaan is is het zeer zware overbehandeling voor een enkele kies, tenzij er heel bijzondere redenen zijn het zo uitgebreid te doen.

Beschrijft u eens de behandeling?

Even in belang patiënt gedacht: ik adviseer in dit geval de overeengekomen 750,- te betalen, wat nog erg riant is overigens voor het geleverde werk, en een brief erachteraan te doen , aangetekend, met de mededeling dat inmiddels duidelijk is dat eea niet klopt, ook niet mbt de WGBO en de aanwijzingen van de NZA mbt declareren, en dat u een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet.
En wegwezen daar, maar dat had u zelf al bedacht .
di, 11/26/2013 - 12:28 Permalink
smit13

Allereerst heel hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie.
Ik heb inderdaad zo'n soort beugel aan mijn hoofd etc. gehad. Hij deed dat in het kader van de zorgvuldigheid, zei hij. Over de uitslag van het bacterieel onderzoek heeft hij niets gezegd. Maar ik ging uit van, geen bericht, goed bericht.
Ik vind het moeilijk de behandeling te beschrijven, veel boren, spoelen, bijten op blaadjes etc. en de foto natuurlijk. Ik lig echt helemaal plat en zie feitelijk alleen het plafond. V50 kan ik me nog wel herinneren.
Ik ga volgende week het gesprek aan, kan dan altijd nog naar de klachtencommissie gaan. Verder zal ik ook mijn zorgverzekeraar inlichten. Een andere tandarts heb ik al uitgezocht, want mijn vertrouwen is weg en dat van mijn man eveneens.
Ik weet er nu veel meer van en dat maakt het om het gesprek aan te gaan voor mij gemakkelijker.
Nogmaals hartelijk dank.
di, 11/26/2013 - 17:44 Permalink
smit13

Ik heb overigens zelden wat aan mijn gebit, dus een uitgebreide overbehandeling is in principe niet nodig. Hij zei wel nog dat hij graag alle zorgvuldigheid in acht neemt. Maar dat verwacht ik sowieso van een tandarts of wie dan ook. En dan tegen een normaal tarief.
di, 11/26/2013 - 17:48 Permalink
vV

dan moet ik een aantal zaken terugnemen.
Ik vind wel dat er een hele waslijst aan codes in staan die heel simpel in tandheelkundige zin zwaar overdreven en deels zelfs overbodig zijn bij het maken van een enkele kroon of inlay, tenzij er heel bijzondere zaken een rol spelen, en dan nog is 3 G codes enigszins (sarcastisch bedoeld) over de top.
En met zorgvuldig werken heeft het alleen mondeling geven van een begroting niets te maken natuurlijk, als je dan zo zorgvuldig pretendeert te zijn dan wel over de hele linie.

Een bacteriologisch onderzoek moet echt een goede reden voor zijn, en als dat aan de orde is vraag ik mij af of een inlay wel een goede indicatiestelling is..

Best wel commentaar, is het niet dat er zaken wellicht wel gedaan zijn , zijn ze (deels,) overbodig. Zijn ze niet gedaan (bacteriologisch onderzoek?) is het gewoon fraude, en de uitleg voor noodzaak van dit uitgebreide verhaal ontbreekt ook volledig, anders dan kwam u niet hier met deze vraag.
di, 11/26/2013 - 17:59 Permalink
Grappa

Vv heeft een heleboel geschreven waar ik het helemaal mee eens ben. G10 is gedaan ( de beugel), mmaar veel van de rest?
Ik zou graag eens de verzekeringsgegevens van deze tandarts lichten, meestal zie je dat deze codes bij veel meer mensen wordt berekend en of ze gdaan zijn is dan de vraag. Maar ja, ik werk ook bij een verzekeraar en dan krijg je deze misschien wat vreemde interesse.
di, 11/26/2013 - 18:30 Permalink