Malafide tandarts en een torenhoge rekening. Wat nu?

Author:
PiaMoon
Posted:
wo, 06/01/2022 - 12:47
Beste lezer,

Hier volgt een vrij bizar verhaal wat ik alleen op een uitgebreide manier goed genoeg kan vertellen. Alvast bedankt voor het lezen.

Eind vorig jaar ben ik terechtgekomen bij een tandarts die mij heeft weten te overtuigen dat ik FDOJ's heb. Dit is een zogenoemde aandoening waarvan het bestaan (wellicht 'nog') niet is bewezen en dus niet wordt erkent en behandeld in de medische wereld. Omdat zij hier onderzoek naar doet en ik haar ondervindingen geloofwaardig vond besloot ik mij toch door haar hiervoor te laten behandelen. Een voorwaarde was voor mij dat zij hiermee voldoende ervaring heeft. Hoewel ze claimde van wel, blijkt dit achteraf onzin te zijn.

Al snel in de "samenwerking" klopten er een hoop dingen gewoonweg niet. Zo werkt zij samen met een "natuurgeneeskundige" die een of ander acupunctuur-apparaat gebruikt om deze FDOJ's op te sporen. Hier was ik wat sceptisch over, dus heb ik haar gevraagd of het mogelijk was om gewoon METEEN een foto van de regio te maken om te constateren of er sprake was van FDOJ's en de samenwerking met de natuurgeneeskundige te laten. Dat kon niet zei ze, gezien ze anders een speciale CBCT-scan moest maken van de regio wat zo'n €200,- zou kosten en het veel onnodige straling zou afgeven. Een consult met haar partner was slechts €80,- dus dat zou veel geld schelen, voegde ze er aan toe.

Nadat ik het natuurgeneeskundige-consult met haar partner al had gehad (een hele vreemde ervaring overigens) bleek dat er alsnog (!) een CBCT-scan gemaakt moest worden. Dus was ik niet €80,- of €200,- kwijt, maar €280,-. Later in de nota die ik hiervan kreeg kwam daar nog eens €20,- bij omdat ze DBZ code C22 had gebruikt voor hun "nauwe samenwerking". Ouch. Ook had ik al een röntgenfoto van mijn eigen tandarts die zij mij vroeg mee te nemen naar de afspraak, al voldeed deze uiteindelijk niet. Omdat zij deze foto ook had beoordeeld was dat nog eens a €27,-. Dit was dus in totaal meer dan €330,- in plaats van een lullige €80,- maar omdat ze een heel uitgebreid behandelplan van €108,- had opgesteld en ik toch van mijn FDOJ's af moest, dacht ik zoiets van "ze had dit vast niet voorzien en de tandarts is nou eenmaal duur".

Hiervoor en meer kreeg ik dus allemaal een nota van a €462- en wat blijkt? Uiteindelijk is er dus nooit gebruik van gemaakt van het behandelplan noch de CBCT-scans; €462,- en heel wat uren verder besloot mevrouw mij namelijk naar een kaakchirurg te sturen!

De reden waarom was zogenaamd (dit is dus onzin) omdat zij iets "verdachts" op de scan linksonder in mijn kaak zag en een mening van een kaakchirurg wilde. Althans, dat is wat ze toen beweerde. Uiteindelijk blijkt dus dat ze mij puur voor haar eigen belang, namelijk voor haar eigen onderzoek (!), naar het kaakchirurg heeft gestuurd. Hierover later meer.

Om 23:00 in het weekend voor de afspraak (een vreemde tijd, maar goed) belde ze me op omdat ze nog last-minute bezig was met de verwijsbrief. Ze legde me uit dat de kaakchirurg waarschijnlijk niets weet over FDOJ's en dat ik dus letterlijk moest liegen (ja, echt waar!) over mijn symptomen om serieus genomen te worden. Zo heeft ze in de brief geschreven dat ik last heb van pijnen, wat gewoon niet het geval is! Dit is zeer onethisch, maar ik dacht op dat moment nog dat ze het beste voor mij voor had.

Ze zij dat ze wat afspraken zou verzetten zodat ze mee kon gaan naar de afspraak "om mij bij te staan". Ook dat is pure onzin. Ze stuurde me ook niet heel toevallig naar een kaakchirurg in Amstelveen bij haar op de hoek terwijl ikzelf in Apeldoorn woon. Het was allemaal voorbedachte rade. Ze zei dat ik per se naar die kaakchirurg moest omdat ze elkaar kenden. Ook dat bleek onzin, want dit was de eerste keer dat ze elkaar zagen. Het was gewoon gemakkelijker voor haar omdat het dichtbij haar praktijk was.

Ze kwam die dag aanzetten met een tas vol obscure boeken met studies over FDOJ's om over haar eigen onderzoek te praten met deze kaakchirurg. Ze was daar dus niet eens voor mij. Ze vertelde hem dat ze onderzoek deed naar bepaalde "rantes"/"cytokine" in het weefsel in mijn kaak om haar onderzoek te bevorderen en het bestaan van FDOJ's vast te stellen of whatever. In principe was ze daar en ben daar naartoe verwezen gewoon voor haarzelf omdat ze vanuit haar tandartspraktijk het weefsel niet kon opsturen naar het lab voor dat onderzoek en de kaakchirurg wel. Ze gaf later ook onbewust aan me toe, en zei: "De kaakchirurg kan het weefsel opsturen voor onderzoek en ik niet. Jij bent de perfecte kandidate hiervoor."

De kaakchirurg wilde haar best wat weefsel meegeven zei hij, maar weigerde conform haar onderzoek mijn kaken te onderzoeken of om mijn weefsel naar het laboratorium te sturen voor haar onderzoek. Hij had ook niet eens de mogelijkheid CBCT-scans te bekijken in het ziekenhuis en naar een screenshot ervan keek hij ook niet. Die foto's waren uiteindelijk dus allemaal voor niets zoals haar hele behandelplan. Namelijk had de kaakchirurg gezegd dat hij "holtes" voelde ik mijn kaken (die de tandarts dus FDOJ's noemt) die hij zelf wilde onderzoeken, dus hebben we een vervolg afspraak gemaakt; de kaakchirurg zou al deze holtes behandelen en niet de tandarts.

De eerstvolgende afspraak was een week later, al vroeg mijn tandarts in eerste instantie of het niet nog later kon omdat zij bij de operatie aanwezig wilde zijn en zou ik mijn operatiedatum moeten aanpassen aan haar agenda. Mooi niet gedaan dus. Maar dat zegt veel over het type persoon dat zij is.

Goed, nu was het plan dus compleet gewijzigd en zei ze dat de kaakchirurg de behandeling helemaal zou doen (die holtes schoonmaken) en dat zij wat weefsel mee zou krijgen van hem en daar tevreden mee was. En ik dacht bij mezelf van goh, ik betaal wel bijna €500,- voor jouw zogenaamde expertise en nu heb jij je weefsel en kan de kaakchirurg alles doen. Dan had ik net zo goed onder vergoeding van de zorgverzekeraar meteen naar een kaakchirurg te gaan in Apeldoorn!

Nu ben ik dus onder behandeling van een kaakchirurg (kost me letterlijk alleen mijn eigen risico die ik sowieso maandelijks afbetaal) en heb ik een dikke rekening van haar.

Als klapper op de vuurpijl heeft ze me daarna ook nog eens extra nota van meer dan €160,- opgestuurd voor een primaire-sluiting van een Cyste-operatie terwijl ze niet eens een operatie heeft uitgevoerd! Dit heeft ze uiteindelijk laten vervallen omdat ik heb geklaagd, maar ze zei dat ze afspraken voor mij had moeten verzetten die ochtend van de afspraak bij de kaakchirurg om mij bij te kunnen staan, en dat heeft geld gekost waar ik voor moet opdraaien, terwijl ze uit haarzelf die afspraken heeft verzet om bij de kaakchirurg aanwezig te zijn voor haar EIGEN onderzoek!

Even door de duidelijkheid:

1. De tandarts heeft mij misleid door te zeggen voldoende ervaring te hebben met de operaties die zij wil uitvoeren. Die ervaring heeft ze niet, en als ik dat wist dan was ik niet met haar in zee gegaan.
2. De rekening van a €500,- voor de foto's het behandelplan is allemaal overbodig geweest omdat ze me uiteindelijk naar een kaakchirurg heeft gestuurd die ook alle operaties heeft uitgevoerd, en niet de tandarts
3. De tandarts loog over de motieven waarvoor ik naar de kaakchirurg ben doorverwezen; het had alles te maken met het weefsel in mijn kaak die zij voor haar eigen onderzoek in het lab wilde laten testen en dat kon alleen via de kaakchirurg
4. Ik moest liegen tegen de kaakchirurg over mijn symptomen zodat de kans groter was dat hij mij volgens haar wijze zou behandelen (met een operatie waarbij het weefsel werd verwijderd)
5. Ze stuurde mij een extra nota voor een operatie terwijl ze die niet eens heeft uitgevoerd, maar omdat naar de afspraak met de kaakchirurg komen haar geld heeft gekost en ze daar zogenaamd voor mij was. Uiteindelijk heeft ze die laten vervallen omdat ik dreigde met een klacht.

Mijn vraag dames en heren, is: wat moet ik nu doen? Ik heb een dikke rekening waarvan niets uiteindelijk zin heeft gehad/gebruik van is gemaakt en ik ben zeer onethisch misbruikt door een tandarts als proefkonijn voor haar malafide onderzoek.

Even ter aanvulling:

Na de operatie van de kaakchirurg heeft ze gezegd dat ik naar haar praktijk kon komen zodat zij de holtes kon na-behandelen met PRF. Dit zou beter zijn voor mijn genezing. Ook moest ik hierover liegen tegen de kaakchirurg omdat hij anders zou zien dat zij zijn "werk had afgemaakt" dus moest ik mijn vervolgafspraak met hem afzeggen en de smoes gebruiken dat ik corona klachten had, wat ik dus niet had. Echt waar! Alweer zo'n onethische kwestie.

Na mijn PRF-behandeling met haar was heel mijn gezicht voor een aantal uur gevoelloos en ze had waarschijnlijk tijdelijke zenuwschade veroorzaakt. Ze was ook heel onkundig met hechten dus ik wist op dat moment dat ik te maken had met een tandarts zonder de ervaring die ze claimt te hebben. Pas na DRIE maanden kwam ze met een mogelijke nabehandeling met procaine om de eventuele zenuwschade nog te herstellen. Pas na DRIE maanden. Gelukkig was de zenuwschade maar tijdelijk, maar het is wel absurd.
Tandarts_Richa…

Indien iemand een klacht heeft dan kan men een klacht indienen. Elk tandarts hoort aangesloten te zijn bij een klachten commissie. kunt u daar niet terecht dan kunt u bij inspectie gezondheidzorg. of bij de KNMT. "Een klacht over uw tandarts kunt u aanmelden voor bemiddeling bij de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen. U kunt daarvoor gebruik maken van het digitale formulier op de website van de KNMT. U vindt er ook informatie voor patiënten.".
wo, 06/01/2022 - 20:12 Permalink
vV

normale traject:

eerst zelf tandarts aanschrijven met de klacht. Ik zou de nota bestrijden , maar niet volledig (x aantal consulten wel betalen). Dat zij zelf mee wilt naar kc is haar keuze, in haar belang, dus haar kosten. Ik zou wat je wel bereid bent te betalen ook betalen, en dus de rest ter discussie stellen.
Een CTBT scan is niet zomaar nodig, moet echt voldoende indicatie voor zijn, zeker wanneer een reguliere tandarts dat doet , niet gerelateerd aan bv specialisme endodontie.

check ook even (of vraag na indien niet op website vermeld) BIG registratienummer.
Is handig voor mogelijk vervolg bij klachtencommissie of medische tuchtraad.
Bij praktijk tandarts is ook na te vragen bij welke klachtencommissie men aangesloten is, indien niet vermeld op eigen praktijkwebsite. Die vraag zou ik dan vast verwerken in de klachtenbrief aan tandarts

Wanneer er niet op ingegaan wordt is het fase 2 klacht bij klachtencommissie waar tandarts bij aangesloten is.
do, 06/02/2022 - 12:46 Permalink