Kroon geplaatst

Author:
Justasking
Posted:
ma, 10/10/2022 - 17:38
Hallo allemaal,

Ik heb recent een ongeluk gehad waarbij mijn voortand en de snijtand daarnaast schade hebben opgelopen. Bijna de helft (iets minder) van beide tanden zijn afgebroken. In overleg met de tandarts is er besloten om een kroon te plaatsen. Het overleg ging met name over het esthetische aspect van een kroon en niet zo zeer om de praktische overwegingen. Nu lees ik op internet dat het wegslepen van de tand eigenlijk alleen noodzakelijk is als meer dan de helft van je tand is afgebroken. Het is mosterd na de maaltijd want de noodkroon zit er al op (volgens mij is het slijpproces dan al afgerond). Toch vraag ik mij af of mijn tandarts mij beter een vulling had kunnen adviseren en of er lange termijn nadelen verbonden zijn aan een kroon?

Alvast bedankt voor het antwoorden!
Tandarts_Richa…

Kan allebei. Maar v hier niet aan te geven wat beter is omdat ik de situatie niet ken. Ik heb in Utrecht gestudeer en adviseer vaak een kroon. Tandartsen uit Nijmegen opleiding dien vaak vullingen. Soms is een kroon steviger en esthetisch heel mooi te maken maar er zijn ook kunstenaars die dat net zo mooi maken v vull materiaal. Voordeel vull materiaal, is dat als het lelijk wordt de bovenste laag makkelijk "ververst" kan worden. Uw natuurlijke tanden verkleuren met de tijd oa door slijtage. Een Kroon of vull kleuren /slijten esthetisch niet mee. een kroon moet je dan vervangen als je het esthetisch niet meer mooi vindt. Een vulling alleen de bovenste laag verversen. Voor een kroon moet de tand meer beslepen worden. Wat de behandelaar het beste kan moet je doen. Of een ander behandelaar die een ander kunstje beter beheert.
ma, 10/10/2022 - 21:42 Permalink
Justasking

Dag Richard,

Bedankt voor het heldere en uitgebreide antwoord. Als ik het goed begrijp zijn er qua praktische zaken geen verschil, een kroon is niet minder stevig dan een vulling.
Het is mosterd na de maaltijd want volgens mij is er geen weg meer terug. In ieder geval goed om te weten dat een kroon geen schadelijke oplossing is geweest.

Nogmaals bedankt!
di, 10/11/2022 - 14:30 Permalink