Had tandarts tandpijn op vakantie kunnen voorkomen?

Author:
Brabo123
Posted:
vr, 12/29/2023 - 17:20
Ik ben behoorlijk boos op de tandarts, maar de vraag is of dat terecht is. Graag jullie input!

Al jaren (2+) heb ik last van een van mijn kies (16). Gevoelig bij koud, warm en uiteindelijk ook bij druk. Tandarts zei dat het kwam door een blootliggende tandhals. Een aantal keer een laagje over aangebracht om gevoeligheid te verminderen maar dat hielp niet tot nauwelijks. Advies was om met speciale tandpasta te poetsen.

De dag voor mijn vakantie nog langsgeweest voor een spoedafspraak want kies deed nu constant pijn en ik vreesde voor tandpijn op vakantie (ik ging 3,5 week weg). Receptioniste met wie ik een afspraak maakte gaf aan dat het wellicht een wortelkanaalbehandeling worden, maar eenmaal tijdens de afspraak was er volgens de tandarts met mijn kies niets aan het handje. Weer een laagje aangebracht (weer € 25,00) en naar huis gestuurd met het advies tandpasta aan te brengen rechtstreeks op mijn tand.

De dagen daarna werd de tandpijn steeds erger en erger. Paracetamol en ibuprofen werkte niet en pijn was ondragelijk. Uiteindelijk heb ik na anderhalve week op vakantie een tandarts in moeten schakelen. Tandarts daar heeft me antibiotica en zwaardere pijnstillers gegeven (dat hielp!) en het advies om na thuiskomst terug naar de tandarts te gaan.

Dus vier weken na de spoedafspraak was ik weer terug bij mijn tandarts in NL. Verhaal verteld, foto's gemaakt en nu blijkt dat mijn tand aan het afsterven is c.q. afgestorven is. Nog een klein beetje gevoelig bij kou, maar met enorme vertraging. Tandarts zei dat ze het tijdens de vorige afspraak niet heeft gezien. Dus nu een wortelkanaalbehandeling, met alle risico's, gevolgen en kosten (€ 550,00) van dien.

Ik heb het gevoel dat de tandarts al vóór mijn vakantie had kunnen zien dat het niet goed zat en dat maakt me enorm boos. Niet alleen omdat nu een gedeelte van mijn vakantie is verpest, maar ook omdat ik bang ben wat dit voor de lange termijn betekent voor mijn tand! Maar is die boosheid terecht? Wat kan ik hiermee en wat is jullie visie hierop? Hoor het graag!
Tandarts_Richa…

Vervelend maar vaak kunnen wij op een x-foto, als er een beginnend probleem is niets zien. Pas later als de zenuw is afgestorven dan is er na verloop v tijd iets (zwarting) op de foto aan de wortelpunt te zien. Zo lang u nog gevoel heeft betekent het dat uw zenuw nog leeft. Het kan een reversibel irritatie zijn, dus kan herstellen of irreversibel niet te herstellen irritatie zijn. Dan moet een WKB gedaan worden. Met een levend zenuw kan dus aan reversibel gedacht worden. Vervelend dat dit dan voor een vakantie gebeurt maar ik doe geen WKB tenzij het heel duidelijk is. Voor lange termijn had het niet uitgemaakt als gelijk was ingegrepen. Dan had de WKB toch uitgevoerd moeten worden. Maar was toen nog niet evident. Als de "vakantie"tandarts een WKB nodig had geacht dan had hij daar een start mee kunnen maken ipv een AB kuur voor te schrijven. Hoop dat uw tandarts gauw ruimte in de agenda heeft om de WKB uit te voeren. Intussen eventueel met pijnstillers onderdrukken.
vr, 12/29/2023 - 23:41 Permalink
Brabo123

De vakantie tandarts vond een WKB ook noodzakelijk, maar had zelf niet genoeg ervaring/vertrouwen om het uit te voeren (is in Guatemala blijkbaar toch niet zo normaal, tanden trekken was meer zijn ding). Dus vandaar volgehouden tot in Nederland. Maar dank voor de input. Dat geeft me het vertrouwen in mijn tandarts weer een beetje terug!
za, 12/30/2023 - 02:36 Permalink