Beethoogte verschillend

Author:
CorV
Posted:
vr, 02/24/2023 - 11:21
Al jaren draag ik boven en onder een gebitsprothese. Telkens als ik een nieuwe prothese aangemeten kreeg werden de kiezen aan de linkerkant zowel van het onder als boven prothese flink afgeslepen. Dit is mij al vier keer overkomen. De laatste keer heeft de betreffende tandarts hier wel rekening mee gehouden en constateerde 1,5 cm verschil tussen de afstand mondhoek-pupil. Hierdoor paste alle kiezen van mijn nieuw gebit goed op elkaar zonder bijslijpen. Nu krijg ik een nieuwe prothese aangemeten. Het probleem heb ik voorgelegd aan de tandarts. Maar deze wimpelt mijn verhaal af en zegt dat iedereen wel een scheve kaak heeft. Ik ben bang dat hij geen rekening gaat houden met het verschil in beethoogte bepaling.
Tandarts_Richa…

Het gaat niet om de beethoogte denk ik maar om het kauwvlak. Wat u bedoelt is het vlak v Camper. Daar loopt aan evenwijdig de vlak v oriëntatie wat overeenkomt met de occlusale tafel in de articulator ( simulator) waar de tanden/kiezen opgesteld worden. Er zijn bepaalde regels voor het opstellen v d tanden/kiezen. Bij het bepalen v d beethoogte (hoogte tussen onder en bovenkaak) voor een kunstgebit wordt gelijk op het was wal de gegevens aangegeven. Een en ander wordt ook bepaald door het feit wat onder aanwezig of niet aanwezig is. Als alles goed is bepaald hoeft u niets te vrezen. Maar ik snap niet goed wat u bedoelt met 1.5 cm??? verschil dat is gigantisch, zulke afstanden kom ik niet tegen.. Is dan wel goed gemeten. Tussen ontspannen kaak en kiezen op elkaar (freeway space, mate v vrijheid) is meestal 1-3 mm. Bij een zeer sterk opgeloste kaak en te lang doorgaan met een oude prothese zonder jaarlijkse controle heb ik weleens 15mm gemeten. Dat los ik op door eerst in de oude prothese met kunststof de beethoogte, in fasen afhankelijk v acceptatie, terug te brengen naar 1-3mm. En velen hebben een scheve verhouding.
vr, 02/24/2023 - 13:50 Permalink
CorV

Bedankt voor uw reactie tandarts Richard. Inderdaad bedoel ik het vlak van Camper. Omdat het in het verleden iedere keer de kiezen aan de linkerkant volledig afgeslepen werden en er geen nieuwe prothese werd gemaakt is mijn angst denk ik terecht dat dit weer gaat gebeuren. Als antwoord kreeg ik dat je ook goed kunt kauwen met vlakke kiezen. Er zit 1,5 cm verschil in hoogte tussen mijn linker en rechteroor. Links is lager. Misschien ben ik in de war met kaakhoogte? Is het vlak van Camper nooit waterpas horizontaal?
zo, 02/26/2023 - 15:56 Permalink
Tandarts_Richa…

Klopt u kunt ook met vlakke kiezen kauwen maar denk niet dat dat de bedoeling is.. Ik oriënteer altijd met de ogen. En neen Vlak v camper is per individu anders. Het kan zijn dat u zich vergist met de beet hoogte, de relatie tussen boven en onder kaak. Dat er verschil is tussen de hoogte v uw oren hoeft niet te betekenen dat uw kaak dan ook scheef is. Combinatie v verschillende factoren om goed op te stellen. Er zijn steeds minder prothese specialisten....Een kunstgebit is niet een stuk plastic met kiezen erin. Een v d moeilijkste voorzieningen goed te maken....waar /regio woont u.
zo, 02/26/2023 - 22:41 Permalink