7 vullingen in 4 tanden, kan dat?

Author:
Marjolein van …
Posted:
wo, 02/21/2024 - 12:35
Beste tandarts,
Hopelijk kunnen jullie mij helpen met deze vraag. Ik ben 1,5 jaar niet naar de tandarts geweest omdat ik verhuisd ben en nu ben ik afgelopen week voor het eerst weer naar een nieuwe tandarts gegaan. Ik heb in mijn hele leven nog maar 1 keer een gaatje gehad maar de tandarts vertelde mij nu dat ik in totaal 7 gaatjes in 4 tanden heb, waarvan er 6 tussen de tanden in zitten. Ik vroeg me af of jullie in de bijgevoegde foto’s inderdaad 6 á 7 gaatjes zien. Ook raadde mijn tandarts de volgende behandeling aan:
- 4x een drievlaksrest. Glasionomeer
- 2x een tweevlaksrest. Glasionomeer
- 1x een meervlaksrest. Glasionomeer

Hoe ik het begrijp is een drievlaksvulling een vulling die 3 kanten van de kies/tand raakt. Wat zou betekenen dat ik met de bovengenoemde vullingen in totaal aan 20 kanten van een tand/kies een vulling moet hebben. Omdat het om 4 tanden/kiezen gaat betekent dat, dat ik aan elke kant van deze 4 tanden/kiezen een vulling moet hebben. Klopt deze beredenering? Ik zou graag willen weten of jullie het eens zijn met de constatering en behandeling van die mijn tandarts me heeft aangeraden. Alvast bedankt!
Attach
Tandarts_Richa…

Foto's zijn een beetje wazig en de eerste twee zijn dezelfde. Daar zie ik een "gaatje" distaal (achterzijde tussen de kiezen ) v d 36 eerste grote kies onder. op de panorama foto, maar dat is niet goed om kleine gaatjes te beoordelen. mogelijk "gaatje"mesiaal 16 ...eerste kies rechts boven. Verder te onduidelijk. Dus ik zie op deze foto;s mogelijk twee gaatjes
wo, 02/21/2024 - 21:08 Permalink
Tandarts_Richa…

Tweede foto bevestigt mijn vermoeden v e mogelijke gaatje mesiaal 16. Ik zou precies willen weten waar uw tandarts gaatjes ziet en waar te vullen alvorens daar commentaar op te kunnen geven. Ook ik kan het fout hebben dus ben benieuwd wat waar hij voorstelt.
do, 02/22/2024 - 22:19 Permalink
vV

ik zie een gebit met weinig vullingen. Dan zou ik toch ook de oude fotos willen hebben voor vergelijking, wellicht staan die gaatjes daar ook al op. Als het dan een paar jaar stabiel is , en nog steeds klein, is het een overweging op preventie in te steken en een afwachtende houding aan te nemen.

Daarnaast vind ik op die plekken glasionomeer eigenlijk niet het materiaal van eerste keus.
vr, 02/23/2024 - 11:24 Permalink