zwarte aanslag op tanden

Author:
carina1
Posted:
wo, 04/11/2007 - 21:37
hallo lezers

wie kan mij uit de brand helpen. ik heb een dochtertje van bijna 2 die het niet ziet zitten om haar tanden te laten poetsen. ze wil het zelf wel doen, maar dat wordt niet goed schoon naar mijn idee. de reden dat ik het goed wil poetsen is het feit dat ze zwarte tandjes begint te krijgen. vooral rond het tandvlees. wie weet wat het is en wie heeft tips om haar aan het poetsen te krijgen en om de vlekken te voorkomen.

groetjes carina
dj

Wel erg belangrijk dat het gaat lukken inderdaad.. Bestaan die borstels nog met een muziekje?

Ik weet niet of het een domme suggestie is (heb het zelf nog nooit bij de hand gehad) maar is het op een gegeven ogenblik niet een idee het gewoon te doen? Net zoals dat je tweejarige kinderen die niet naar bed of aan tafel willen gewoon op kunt pakken en verplaatsen :P.

Doeg,
do, 04/12/2007 - 12:33 Permalink
Spiegeltje

Ik zou het meer in de richting van een beloning zoeken. Die tandenborstels met muziekje bestaan nog steeds. Misschien vinden kinderen het ook wel leuk(er) elektrisch te poetsen.
do, 04/12/2007 - 13:24 Permalink
vV

Ik zou het meer in de richting van een beloning zoeken

ahh omkopen dus...

Voor zoiets basaals als tandenpoetsen vind ik dat weer een beetje onzin. Inderdaad: gewoon doen, moet ze maar aan wennen. Bij ons thuis zijn ik en mijn wederhelft (iets meer dan ik.. :smt003 ) de baas, niet onze zoon..
do, 04/12/2007 - 15:21 Permalink
carina1

ik heb thuis zo'n tandenborstel met muziekje en die vindt mijn dochter geweldig. alleen om het vast te houden en te wachten tot het muziekje gaat beginnen. ik probeer het wel in haar mondje te doen, maar dan draait ze zich om en loopt weg. ik wil wel proberen om haar te dwingen de tanden te poetsen, maar niet meer zoals ik onlangs gedaan heb. toen had ik haar echt in de houdgreep en het werd er eigenlijk alleen maar erger om. ze wordt steeds sterker en ik denk dat ik uiteindelijk degene ben die toch aan het kortste eind trekt. ik denk dat ik haar gewoon een standje geef en dan toch probeer die tanden te poetsen. en belonen? waarmee? een snoepje of koekje is niet echt een uitkomst. en krijg ik het wel aan haar verstand dat als ze het een doet, het ander krijgt? is ze daar niet te klein voor? en het moet ook niet een middel worden van als ik dit doe dan krijg ik dat. het moet er gewoon in het normale systeem passen. je geeft ook geen beloning als ze het bord leeggegeten heeft. of een plas gedaan heeft. dat soort dingen horen gewoon bij het standaard van de dag.
ik hoor graag nog wat meer suggesties.

groetjes carina
za, 04/14/2007 - 13:35 Permalink
vV

dit gaat meer over algemene ""opvoedkunde"" dan over tandenpoetsen alleen. Het gaat over hoe men opvoedkundig tegen bepaalde zaken aankijkt, en dat ligt nogal uit elkaar. Waar het in de basis dus om gaat is dat u het op een manier aanpakt waar u zelf achter kunt staan.

Vaak helaas heb ik erg het gevoel dat mensen wanneer er publiek bij is het anders (proberen) te doen dan wanneer zij alleen zijn, en dat werkt in ieder geval niet. Consequent zijn wel, anders snapt het kind het helemaal niet. Belonen kan op meerdere manieren, straffen of "'straffen"" ook, en ook dat hoort bij opvoeden.
za, 04/14/2007 - 13:56 Permalink
Spiegeltje

Belonen werkt beter dan straffen om ongewenst gedrag om te buigen. Ik weet niet of er nog psychologen in de zaal zijn maar mij is geleerd dat dit haast een 'wet' is (steeds maar weer bevestigd in allerlei onderzoek, zowel bij volwassenen als kinderen). Als het ongewenste gedrag eenmaal is omgebogen hoeft er niet steeds beloond te worden dan is het inderdaad onderdeel geworden van het normale gedrag.

Op welke wijze je een kind kan belonen voor iets simpels als zonder gedonder de tanden te poetsen is weer een ander verhaal maar dat hoeft dus niet materieel te zijn met koek en snoep o.i.d.
.
za, 04/14/2007 - 14:09 Permalink
Lieneke

Ik ben twee en zeg nee....Er zijn heel veel ouders met dit probleem. Soms zie je dat als iemand anders het probeert ze het wel toelaat. Misschien kan je dat eens proberen?
za, 04/14/2007 - 15:38 Permalink
annetandarts

Vervelend zeg dat het niet lekker loopt met poetsen! Het is inderdaad wel zo dat er weinig twee-jarigen zijn die poetsen leuk vinden. Wat ik zou adviseren is om op bed te gaan zitten en haar op bed neer te leggen met haar hoofd op je schoot. KUn je haar hoofd ook goed vasthouden met je benen en voor haar is het niet zo vermoeiend om haar mond open te houden. Verder is het dan helaas een kwestie van gewoon doorzetten. Met de hand of electrisch. Zelf neig ik naar een kleine handtandenborstel. Je kunt onder het poetsen een liedje zingen en zeggen dat je poetst zolang je zingt (dus wel even volhouden). Met je ene hand ondersteun je haar kin en hou je ook meteen met je duim haar lip opzij (gewoon goed in haar mond doen, kan ze ook niet meer dichtbijten) zodat je goed ziet wat je doet en zij niet alle kanten op kan rollen. Ze zal er vanzelf aan wennen en op den duur niet meer tegenstribbelen.

Belonen kan je ook doen door een vel met vakjes en dan elke dag als het goed is gegaan een stickertje erop te plakken of een bloemetje te tekenen. Zoiets.

De zwarte verkleuring rond haar tandjes (waarschijnlijk voortanden boven) is caries: of te wel gaatjes!!! Krijgt ze soms 's nachts nog flesjes met limonade of roosvicee erin??? Zo ja: STOPPEN, want het sloopt haar tanden en als dat door gaat zullen ze getrokken moeten worden.

Succes en ben benieuwd of het effect heeft bij je dochter.
za, 04/14/2007 - 17:30 Permalink
femm

ik kan me nog wel herinneren dat mijn tante het bij mijn neefje ook in de houtgreep moest doen.. Toch hield ze het vol tot hij 5 was ofzo.. het moest gewoon en daarmee uit..

idd werkt belonen meestal beter, dus dat kan je ook proberen.. ze wil zelf graag poetsen, dus als je die er eens bij gerbuikt..
kan op 2 manieren:

1. jij poetst en als ze niet 'zeurt' mag ze zelf daarna napoetsen..
of
2. kaart maken met allemaal vakjes.. elke keer dat ze zonder zeuren haar tanden laat poetsen mag ze een vakje kleuren.. heeft ze 5 vakjes gekleurd dan iets speciaals met mama/ papa alleen..even helemaal eigen tijd.. mag ze zelf zeggen wat ze wil doen.. misschien zelfs eerst doen na 1/2 keer goed poetsen..ligt aan de zwaarte van de situatie.. dit ga je op een gegeven moment uitbouwen.. Of als beloning dat ze een keer zelf mag poetsen..

Kijk ook eens of er peuter boeken zijn over waarom je poetst.. wil misschien ook nog wel helpen voor het begrip...

succes...
za, 04/14/2007 - 17:38 Permalink
femm

ps stribbelt ze wel tegen, dan alsnog in de houtgreep en geen vakje kleuren uiteraard.. muntjes sparen is misschien voor een tweejarige nog wel leuker.. kan je ook nog invoeren dat ze een muntje in moet leveren als het niet goed gaat..al werkt dat beter als ze ouder is..

maar een speciale tandenpoetsspaarpot ofzo?
za, 04/14/2007 - 17:39 Permalink
femm

Ik snap ook wel dat het kind 2 is.. daarom ook later de muntjes.. het ligt er ook aan hoe het kind als tweejarige is..
Tuurlijk moet het..mama is de baas.. Daar ben ik het ook helemaal mee eens..

als je het verhaaltje schrapt kan het zijn (ik zeg kan, hoeft niet) dat het kind slecht in slaap kan komen.. heeft te maken met het ritueel.. dus persoonlijk zou ik daar niet in snoeien..
Het waren maar ideeen.. het hoeft niet te werken..het kan werken..
zo, 04/15/2007 - 08:14 Permalink
carina1

de zwarte verkleuring is waarschijnlijk het geval dat er iets met het tandglazuur aan de hand is. ik ben bij de tandarts geweest en die zegt dat het geen caries is. gelukkig niet, daar was ik wel een beetje bang voor. ik had het ook heel vreemd gevonden, want ze krijgt bij mij bijna geen snoep en voor het eten zoetig drinken al helemaal niet. vaak is het voor het slapen gaan nog wat water en in bed al helemaal niets meer. nu moet ik erbij vertellen dat het sinds deze week beter gaat met poetsen. ze laat het weer een beetje toe. hoe ik dat gedaan heb? elke keer als ze niet wilde met verheven stem "eh" zeggen en zeggen dat ze nu de tanden moet poetsen. ook gaat ze deze week voor het eerst naar de peuterspeelzaal en het lijkt wel alsof ik een heel ander kind gekregen heb. het eten en tanden poetsen gaat weer helemaal goed. alsof ze zich nu groot voelt. gelukkig gaat het wel beter, maar adviezen blijven altijd welkom.

groet carina
wo, 04/18/2007 - 20:53 Permalink
novice

hallo carina en rest.
ik ben nieuw hier.
ook wij zitten met die zwarte aanslag op de tanden van de kinderen.
die van 5 heeft het al een tijdje en die van 4 krijgt het nu ook.
volgens hun tandarts heeft het te maken met allergie voor groenten.
ikzelf ben het er niet helemaal mee eens.
is er een tandarts op deze forum die meer kan vertellen?

groetjes
vr, 06/15/2007 - 13:48 Permalink
annetandarts

helaas, als het echt aanslag is op de voortanden (dus af te krabbelen en dus geen gaatje) dan heb ik geen idee wat dat veroorzaakt. Is het echt zwart?? Zou te maken kunnen hebben met medicijngebruik. Zie wel af en toe groene aanslag. Weet iemand anders hier meer over?
vr, 06/15/2007 - 19:19 Permalink
novice

nou het zit niet op de voortanden maar op het randje van de bovenste kiezen. bij die van 5 gaat het nu wat meer weg en bij de 4jarige komt het nu op.
dus misschien is het leeftijdsgebonden?
vr, 06/15/2007 - 19:55 Permalink