Zuigfles cariës

Author:
de digitale tandarts
Posted:
wo, 03/19/2003 - 02:14
Dit artikel stond in de krant De Gazet van Antwerpen en bevat informatie over zuigflescariës en geeft tips voor de ouders.

Inhoud zuigfles kan melktanden aantasten


"Een goed melkgebit vormt de basis voor een gezond blijvend gebit. Daarom is tandpreventie bij kinderen van 0 tot 6 jaar van cruciaal belang. Zuigflescariës is één van de grootste risicofactoren: het begint met witte vlekjes op de snijtanden en kan leiden tot een volledig aangetast melkgebit, met ernstige gevolgen voor het blijvende gebit en de kaakontwikkeling."

Andere belangrijke risicofactoren voor tandbederf bij peuters en kleuters zijn de bacteriën van de ouders en omgeving, zoete voeding en onvoldoende mondhygiëne. De Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden start dit schooljaar met een preventiecampagne in de Vlaamse kleuterscholen en -onthaaldiensten. De videofilm 'Kri Kra Krokodil' wil op een speelse manier informeren over alle dagelijkse aspecten van mondhygiëne voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Zuigflescariës

De meeste kinderen gaan pas na hun tweede verjaardag voor het eerst naar de tandarts. Zuigflescariës kan op die tijd al veel schade hebben aangericht. Het is een vorm van tandbederf waarbij de eerste melktanden al kort na de doorbraak aangetast blijken, ook op de gladde vlakken die normaal lang gaaf blijven. Uit onderzoek blijkt dat 8 procent van de tweejarigen en 28 procent van de driejarigen lijdt aan zuigflescariës.

Probleem is dat een vroege diagnose van zuigflescariës niet eenvoudig is omdat het eerste stadium (witte vlekjes op de snijtanden) moeilijk te zien is en optreedt op een leeftijd dat een kind nog niet regelmatig naar de tandarts gaat. Bovendien ziet dat eerste stadium er voor de ouders niet bedreigend uit. Als er ernstige klachten optreden, is er meestal al onherstelbare schade ontstaan. Zuigflescariës komt voor in alle sociale klassen. Vooral het misbruik van de zuigfles zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Boosdoener nummer één is de meestal met zoete vloeistof gevulde zuigfles die kinderen zelf in handen krijgen. Niet de zuigfles is de boosdoener, wel de inhoud.

Besmetting door ouders

De bacteriën die cariës veroorzaken, kunnen via speeksel worden overgebracht van de ene persoon naar de andere, bijvoorbeeld door het geven van een zoen, het aflikken van een lepel, het drinken uit dezelfde beker en het proeven of de melk in de zuigfles niet te warm is. Ouders met een ongezonde mond vormen hierdoor een belangrijke risicofactor voor hun peuters en kleuters.

Zoete voeding

Dat snoep, suiker en frisdranken slecht zijn voor de tanden, weet iedereen. Maar ook antibiotica- en hoestsiropen, vitamine-C-dranken, vruchtensappen, fruit in blik en verscheidene melkproducten die in reclame als gezond worden aangeprezen, bevatten heel wat suiker. Daarvan zijn ouders zich minder bewust.

Onvoldoende mondhygiëne

Ook een baby heeft bacteriën in zijn mond. Vanaf de doorbraak van de eerste melktandjes (meestal breken de tandjes door tussen 6 en 12 maanden) wordt er al tandplak gevormd. Kleine kinderen hebben geen sterk glazuur en zijn daarom extra gevoelig voor cariës. Daarom moeten ook de tanden van baby's elke dag gepoetst worden, best met een speciale kindertandpasta met laag fluoridegehalte.

Video
Via de Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden (VWGT) krijgen crèches, onthaalmoeders, CLB-centra en de Vlaamse kleuterscholen de nieuwe videoproductie Kri Kra Krokodil gratis toegestuurd. Ouders, tandartsen en andere geïnteresseerden kunnen de video aankopen (12 euro).
Meer info: VWGT, 02-413 00 17

Wat doen?

* Voor de doorbraak eerste melktand: niets doen
* Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: éénmaal per dag poetsen met fluoride-kindertandpasta (max. 500 ppm/fluoride)
* 2 tot 6 jaar: tweemaal per dag poetsen met fluoride-kindertandpasta
* 6 jaar en ouder: driemaal per dag poetsen met gewone fluoridetandpasta (1000 tot 1500 ppm/fluoride)
* Spoel de tandpasta niet onmiddellijk weg, zodat de fluoriden een tijdje in de mond blijven. Het is niet erg als wat tandpasta wordt ingeslikt.
* Een kind moet tweemaal per jaar op controle naar de tandarts.
* Een bezoek aan de tandarts is in elk geval noodzakelijk als: - melktandjes verkleuren
- melktandjes uitvallen na een val of klap
- het kind pijn heeft bij het poetsen van tanden

Beperk suikergebruik

* Beperk het suikergebruik, maak niet alles zoet.
* Beperk het aantal eet- en drinkmomenten. Drie maaltijden en twee tussendoortjes zijn voldoende. Water en thee (zonder suiker) zijn de beste dorstlessers.
* Deegwaren, aardappelen, rijst en fruit zorgen ook voor de nodige energie en zijn veel gebitsvriendelijker dan suiker en snoep.
* Let op! Ook antibiotica- en hoestsiropen bevatten heel wat suiker. Hetzelfde geldt voor babykoeken en frisdranken.
* Geef alleen een zuigfles voor de (melk)voeding. Een jong kind heeft tussen de maaltijden geen zoete drankjes nodig. Als het toch iets wil drinken, is een bekertje water het beste.
* Laat een kind niet rondlopen of spelen met een flesje drank; het wordt al snel een onhygiënische gewoonte.
* Geen flesjes mee naar bed. Een kind heeft slechts de eerste levensmaanden 's nachts voeding nodig. Daarna kan het de nacht door zonder drinken. Als het kindje graag wat zuigt om in te slapen, geef dan bij voorkeur een fopspeen.
* Breng nooit zoete stoffen zoals honig, suiker, siroop of chocola aan de fopspeen."
luma

dan heb ik dus een enorm groot probleem

mijn zoon van bijna 2 1/2 drinkt s nachts ook een heleboel en heeft dus niet voldoende aan 2 drinkmomenten extra overdag, ben al bij huisarts geweest voor evt. diabetes(erfelijke aanleg) maar dat is gelukkig niet en toen zijn we gaan onderzoeken waar die enorme dorst vandaan komt (eigenlijk al vanaf de geboorte)en hij slaapt dus door de dorst nog steeds niet door en komt s nachts dus ook op onregelmatige tijden de ene keer 3x de andere keer 1x maar ja, nu het grote probleem: hij krijgt dus sterk verdunde ranja en een FLES
water accepteert hij niet en als wij doorzetten slapen wij dus ook niet heb het 2 maanden geprobeerd en was er behoorlijk overspannen van en mn man kon zich niet meer concentreren op zn werk met het gevolg dat hij de ziektewet indook om op krachten te komen (2 weekjes) en mijn zoon heeft nu dus ook zijn voortanden iets verkleurd , wij moeten vanmiddag weer heen voor controle en kijken wat de tandarts zegt.
Ik maak mijzelf hier best wel zorgen om aangezien ikzelf altijd verwaarloost ben in mijn mondverzorging (zie andere forum) en het laatste wat ik wil is dat mijn kind ook zo terecht komt. overdag drinkt hij wel uit een beker maar s nacht dus nog de fles beker valt om en de tuit wil hij niet, hij poets ook gewoon 2x daags en krijgt extra vit. d

groetjes luma.
do, 05/27/2004 - 10:44 Permalink
minique

Als water echt niet lukt, kun je misschien proberen om hem melk geven i.p.v. limonade, dat scheelt al heel veel [dat dacht ik dus, maar dat blijkt niet zo te zijn, zie berichtje van de digitale tandarts hieronder!].

Misschien kun je hem heel langzaam aan het verstand gaan brengen dat limonade niet goed is voor zijn tandjes en dat water beter is 's nachts. Je kunt misschien voor iedere keer dat hij met water in de fles gaat slapen een stempel of stickertje geven en afspreken dat als hij er een x-aantal heeft dat hij een klein kado'tje krijgt?
't Zijn maar wat ideetjes, maar zo'n sticker-systeem werkte bij mijn kids op die leeftijd wel goed (voor andere dingen dan).

Groetjes,
Monique
do, 05/27/2004 - 11:20 Permalink
kindertandarts

Stop geen melk 's nachts in de fles, hier zitten melksuikers in . Ook dit kan schadelijk zijn voor het gebit.
Een alternatief met een smaakje( zonder toevoeging van melk en suiker )kan slappe vruchten thee zijn. Gewoon water blijft altijd nummer 1 om te drinken zonder schade.
do, 05/27/2004 - 21:38 Permalink
luma

hoi,
nou ik heb geluk, geen gaatjes en de verkleuring op zijn tandjes is geen verkleuring maar dat lijkt zo als je op een bepaalde manier kijkt , je moest eens weten hoe dit mij oplucht. wel heb ik nog een adviesje van de tandarts erbij gekregen
proberen de ranja in een bekertje te geven, goed laten zitten en later overgaan op water , natuurlijk wel zo snel mogelijk proberen, maar als het eerst niet wil 2 week later gewoon weer proberen totdat het wel lukt.

ik ben erg blij met dat advies (eigenlijk heel logisch, maar als je met je handen in je haar zit kom je er niet zo 1,2,3 op)
do, 05/27/2004 - 22:31 Permalink
luma

hahhaha
ik ben na jaren weer op deze forum voor info over van alles
maar nu ruim 2 jaar later. ben ik een zoontje rijker en mijn oudste nu bijna 5 was snel na mijn post was mijn oudste van de fles af mijn jongste nu 2,5 wil geen fles meer gelukkig.


de tandjes van beide jongens zijn SUPERRR in orde wat mij enorm oplucht
(aangezien mijn laatste tanden verwijderd worden a s dinsdag (blehhh))
vr, 10/20/2006 - 19:22 Permalink