Zoontje van 4 heeft gaatjes, tandarts gaat niet vullen

Author:
bumsy
Posted:
do, 11/27/2008 - 21:13
Hallo,

woensdag middag bij de tandarts geweest. Mijn jongste van 4 heeft meerdere gaatjes in zijn kiesjes. (voelde me gelijk een slechte moeder want ja hij snoept wel zeker meer dan de 5 keer zoet gebruik op een dag die mijn tandarst me voorstelde!!!)
Werd weer naar huis gestuurd met bericht: goed poetsen en ik doe er niets aan.
Nog helemaal beduusd kwam ik weer thuis en vond het eigenlijk toch wel vreemd dat er niets aan gedaan wordt.
Is dit normaal????
Tuurlijk bespaar ik mijn zoontje ook liever een nare behandeling van het vullen van gaatjes, maar als er niets aan gedaan wordt en het wordt erger zijn we dan niet verder van huis???
Wie heeft hier ook ervaringen mee???
Madizon

Als de gaatjes al ver zijn gevorderd kan het soms verstandig zijn om niet meer te gaan vullen, maar om de kies zo te beslijpen dat het goed schoon te houden is. Als dan het zoetgebruik wordt geminderd en er wordt goed gepoetst, dan kan het proces tot stilstand komen.

Misschien zijn de gaatjes juist nog beginnend. Ook dan kan er stilstand optreden door het zoetgebruik te minderen en goed te poetsen. Vaak wordt er dan wel een fluoridelaagje op de kies gedaan (bv Duraphat).
Mogelijk is dit gebeurd?
vr, 11/28/2008 - 15:41 Permalink
vV

helemaal niets doen lijkt mij niet aan de orde..
Het minium is uitleg geven wat er thuis aan gedaan kan worden. voor een deel heeft u het antwoord zelf al gegeven trouwnes, er is in ieder geval al besef waar (een deel van) de oorzaak ligt. Verandering daarin aanbrengen is overigens aan u..

De tandarts kan bijsturen, idd bv geconcentreerde fluoridelak aanbrengen, uiteraard dient dit gepaard te gaan met wat u er thuis zelf nog aan kan doen om het te stoppen. Want het proces kan gestopt worden, mits idd goed toegankelijk voor gewoon poetsen, wat dan we moet gebeuren natuurlijk.. Vaak is ontstaan van gaatjes verbonden aan meerdere factoren die niet goed gaan, snoep is er 1 van, matig tot slecht poetsen een ander. Kinderen van deze leeftijd poetsen uiteraard nog niet zelf , ook al doen ze iets wat op poetsen lijkt altijd napoetsen! en de snoepmomenten zijn niet alleen in aantal van belang . het zijn overignes niet 5 snoep/zoetmomenten, de algemene maaltijd (ook de warme) telt ook mee.

mijn kinderen zitten overigens gewoon op 5-6 normaal gesproken, gewoon in d eochtend en middag een tussendoortje , tussen de 3 maaltijden in. En dat kost ook geen moeite. En ja natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijzondere dagen of gelegenheden, maar dan zijn het idd uitzonderingen en geen regel.
vr, 11/28/2008 - 16:11 Permalink