Zoontje van 19 maanden met kapotte voortandjes

Author:
Stannie
Posted:
za, 07/16/2005 - 09:34
Mijn zoontje van 19 mnden is gister gevallen en nu is zijn ene voortand verticaal door midden gespleten en een stuk er af en de andere voortand is ook een stuk vanaf. Is het nou echt zo dat daar niks aangedaan kan worden? De tandarts heeft wel gekeken en die zei als ze niet zwart worden dat het dan zo moet blijven zitten (nog een jaar of vier dus). Zou het nou niet mogelijk zijn om die verticale scheur dicht te maken en die scherpe randjes er van af te slijpen. Mijn "nachtmerrie" is uitgekomen nu moet ik er tegenaan kijken voor zo'n lange tijd. Het is bij mijn schoonmoeder, die oppaste, gebeurd dus die is ook helemaal van slag.
Geke

Dat is heel erg vervelend. De tandarts wil eerst afwachten of de zenuw beschadigd is en dood gaat. Als dat namelijk het geval is, kan het tandje een ontsteking onder aan de wortel krijgen, wat problemen kan gaan veroorzaken, ook voor de blijvende tand die al aangelegd wordt. Mocht dat het geval zijn moet het tandje er waarschijnlijk uit. Maar als de tand niet dood gaat, kan er wel wat aan de verticale scheur gedaan worden, maar vaak bij kinderen die nog zo klein zijn wordt dat niet gedaan als het niet echt nodig is. Omdat het erg ingrijpend en beangstigend is voor kinderen die nog zo klein zijn, ze kunnen nog niet beredeneren en werken niet mee met de behandeling. Het beste kun je bij de tandarts informeren wat de mogelijkheden zijn. Het kan zijn dat er bij een kliniek voor bijzondere tandheelkunde, het een en ander onder narcose kan worden gedaan als het te ingrijpend is. Maar omdat ik de ernst niet goed kan beoordelen kunt u dat het beste met de tandarts overleggen.

Ik hoop dat de vraag zo een beetje is beantwoord, mocht u nog vragen hebben kunt u het altijd laten weten.

:smt006 Geke
zo, 07/17/2005 - 08:19 Permalink
Stannie

Bedankt voor je reactie. Ik dacht al dat ze er niets aan doen vanwege het beangstigende effect voor hem. Maar hoe weet je nou of die zenuw beschadigd is? Wordt het tandje dan zwart? Hij heeft er ogenschijnlijk geen last alleen heeft hij vannacht het hele verhaal nog een keer verteld. We gaan van de week nog een keer naar de tandarts en dan horen we wel of die verticale scheur voor het gezicht misschien gedicht kan worden.
zo, 07/17/2005 - 16:10 Permalink
Stannie

Hier nog een berichtje van ons. We zijn net naar de tandarts geweest en het tandje dat gespleten was is eruit gehaald. Het was een drama, maar dat wisten we. Wat een kracht kan zo'n klein mannetje produceren, niet normaal meer. Maar de tand is er uit en de ergste schrik is nu wel wat gezakt, bij hem en ook bij ons!!
di, 07/19/2005 - 16:09 Permalink
Geke

Daar kan ik me wel wat bij voorstellen, dat dat een drama was. Veel sterkte en gelukkig is de grootste schrik alweer verdwenen. Wel zonde dat hij nu een tandje mist.

:smt006 Geke
di, 07/19/2005 - 20:00 Permalink