Zoontje (15 mnd) gespleten voortand

Author:
aaarghhh
Posted:
vr, 08/29/2003 - 10:50
Mijn zoontje van 15 mnd is onlangs bij de kinderopvang gevallen op een keramische wasbak en heeft daarbij zijn voortand beschadigd. De breuk loopt met het aanzicht van de tand mee (dus nu heeft hij soort van 2 tanden achter elkaar overdreven gezegd).
Onze tandarts wil het laten zitten en pas actie ondernemen als hij er last van ondervindt (dan kan het altijd nog eruit). Ondanks dat ik onze tandarts best goed vindt, vertrouw ik het toch niet helemaal.
Is het niet toch verstandig om een foto te maken of nader onderzoek te plegen ivb met evt. schade aan het kaakbeen of de zenuw. Kan het laten zitten niet leiden tot meer schade later. Wat te doen?
kindertandarts

Het komt regelmatig voor dat hele jonge kinderen op hun voortanden vallen omdat bij hen nog geen sprake is van een opvang refelex. Zij vallen gewoon op hun gezicht zonder zich met hun handen op te vangen.
Wanneer er sprake is van een kapotte voortand is het raadzaam eerst goed te laten bekijken door een tandarts wat er precies aan de hand is. Een rontgenfoto is hierbij noodzakelijk.
Wanneer blijkt dat de tand gebroken is waarbij het zenuwkanaal, het binnenste van de tand bloot ligt moet het tandje verwijderd worden. De nieuwe tand ligt in de vorm van een kiem inmiddels al in de kaak. Er mag geen ontsteking omheen komen, omdat dit de ontwikkeling en de groei van de blijvende tand (ernstig) kan beschadigen. Het behandelen van zeer jonge kinderen is een vak apart en wanneer uw tandarts er weinig ervaring mee heeft of het liever niet doet is het verstandig te informeren waar bij u in de buurt een collega zit die dit vaker doet. Wachten tot er klachten komen betekent dat het kind een ervaring krijgt die we juist willen voorkomen.
Het weghalen van een tand of kies is voor zowel ouders, kind als tandarts iets wat je liever niet wilt, maar als het dan toch moet gebeuren, snel, effiecient en op een kindvriendelijke manier, zodat er niet een nog verder trauma ontstaat.

[ Dit Bericht is bewerkt door: kindertandarts op 2003-09-01 19:56 ]
ma, 09/01/2003 - 19:43 Permalink
aaarghhh

Dankuwel dat is een helder antwoord waar ik wat mee kan. Ik ga sowieso een second opinion aanvragen. Ik overweeg van tandarts te wisselen.
Het lijkt me dat hij er toch iets te luchtig over is. Zelf heb ik nog een melktand waar niks onder zit, die hij ook laat zitten tot ie der vanzelf uitvalt. Nu vind ik dat minder erg want mijn gebit is immers volgroeid. Voor een gebit in wording is het een andere zaak.
ma, 09/01/2003 - 22:03 Permalink