Zoon bijna 4 zuigflescaries en gaatjes...

Author:
1kid
Posted:
wo, 07/06/2011 - 20:11
Hoi allemaal,
mijn zoon word in augustus 4 jaar. Hij heefd al vanaf dat hij 2 is zuigflescaries op zijn 4 (boven) voortanden.
Daar had hij veel last van met tanden poetsen en eten en toen heefd mijn tandarts er een laagje vulling overheen gelegd zonder het schoon te maken/ te boren. Nu zit op 2 tanden het laagje vulling nog wat helemaal geel geworden is en het lijkt er ook wel hoger op de tandjes te liggen dan na de behandeling. Toch lijkt het allemaal beter te gaan qua pijn, maar toch verspreid het zich nog in de mond!

Nu zijn we vanmiddag bij de tandarts geweest voor controle en blijkt dat hij in ieder geval 3 (flinke) gaatjes heefd in zijn kiesjes.
Dit zou kunnen verklaren dat hij daarom geen warm eten wil, omdat dit pijn doet met kauwen.
Ik vroeg aan de tandarts wat eraan gedaan kon worden en ze zei dat ze er niks aan wil doen! Ze wil ze niet sealen, boren of (in een noodgeval) trekken. Hij mag geen sap, siroop, snoep, zoet broodbeleg, fruit, en de rest waar suikers en zoetstoffen in zitten...

Ze wil hem dus nog niet behandelen terwijl ik zelf wel graag wil dat er iets aan gedaan word al dan niet onder narcose.
Is het handig om met hem naar een (kinder) tandarts te gaan voor een soort second opinion? Ik wil hem er niet mee door laten lopen totdat het te laat is want het lijkt alsof mijn eigen tandarts dus wel wil wachten tot het te laat is :o, hij moet dan ook pas over 3 maanden terug voor controle.
1kid

bedankt voor jullie reacties.
De tandarts vind hem te jong, maar als ik hier de verhalen lees en ook in mijn omgeving reacties hoor denk ik dat ze toch vaak wel geholpen worden op deze leeftijd.

Hij is sinds woensdag helemaal suikervrij aan het eten en drinken en ik hoop dan ook als we terug moeten dat het zich niet nog verder heefd verspreid.
En ik denk dat ik sowiezo beter met hem een kindertandarts op kan zoeken, is misschien voor hem ook beter want deze is niet echt kindvriendelijk en legt niks uit.
vr, 07/08/2011 - 15:36 Permalink
vV

als de oorzaak (die denk ik , tussen de regels doorlezend erg duidleijk is) onder controle is , de mondhygiene goed is en er aanvullend maatregelen genomen worden kan ik mij voorstellen dat da tandarts heel even een afwachtende houding aanneemt. Meestal zien we de klachten ook verdwijnen omdat het proces (in sommige gevallen) stopt.
Betekent wel heel veel inzet van d eouders.
Er is inderdaad eens troming die zo veel mogelijk echt vullen wil beperken, maar daar staat wel een andere benadering tegenover, en die vereist vand e tandarts heel duidleijke uitleg, coaching van ouders, extra controles zeker in het begin van inzetten van dit behandeltraject en keuze van benadering. Kan heel goed werken, maar ik mis in uw verhaal heel erg wat de tandarts allemaal heeft uitgelegd en zelf doet, ik zie alleen wat hij niet doet. En met de opstelling die ik lees gaat het zo niet goedkomen. alleen aanpassen van voedingspatroon gaat het in zo`n situatie neit worden namelijk.
vr, 08/26/2011 - 11:15 Permalink
Basset

Veel tandartsen denken dat de oplossing vaak erger is dan de kwaal. Een gevecht met enorme caries en een kind dat weinig tot geen medewerking gaat geven is vaak net iets te veel.

Dan zijn er de Amerikaanse theorieen die verkondigen dat je de gaatje toegankelijk kan maken zodat ze beter gepoetst kunnen worden. Dat zou de caries stoppen en een gladde caviteitsbodem geven.

Een andere methode die ook toepasselijk is op bijvoorbeeld dun glazuur is hetverwijderen van vnl het carbonaat en magnesium die in het hydroxyapatiet de plaats van verloren ionen innemen. hierdoor stijgt de zuuroplosbaarheid.

Er zijn een aantal theorieen rond deze therapie die wel werkt: de eerste verklaring zou het verwijderen van de organische matrix en water in de interkristallijne structuur zijn waardoor apatiet meer bereikbaar is voor de versterkende ionen - verplaatsen van organische stof zodat de interkristallijne ruimte geblokeerd wordt tegen zuurindringing of het dichtsmelten van het botoppervlak. Tenslotte kan de verbinding carbonaat apatiet verbroken worden. Wat ook baat kan bieden is de aanwezigheid van vrije fluor die na inname door de zuurvormende bacterie de zuurvormende enzijmen remt. Ook een toename van hydroxyl ionen helpt bij de rem van kiemontwikkeling wegens toxisch voor deze beestjes.

Daarvoor zijn een aantal technieken beschikbaar die nauwelijks enkele minuten duren en waarbij zelfs bij onvoldoende medewerking resultaat kan geboekt worden en geen collaterale schade. uiteraard is mondhygiene dan de nummer 1 , en tandartstoezicht

Het zijn geen behandelingen die we dagelijks kunnen oepassen maar soms zijn ze voldoende om zonder tandartstrauma tot de wisselfase te komen. Het vergt van alle partijen flink wat medewerking in nazorg

En of je alle Amerikane moeten volgen dan zijn er geen Nederlandse tandartsen meer, immers stelt men daar dat een tandarts die (een kind) behandeld zonder anesthesie direct zijn licentie dient te verliezen...
zo, 08/28/2011 - 15:23 Permalink