wortelonsteking, fistel bij kind van 7 jaar

Author:
inro
Posted:
ma, 05/14/2007 - 12:36
mijn dochter heeft twee jaar geleden een gaatje gevuld in haar melktand.
nu grote bult(met pus) op tandvlees, behandeling tandarts: vulling verwijderd, uitgeboord, noodvulling, over drie weken terug voor blijvende vulling.
gevraagd:niet beter om tandje eruit te halen? Ze wordt deze maand 7 jaar, dus lang zal de tand er toch niet meer zitten.. antwoord behandelend tandarts: dan zeer grote kans op beugel, temeer daar ze druk aan het wisselen is en er al kiezen achter zitten, en volgens hem krijgen deze dan te veel vrije ruimte.
bult, wordt iets minder, komt iedere dag pus uit, geen pijn.
is dit een juist advies? ga twijfelen...blijft op deze manier een fistel niet aanwezig met alle gevolgen van dien? en tast het geen andere tanden/botweefsel aan? wat is beter? preventief verwijderen, of afwachten?
graag een "second"advies!!(er is overigens geen foto gemaakt)
bvd,
groet, Inge
Irfan

32. Beste Inro,

Om welke melktand/kies gaat het precies?

Vooral de 2e melkmolaren (5e en laatste melkkiezen) boven en onder is erg belangrijk , omdat anders de eerst blijvende kies kan gaan roteren respectievelijk kantelen. Daarnaast zijn de hoektanden ook belangrijk. Maar op kindertandheelkunde afdeling van de ACTA is het adagium:"Wij laten kinderen niet rondlopen met een ontsteking!". Dus als die eruit moet, gaat de tand/kies eruit. Een blijvende ontsteking geeft een fistel en kan daarnaast schade geven aan de opvolger...

Als je een foto maakt zie je vast en zeker een zwarting tussen de wortels van een kies of wortelpunt bij een tand. Maar is inderdaad handig om een foto te hebben.

Ik zou in deze zeggen die tand/kies is niet meer te redden en verwijderen, evt. ook dezelfde aan de andere kant, zodat het symmetrisch blijft.

Succes en groet Irfan
ma, 05/14/2007 - 15:52 Permalink
inro

hallo,
heel hartelijk dank voor je reactie! heb net even bij haar gekeken..het gaat om de derde kies?tand? van achter uit de kaak gezien,het kiesje naast de snijtand? aan de bovenkant.sorry voor de kromme uitleg, aan deze kant is de laatste kies aan het doorbreken, die ernaast zit dus..
aan de andere kant zitten ze er al.
is het normaal dat er continue pus vermengd met bloed uitkomt? het gaat om een grote bult..
hoop dat je hier wat meer mee kunt! als het een kies is, is het zeker een ander verhaal?
in hoeverre is zo'n fistel schadelijk?
ma, 05/14/2007 - 16:47 Permalink
vV

ik zou zeggen gezien de verschijnselen, haal er maar uit..

Ja er KUNNEN problemen komen, maar een ontsteking is nog altijd een ontsteking..en daarmee langere tijd rondlopen is gewoon niet gezond..
ma, 05/14/2007 - 17:12 Permalink
Irfan

Beste Inro,

Het is dus een eerste melkkies die pas moet wisselen tegen 10 tot 12 jaar. Er zit daar nu een fikse ontsteking en het lichaam reageert erop door een fistel (uitvoergang van de pus van de ontsteking) aan te leggen. En de ontsteking kan zich ook uitbreiden, van een ontsteking moet je gewoon af! En die orthodontie problemen vallen heel erg mee bij een 1ste melkkies. Ik ben het helemaal eens met tandarts vV dat de kies eruit moet. Dan heeft u dochter weer een gezonde(r) mond.

Succes en groet Irfan
di, 05/15/2007 - 08:08 Permalink
inro

hallo,
allemaal hartelijk dank!
ik zie nu helaas pas de laatste reakties...
vandaag is mijn dochter op mijn verzoek weer bij tandarts geweest, bult is niet kleiner geworden en geeft nog steeds pus en bloed af.ik vind het te lang duren dat deze kleiner wordt.
tandarts heeft weer uitgeboord, schoongespoeld, noodvulling, hij vond overigens zelf ook dat het wel echt nodig was om schoon te spoelen..
voor volgende week staat er al een afspraak gepland, moet ik dit nu nog een keer laten uitvoeren?? is dit niet een beetje onzinnig allemaal? van mij mag die kies eruit!
probleem er bij is: ze heeft inmiddels koorts erbij gekregen 39.
wat nu???
kan iemand van jullie mij hier raad in geven, is het raar om morgen de tandarts weer te bellen? gezien de koorts....
graag uw advies!
bvd, groet
Inge
do, 05/24/2007 - 20:14 Permalink
Irfan

Beste Inro,

39 graden koorts is GEEN grapje! En die bult (fistel) wordt niet kleiner totdat die kies eruit gaat of dat de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoert. Alleen is dat laatste erg lastig bij melkkiezen, tijdrovend en een grote belasting voor je kind...

Uw dochter loopt al weken rond met een ontsteking en het lichaam wordt alleen maar zwakker in het gevecht en reageert er nu op met een verhoging van het lichaamstemperatuur.

Die kies moet eruit en uw dochter heeft een antibioticum kuur nodig! Zeker direct de tandarts bellen of anders een dienstdoende kaakchirurg in het ziekenhuis.

Veel succes en groet Irfan
vr, 05/25/2007 - 07:49 Permalink
inro

hallo,

inmiddels is vanmorgen inderdaad de kies verwijderd!
en is ze gestart met penicilline.
hoera!
hopelijk dat nu de klachten snel verdwijnen, jammer dat het zo lang heeft moeten duren..had haar wel wat pijn gescheeld..
bij deze dank voor jullie bijdragen,
groet, Inge
vr, 05/25/2007 - 13:30 Permalink