wordt een rot melkgebit altijd behandelt?

Author:
heideroosje
Posted:
ma, 09/07/2009 - 16:33
In de klas van mijn dochter zit een meisje met een heel rot gebit. Ik bedoel dan ook echt rot rotte voortanden zo erg dat het wel een appelklokhuis lijkt. Het meisje is 5 jaar en ik vermoed dat zij nog moet wisselen. Het meisje zelf is erg gesloten en maakt niet gemakkelijk contact. Aangezien dit niet een onderwerp is waar je met ouders gemakkelijk over keuvelt vroeg ik mij af of tandartsen zo'n gebit behandelen bij zo'n jong kind of dat ze het grote mensen gebit afwachten. Bij mijn weten kan een rot melkgebit ook de volgende tanden aantasten en ik maak mij dus ernstige zorgen. Ik wil ouders niet onnodig in verlegenheid brengen omdat ik de oorzaak niet weet van dit gebit. In ieder geval wil ik ouders erg tactisch aanspreken over mijn zorgen. Zou iemand mij meer informatie kunnen geven over hoe dit aan te pakken en wat het beste voor het meisje is. Het lijkt mij dat zij erge pijn moet hebben.
Lieneke

Gaat het kind uberhaupt naar de tandarts? Er zijn legio kinderen die voor hun 6e niet naar de tandarts gaan....
En ja, er zijn ook tandartsen die melktanden niet behandelen. Kwalijke zaak? Ja!
Heeft ze pijn? Hoeft niet. Ik heb al flinke gaten gezien waar het kind echt niks van voelde. Ook niet als je de boor erop zette.

Echter...de ouders en/of tandarts maken zich hier schuldig aan kindermishandeling.

Ik zou de ouders gewoon keihard vragen of ze met haar naar de tandarts gaan. Zo niet, waarom niet? Misschien zijn ze zich er totaal niet van bewust dat het zo belangrijk is. Misschien zijn ze er niet van gediend, jammer dan, maar dan heb jij in ieder geval je best gedaan. Wellicht zou je het ook eens kunnen bespreken met de meester/juf. Zij weten vast hiermee om te gaan.
ma, 09/07/2009 - 17:20 Permalink
heideroosje

Bedankt voor het laatste duwtje in mijn rug. Met deze bevestiging van mijn vermoedens ga ik aan de slag. Ik zal de ouders zeker aanspreken. Hopelijk is het onwetendheid. Kan het ook daadwerkelijk gevolgen hebben voor het grote mensen gebit? En zo ja welke. Ik zou graag wat meer wetenschap willen hebben om ouders te kunnen overtuigen dat ze er echt iets aan moeten laten doen.
ma, 09/07/2009 - 19:34 Permalink
mecánico para …

Voordat iedereen hier wijzend gaat lopen doen.wie weet is het een restant van zuigflescaries waar een arrested leasie is bereikt. Dat hetkind wat schuw is wil niet zeggen dat dat door pijn komt of iets wat jullie nu voor haar verzinnen. Er zijn ook situaties waar je kostte wat het kost wilt behouden en waar esthethiek op een lager plan komt.
Jullie vullen nu al in wat de reden is en hebben ook een label, kindermishandeling.........dat zou ik eerst een rustig peilen. heel rustig want er wordt iets te snel ingevuld wat je zou kunnen hebben.
ma, 09/07/2009 - 19:41 Permalink
heideroosje

Een gesprek betekent nog niet veroordelen. het laatste wat ik wil is iemand met de vinger nawijzen. Als je het gebit gezien had dan zou jij je ook zorgen maken. Ik wil niemand aan het kruis nagelen. Ik wil alleen maar het beste voor een kind van 5 wat overigens niet schuw is, maar waar moeilijk contact mee te maken is. Ik wil haar ook niets aanpraten en met een kind van 5 uit het niets over haar gebit beginnen lijkt mij geen goed idee. Vandaar dat ik dit via de ouders wil bespreken.
ma, 09/07/2009 - 21:07 Permalink
hermina

Het lijkt mij een erg moeilijk item om ter sprake te brengen, en kindermishandeling lijkt me een erg sterke term voor zoiets, weet je veel wat ouders er aan gedaan hebben, dan zijn er wel andere situaties te beschrijven.

@ Lieneke: Als je verder niks weet van de achtergrond kun je er geen (zeker niet zo'n) oordeel over vellen, misschien hebben de ouders wel heel erg hun best gedaan, bij zo'n forumbericht is er toch geen achtergrond.

Ik heb wel eens in de wachtkamer bij de tandarts gezeten waar een kindje van een jaar of 5 met meerdere heel zwarte en gebrokkelde (leek mij carieuze) tandjes bij vader of opa op schoot zat. Met veel plezier, was duidelijk niet haar eerste keer, ging ze met de tandarts mee. Op een schoolplein had ik gedacht: wat zielig, in die wachtkamer dacht ik: goh, met wat een plezier gaat ze naar de tandarts. Weet je veel wat er aan de hand is en wat ouders er aan proberen te doen, dan moet je ook een idee van de rest van de opvoeding hebben, maar misschien speelt dat ook bij deze vraag???
Niet beschuldigend bedoeld trouwens voor alle duidelijkheid, gewoon nuancerend.
ma, 09/07/2009 - 22:13 Permalink
Spiegeltje

Het lijkt mij een erg moeilijk item om ter sprake te brengen, en kindermishandeling lijkt me een erg sterke term voor zoiets, weet je veel wat ouders er aan gedaan hebben, dan zijn er wel andere situaties te beschrijven.

Kinderverwaarlozing is wellicht een meer passende term, als je er al een label op wilt plakken. In ieder geval is het terecht dat Heideroosje aan de bel trekt. Over het waarom het zover is kunnen komen is het natuurlijk gissen.
di, 09/08/2009 - 01:38 Permalink
Lieneke

Verwaarlozing = mishandeling. Ik vind het raar dat mensen dit soort dingen maar gewoon accepteren. Een kind hoort gewoon niet met gapende gaten rond te lopen, ook al heeft het er geen pijn aan. Ook als het een oorzaak heeft waar je als ouder niet zo veel aan kunt doen, zet je toch alles op alles om dit te laten restaureren als ouder en als tandarts. Kun je het niet zelf, dan stuur je het kind door naar de kindertandarts of naar een CBT. Het natuurlijk zijn dat het kind op een wachtlijst staat.
Hoe dan ook, ik vind het een trieste zaak. Maar goed, ik reageer misschien zo heftig om dat net een eigen kind heb. Misschien niet zo slim van me.
di, 09/08/2009 - 09:21 Permalink
heideroosje

Zelf werk ik in een internaat waar kinderen komen die jarenlang verwaarloosd of mishandeld zijn. Dit wil niet zeggen dat de ouders niet van hun kinderen houden. De omgeving heeft nooit ingegrepen om wat voor een reden dan ook. ik heb mij voorgenomen dat ik nooit mijn ogen zal sluiten als ik signalen in mijn omgeving zie. Wat voor een label er ook opgeplakt wordt, ik heb maar 1 doel en dat is wat het beste is voor het kind. Ik ga er helemaal niet van uit dat de ouders niets om hun kind geven of er niet goed voor zorgen. Misschien is het onmacht of onkunde. Angst kan ook een rol spelen. Ouders alleen vertellen dat ze het niet goed doen heeft totaal geen zin. Samen naar een oplossing zoeken werkt vaak veel beter. Het enige wat ik wil is dit tactisch aanpakken en goed voorbereid een gesprek met de ouders aan gaan. Daarom zou ik graag willen weten wat de gevolgen kunnen zijn voor het vaste gebit en of iemand weet of de tanden er perse uit moeten of hoe een behandeling er uit kan zien.
di, 09/08/2009 - 09:31 Permalink
mecánico para …

.
Hoe dan ook, ik vind het een trieste zaak. Maar goed, ik reageer misschien zo heftig om dat net een eigen kind heb.


ik heb ook twee bloedjes rondlopen..........van mezelf

Misschien niet zo slim van me.


inderdaad. de reacties gaan helemaal de verkeerde kan op als je alleen op de emo-toer gaat.
di, 09/08/2009 - 14:32 Permalink
vV

Ik vind de beschuldiging kindermishandeling nogal ver gaan. Wat doen dan ..AMK gaan bellen?
Enig idee wat dit emotioneel doet met de ouders als het geheel onterecht blijkt te zijn?

dit soort dingen kan je tactische aanpakken. Ook er zo prompverloren op afstappen met gelijk een opmerking hierover is denk ik niet handig. Zeker als je de voorgeschiedenis niet kent.

Optie zou kunnen zijn ermee naar de leerkracht te stappen, die kan dan weer een consult GGD arts regelen. En misschien doet de GGD wel een rondje, bij ons komen ze toch eens in de ?? tijd op de scholen langs en zien elk kind. Als ze op voorhand al weten dat het gebit misschien extra aandacht nodig heeft kan daar actie genomen worden.
wo, 09/09/2009 - 15:08 Permalink
Fer

Je kunt toch gewoon vragen aan de ouders wat er met haar gebit aan de hand is?

Gewoon recht door zee vragen wat er met haar aan de hand is zonder het antwoord zelf al in te vullen door te vragen of ze met haar naar een tandarts gaan (je suggereert hiermee van niet) of ze 'aan te spreken', ofwel direct verantwoordelijk stellen, op het feit dat haar tanden er niet goed uit zien. Mijn inziens zal dit meer gewaardeerd worden en meer ruimte bieden voor een open gesprek dan strategische noodplannen en een uitgewerkt betoog met haar toekomst perspectief als klap op de vuurpijl.

Indien uit dit gesprek blijkt dat er sprake is van verwaarlozing (op dit vlak), zullen ouders m.i. meer open staan voor jou advies dan wanneer je ze meteen (direct of indirect) veroordeeld in je benadering, terecht of onterecht. Over eventuele vervolg acties in dit geval kan ik je niet adviseren, dat zul je waarschijnlijk zelf beter weten. :wink:

Een dergelijk gesprek staat of valt op de benadering, ik waardeer je inzet wel!
do, 09/10/2009 - 10:26 Permalink
Dentje

Precies, je weet niet wat er speelt. Je kan ook onwetend doen en vragen of ze vroeger medicijnen heeft gehad ofzo of gewoon een andere vraag waar je het antwoord al op weet, maar waarmee je in ieder geval het onderwerp open breekt. Je wilt zeker nooit veroordelend overkomen. Dus idd vragen of ze wel naar de tandarts gaat oid lijkt me niet slim. Niet alles wat verwaarlozing lijkt, is het ook. En soms is het gewoon onwetendheid. Zoals al eerder gezegd, nog steeds gaan veel kinderen te laat naar de tandarts. Vaak niet omdat de ouders het niet willen, maar omdat ze niet weten dat het nodig is. Zij "hoefden" dat immers vroeger ook niet. (Net als bij flossen: "Tegenwoordig moet er opeens geflost worden..." Neehee, dat was al nodig, alleen deden we het niet en hadden we op ons 40ste een kunstgebit). Zeker zolang de tandarts nergens op aandringt, vinden zij het onnodig.

Even een voorbeeld, mijn broer had vroeger altijd gaatjes. Geen zuigfles caries ofzo, maar gewoon slecht gepoetst(flesjes sap/limonade kregen we bijna niet). Mijn moeder was heel streng met poetsen, maar controleerde de poetsbeurten met het blote oog( en voor een leek dus onvoldoende). We moesten poetsen met eens zandlopertje en dat was eigenlijk het enige criterium, 2 minuten poetsen.De tandarts heeft nooit een poetsinstructie gedaan oid en zei er niks van behalve dat hij beter moest poetsen. Maar wat is beter? Dus mijn broer moest langer poetsen. Bij een gaatje werd de tand/kies getrokken en soms liet hij het ook gewoon zitten dus ook mijn broer had zichtbare caries in het front(waaronder een 'klokhuisje'). Mijn moeder ging er vanuit dat de tandarts wel wist wat nodig was. Er werd 2-3 maal per dag gepoetst en vanaf tand 1 zat hij al in de tandartsstoel. We kregen verder ook nog van die fluortabletjes toen en elke half jaar een fluor bitje en toen mijn broer oud genoeg was besloot mijn moeder dat hij ook maar moest spoelen. De tandarts vond gewoon dat mijn broer een slecht gebit had en waarschijnlijk vroeg een kunstgebit zou krijgen.
Deze tandarts werkt nog steeds en ik krijg nog regelmatig zulke gebitten voor geschoteld.

Nu mijn vraag: is dit kindermishandeling? Of zelfs verwaarlozing?

(PS: inmiddels loopt mijn broer bij een mondhygienisteen heeft hij goede instructie gehad. En heeft hij al jaren geen gaatjes oid meer gehad. Zelf heb ik geen problemen gehad, maar jaren later bleek dat ik gewoon in kortere tijd beter poetste.)
vr, 09/11/2009 - 12:27 Permalink
omaheks

Ik vindt het geen manier van doen dat er met de vinger naar de ouders wordt gewezen,mijn kleindochter haar boventanden zien er ook niet uit,dan deel ik nu even mee hoe dat is gekomen,zij is als kindje van 2 jaar op haar mond gevallen,tandarts gebelt of hij er even naar wilde kijken zei daao de telefoon dat ze er niets aan doen,haar boven tanden zijn gewoon aan het rotte maar de tandarts weigerd ook maar iets te doen het enigste wat hij zegt is goed poetsen,ze poets 4 keer op een dag haar tanden,nu heeft ze zoveel pijn behoorlijk dik en ontstoken tandvlees heeft nu 1 tandje getrokken en nu maar wachten tot de volgende goed zeer gaat doen dan kan die ook getrokken worden,ze is pas 4 jaar er is nog nooit 1 foto gemaakt van haar tanden hij vertikt gewoon om te kijken hoe het er voor staat het mag dus alleen maar wegrotten dank zij de tandarts,dus ik wil hier alleen maar mee zeggen oordeel niet over de ouders ook zijn er tandartsen die hier schuld aan hebben en die verpesten het goede gebit van een kind al voor dat het er is.
dus al met al er is meestal een oorzaak voor waarom kinderen een slecht gebit hebben,mensen staan gelijk klaar met een oordeel voor de ouders en gelijk al met kinder mishandeling treurig.maar zo als je zier tandartsen hebben er ook schuld aan nog meer als de ouders,mensen sta niet gelijk met een oordeel klaar als je iets ziet
vr, 10/09/2009 - 15:04 Permalink
heideroosje

Toch gek dat dat iedereen het zo druk heeft over oordelen over het feit of het wel of geen mishandeling is. Ik snap nu ook dat er zoveel ogen gesloten worden. Je bent meteen een dader als je reageert op iets wat je ziet. Jammer ook dat mijn echte vragen nooit beantwoord zijn en uit de aandacht verloren zijn gegaan. Gelukkig had ik ook nog andere infobronnen. Gaan jullie maar lekker verder met de discussie over mishandeling. Ik ben blij dat ik niet mijn ogen maar mijn oren gesloten heb. Betreffend meisje staat nu onder behandeling van een tandarts. Verder gaan jullie maar lekker discussieren of het wel of geen mishandeling was.
Een tip: denk niet alleen aan je eigen hachje want of je het nu wilt zien of niet de echte slachtoffers zijn altijd banger en snappen niet dat geen een volwassene zijn mond open durfde te doen. Ook onwetendheid kan alleen maar weggenomen worden als mensen hun mond open doen. En omaheks er zijn echt tandartsen te vinden die wel kinderen behandelen. Als deze tandarts weigert iets te doen zoek aub een andere.
vr, 10/09/2009 - 17:19 Permalink
mecánico para …

Toch gek dat dat iedereen het zo druk heeft over oordelen over het feit of het wel of geen mishandeling is. Ik snap nu ook dat er zoveel ogen gesloten worden. Je bent meteen een dader als je reageert op iets wat je ziet. Jammer ook dat mijn echte vragen nooit beantwoord zijn en uit de aandacht verloren zijn gegaan.


je hebt echt alleen oog voor je eigen verhaal. ik heb je antwoord met nuancering van de mogelijk e problemen gegeven. dat je dat niet als antwoord gezien hebt is me onder tussen wel duidelijk. Of viel het anwtoord niet in je straatje?

Gelukkig had ik ook nog andere infobronnen.


ook mensen met kennis van zaken of met dezelfde vooringenomen houding als u zelf? met daders en schuldigen enzo??


Betreffend meisje staat nu onder behandeling van een tandarts. Verder gaan jullie maar lekker discussieren of het wel of geen mishandeling was.


klinkt een beetje alsof we u persoonlijk leed aan hebben gedaan hier. doe eens even rustig zeg



Een tip: denk niet alleen aan je eigen hachje want of je het nu wilt zien of niet de echte slachtoffers zijn altijd banger en snappen niet dat geen een volwassene zijn mond open durfde te doen. Ook onwetendheid kan alleen maar weggenomen worden als mensen hun mond open doen. En omaheks er zijn echt tandartsen te vinden die wel kinderen behandelen. Als deze tandarts weigert iets te doen zoek aub een andere.


Een tip..........alsof dat de wijsheid is waar we op hebben gewacht. Heel apart, dat u denkt het allemaal wel te weten. En daarnaast, ik ben gewoon tandarts die zijn leven inzet om kinderen te behandelen. vaak, veel en zonder orodeel over degene die het allemaal veroorzaken.

Persoonlijk vind ik mensen als u lastiger te begrijpen dan mensen die meedenken over een opgeworpen probleem. Waarbij u niet moet vergeten dat "u" dus beschuldigt en meteen veroordeelt............zonder ook maar 1 ding te weten over de oorzaak. Da's best arrogant eigenlijk, om dat dan als de beste en enige oplossing te zien.
vr, 10/09/2009 - 18:55 Permalink
omaheks

daar zijn we nu druk mee bezig,hebben het ziekenhuis al geprobeert maar die weigeren,maandag nog een ander ziekenhuis proberen en een speciale kinder tandarts kijken of die wat kan doen,ben blij dat het meisje waar u het over had geholpen wordt,hoop dat het voor mijn klein dochter ook snel gebeurt,want als je een kind van 4 pijn ziet lijden dan is het toch wel heel erg om aan te zien
za, 10/10/2009 - 00:34 Permalink
rixt

@ Heideroosje; Fijn dat je ons op de hoogte houdt. Goed te lezen dat ze onder behandeling van een tandarts staat.


Ook ik vind het fijn dat je nog wat van je laat horen, Heideroosje. Tussen het plaatsen van je berichten en nu heb ik me af en toe nog afgevraagd hoe het verder is afgelopen met dat meisje, haar ouders en jou.
Zou je iets meer willen vertellen over hoe je deze situatie nu hebt aangepakt, hoe de ouders reageerden enz.? Misschien kunnen we er nog wat van leren.
za, 10/10/2009 - 14:08 Permalink
heideroosje

Het komt er op neer dat ik eerst op internet heel veel informatie heb proberen in te winnen. Daarna heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ben naar mijn eigen tandarts gegaan en heb globaal en zonder namen te noemen het verhaal verteld en gevraagd of hij dit zou behandelen en in hoe verre het kwaad kon. Gelukkig waardeerde de tandarts mijn voorzichtigheid en stimuleerde hij mij na mijn verhaal om de ouders te motiveren hem naar de tanden te laten kijken of in ieder geval te informeren of ze regelmatig bij een tandarts kwam.
Ik heb toen een van de ouders nadat de kinderen naar school gebracht waren uitgenodigd voor een kop koffie en gevraagd wat er met de tanden van hun dochter aan de hand was. ik heb hen eerlijk verteld dat ik er van geschrokken was en mij zorgen maakte. Men bleek van niets te weten??? Ouder wist niet eens of dochter wel ooit bij de tandarts geweest was en moest dit bij partner navragen. Het was een moeilijk en emotioneel gesprek. Ouder heeft daarna weer contact met mij gezocht en zo is het balletje gaan rollen. We zijn samen naar mijn tandarts gegaan en ze staat nu onder behandeling wat volgens mijn tandarts wel degelijk noodzakelijk bleek.
De tip van Fer om rechtstreeks te vragen wat er aan de hand was heeft wel een deel geholpen. Spannend blijft het en contact zoeken met een niet heel bekend persoon is ook niet erg gemakkelijk. Ouders waardeerden wel mijn eerlijkheid en mijn rechtstreeksheid. Ook waren ze uiteindelijk blij met de info die ik hun kon bieden. Gelukkig maar. Het had natuurlijk ook anders uit kunnen pakken. Ouders groeten mij in ieder geval gewoon. Verder weet ik niets van de behandelingen. Ik laat het aan de ouders over of zij mij hierover op de hoogte willen houden. Is hun recht op privacy.
Ik ben in ieder geval blij dat ik dit gedaan heb, hoe vaak ik er ook over getwijfeld heb. Mensen die niets doen maken ook nooit fouten toch? Ik heb besloten liever het risico te lopen om een fout te maken en dat heeft me wel de moed gegeven om actie te ondernemen. Mijn inzet had natuurlijk ook heel anders bij de ouders ontvangen kunnen worden.
za, 10/10/2009 - 21:05 Permalink
rixt

Bedankt voor je verhaal.
Goed om te lezen hoe je dit hebt aangepakt: eerst informatie verzameld, dan gezorgd dat er een mogelijke oplossing was, nl. een tandarts waar ze terecht konden en waar je de eerste keer zelfs mee naartoe bent gegaan, vervolgens een gesprekje bij jou thuis waar je de ouders niet beschuldigd hebt, maar waar je je bezorgdheid hebt uitgesproken.

Men bleek van niets te weten??? Ouder wist niet eens of dochter wel ooit bij de tandarts geweest was en moest dit bij partner navragen.
Als ik het moeilijk vind om een eerlijk antwoord op een vraag te geven zeg ik ook wel eens dat ik het niet weet...

Uit het feit dat die ouder zelf weer contact met je gezocht heeft na dit gesprek, blijkt wel dat je het heel goed hebt aangepakt!

Ouders groeten mij in ieder geval gewoon. Verder weet ik niets van de behandelingen. Ik laat het aan de ouders over of zij mij hierover op de hoogte willen houden. Is hun recht op privacy.
Je denkt dus dat ze het niet op prijs stellen als je er nog eens naar informeert?

Ik ben in ieder geval blij dat ik dit gedaan heb, hoe vaak ik er ook over getwijfeld heb. Mensen die niets doen maken ook nooit fouten toch? Ik heb besloten liever het risico te lopen om een fout te maken en dat heeft me wel de moed gegeven om actie te ondernemen. Mijn inzet had natuurlijk ook heel anders bij de ouders ontvangen kunnen worden.
Waarschijnlijk helpt je verhaal mensen die dit lezen en die twijfelen of ze wel of niet met ouders ergens over in gesprek zouden willen gaan.
ma, 10/12/2009 - 15:47 Permalink
mecánico para …

En daarnaast, ik ben gewoon tandarts die zijn leven inzet om kinderen te behandelen.


Waarom heb jij geen speciaal icoontje?


heb ik geen behoefte aan, nooit gehad ook. En het grappige is dat mensen heel anders reageren als je iets beantwoordt. Sterker voorheen stond mijn hele naam erbij.........en dan slaan mensen een beetje door soms.
ma, 10/12/2009 - 18:10 Permalink
kittykitty

Moeder van dochter met rotte tanden

Mijn dochter van 5 heeft geen 1 goede tand en loopt daarvoor bij tandarts en ziekenhuis maar er kan weinig aan worden gedaan. Vaak kijken mensen naar haar slechte gebit, en denken dat ze vol wordt gepropt met snoep. IK geef mijn kinderen nooit snoep, ze hebben nog nooit uit een flesje gedronken, drinken water of melk....................Dus mensen,vooroordeel niet meteen, moet mijn dochter dan met een bordje op haar rug lopen met " IK kom vaak bij tandarts" Nee !!! IK vind het heel goed dat mensen zich zorgen maken, maar vraag het dan rechtstreeks aan de ouder, wordt bij mij ook gedaan en ik kan je vertellen, ik vind het alleen maar fijn wanneer er navraag wordt gedaan.

Het is haar melkgebit. Vaak veel pijn, maar in het ziekenhuis wil ze haar mond niet openen en dan zeggen de ziekenhuisspecialisten van sorry mevrouw vertrek maar weer, heel erg maar zo gaat het wel. IK mag hopen dat haar volwassen gebit beter wordt, mijn twee andere kinderen hebben prachtige tanden, geen beugelkindertjes. Dus waar het vandaan komt????

Laten we wel wezen, het is vreselijk voor een kind om dit te hebben, ze schaamt zich er ook voor.

KItty
za, 01/24/2015 - 08:56 Permalink